Annons

Annons

DOKTORN; Varför har jag stickningar i huvudet?

 Aj mitt huvud

Många skriver till oss och har frågor till Året Runts doktor Stefan Lindroth. Här är 10 frågor och doktorns personliga svar:

VARFÖR HAR JAG STICKNINGAR I HUVUDET?

Jag är 70 år och jag tycker nog att jag är ganska så frisk. Tar en blodtryckstablett dagligen och blodtrycket hoppar och är ibland 170 över 80 och ibland 140 över 80 med en puls mellan 55 och 60.
Mitt problem är att jag har små stickningar i huvudet och ibland lite tryck runt huvudet . Det kommer som i skov – och jag oroar mig och vill fråga vad det kan vara?
Jag undrar också över ett järnprov som var 152 och ferritin som var 250 och kolesterolet var 7,0 är det för högt? Är det farligt?
Jag skulle så gärna vilja veta vad det är som sticker, trycker och bränner i huvudet!
/Marianne

Annons

SVAR: Tack för ditt brev, bästa Marianne!
Jag, till att börja med, instämma i ditt konstaterande att du nog är ganska frisk när jag ser ditt blodtryck.
Jag kan inte förklara dina besvär med stickningar, tryck och brännande känsla i huvudet av och till, men jag har svårt att se, att det kan röra sig om något allvarligt. Men om dessa besvär verkar bli konstanta och tilltar i omfattning, så tycker jag att du ska gå till din husläkare och be att få en undersökning.
Ditt kolesterolvärde är normalt för en kvinna i din ålder och visserligen bedömer jag att ditt blodvärde och ditt ferritinvärde är något förhöjt. Passa på att fråga din husläkare om dessa värden.
Jag anser inte att du behöver vara orolig för dessa enskilda värden.

 

VAD ÄR HÖSTBLÅSOR FÖR NÅGOT?
Vi har nu två barn som är ett och tre år gamla som har drabbats av någon sorts blåsor runt munnen, i munnen och på fingrarna som tydligen kallas höstblåsor.
Vad är detta? Vad orsakar dessa blåsor?
/Terese

SVAR: Tack för ditt brev, bästa Terese och visst är det högsäsong för dessa så kallade höstblåsor.

Vesikulös stomatit ( blåsor i munnen ) eller hand- fot munsjukaär andra vanliga namn på denna virusorsakade och fullständigt ofarliga sjukdom. Det uppträder med jämna mellanrum och utbrotten sker vanligtvis på hösten därav namnet på våra dagis.
Smittan sker genom nära kontakt med redan sjuka, då dessa utsöndrar virus via nässekret, svalget och de brustna blåsorna. Inkubationstiden är tre till fem dagar och blåsorna försvinner oftast inom några veckor.
Någon speciell behandling behövs inte, bästa Terese, utom i de fåtal fall, där barnet får många och smärtsamma blåsor i munnen och baktill i svalget. Någon form av bedövningsgel kan då behövas.
I övrigt gäller extra god hygien och möjligen minskad kontakt med ännu inte smittade barn.

 

VAD ÄR DET SOM KNASTRAR I MITT KNÄ?
Jag är en gubbe på 80 år som har ett problem som jag gärna skulle vilja fråga om;
Det knastrar i min vänstra vad. Om jag går och vrider benet lite, så knastrar det till. Även om jag ligger ner och trycker med handen mot knävecket, så knastrar det flera gånger.
Detta besvär började i våras. Det känns ibland som om något är löst.
Jag har pratat med läkare som ansåg att det är en förkalkning – fick tablett Waran enligt schema.
Vad kan detta vara?
/Sven

SVAR: Tack för ditt brev, bäste Sven.
Det jag möjligen saknar i din beskrivning av ditt problem är om de även har smärtor i samband med detta knastrande?
Det finns ett medicinskt begrepp som heter krepitationer, som är ett ljud som ömsom beskrivs som knastrande, krasande och ömsom som gnisslande från ett område – ofta en led.
Den vanligaste formen av ett knastrande ljud som du beskriver, bäste Sven, är från en större led – som knäleden i ditt fall – och det talar för att ledbrosket är mer eller mindre nedslitet – det vill säga att du har drabbats av det som kallas artros.
Jag kan tycka, att din läkare gör en märklig bedömning – som ger dig Waran. Om detta krepiterande, knastrande, ljud, hade hörts från hälsenan, hade det varit helt korrekt, att ge ett annat blodförtunnande medel, Heparin, vilket då skulle ha sprutats direkt i ett blodkärl en gång dagligen i tre – fyra dagar,
Jag tycker, att du, bäste Sven, snarast ska ta en ny diskussion med denne läkare och jag tycker gott, att du kan få en remiss till en enkel slätröntgen av knäna för att se om du inte har artros, i dina knäleder.

 

KAN BLÅBÄR HJÄLPA MOT FÖRÄNDRING PÅ GULA FLÄCKEN?
Jag är en kvinna på 82 år som varit hos ögonläkare och fått veta, att jag har förändringar på gula fläcken.
Läkaren sade att man inte göra något åt det men också att om jag får plötslig synnedsättning, så ska jag genast bege mig till akuten – och att jag ska äta blåbär.
Kan man förhala synnedsättningen med att äta blåbär och exempelvis en kapsel Blue Eye dagligen?
/Ulla

SVAR: Tack för ditt brev, bästa Ulla
Jag tycker nog, att din ögonläkare var lite väl fåordig när han skulle förklara diagnosen med förändringar på gula fläcken.
Gula fläcken är den lilla del av närhinnan i ögat där det skarpaste seendet är förlagt.
Sjukliga förändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till synnedsättning hos den äldre befolkningen – dit jag räknar dig, bästa Ulla.
Det finns två olika former av sjukdomen – den så kallade våta typen, som är ovanligare, allvarligare och utvecklas snabbare än den så kallade torra typen som således är vanligare och inte så allvarlig.
Jag utgår från, att du drabbats av den torra typen – eftersom det finns mediciner att erbjuda till den som drabbats av den fuktiga.
Jag rekommenderar dig att äta både Blue Eye, en kapsel dagligen och gärna blåbär.

 

HUR STORA ÄR RISKERNA MED LASEROPERATION?
Jag har problem med synen och överväger att få detta åtgärdat med laserbehandling.
Hur stora är riskerna med denna behandling?
Lyckas alltid behandlingen det vill säga, kan jag säkert räkna med att få bättre syn?
/Arne 61 år

SVAR: Hej Arne !
Du skriver inte vilken typ av synproblem du har, men låt mig gissa att du – med hänsyn till din ålder – rimligen har så kallad översynthet. Översynthet drabbar många av oss lite äldre och av denna anledning och då det är tecken på ett normalt åldrande heter begreppet presbyopi.
Din översynthet, liksom både närsynthet och astigmatism – vilket, förenklat, innebär att synbilden på näthinnan inte blir helt skarp på grund av olika brytning i olika plan i linsen – kan numera åtgärdas med hjälp av laser.
Behandlingen är smärtfri och behandlingen med laserljuset tar mellan fem och upp till 90 sekunder för varje öga. En viss läkningstid följer efter ingreppet, men det handlar om en dryg vecka.
Som du säkert förstår, bäste Arne, är detta inget som betalas av allmänna sjukvården – jag föreslår, att du tar kontakt med en privat ögonmottagning som gör dessa operationer.

 

FINNS DET NÅGON HJÄLP MOT URINVÄGSINFEKTIONER?
Jag har ett stort problem med urinvägsinfektioner – blåskatarrer – sedan drygt ett år tillbaka.
Har ont nattetid och tvingas gå upp och kissa tre till fyra gånger varje natt. Har nästan inga problem dagtid.
Gick till Vårdcentralen där man inte hittade några bakterier i urinen – och jag fick ingen medicin. Jag har sedan dess tagit flera prover även hos gynekolog men inga bakterier hittades och jag fick ingen medicin.
Sökte själv sedan specialist och blev då undersökt i urinblåsan och först då hittades bakterier.
Jag fick någon sorts penicillin – som inte hjälpte.
Så nu går jag här med mitt onda – finns det verkligen ingen hjälp att få? Vad är det för sjukdom jag lider av?
Jag är annars en frisk 86-årig kvinna.
/Farmor

SVAR: Tack för ditt brev bästa Farmor!
Du beskriver en mycket omfattande problematik med tydligen kronisk inflammation i urinblåsan. Vad som då ter sig lite märkligt, är att du tydligen, i stort sett, är besvärsfri under dagtid?
Du är vidare, bästa Farmor, undersökt vid upprepade tillfällen – både på Vårdcentralen och av två olika gynekologer – men det är först när du blir undersökt med så kallad cystoskopi av en urologspecialist, som man hittar bakterier.
Jag bedömer att det rimligen inte är eventuella bakterier som förorsakar dina besvär – med smärtor och behov att gå upp och kissa 3 – 4 gånger varje natt.
Jag vet inte vad man ytterligare skulle kunna tänkas göra i utredande syfte för dig, men jag skulle handlägga dina besvär på följande sätt: en låg dos Trimetoprim, 160 milligram dagligen, under ett par månader. Dessutom skulle jag prova med en medicin som dämpar trängningarna till att kissa, exempelvis Detrusitol SR 4 milligram dagligen.
Denna behandling borde kunna skötas av en gynekolog – med uppföljning efter sex till åtta veckor.

KAN MAN GÖRA NÅGOT MOT DOMNINGAR?
Jag är en 78-årig kvinna som känner mig frisk och kry…
Men sedan en tid tillbaka har jag fått stickningar i fötterna och händerna.Numera har jag börjat få domningar nattetid
Vad kan man göra åt detta?
/Eva

SVAR : Tack för ditt brev, bästa Eva!
Eftersom du skriver att du är ” frisk och kry ”, utgår jag ifrån, att du då även är helt utan mediciner.
Dina besvär med stickningar och, efterhand, domningar i händer och fötter beror självklart på en yttre påverkan på de nervgrenar som går till och från händer och fötter. Nästa fråga blir då var, utefter nervbanorna, denna påverkan sker? Det mest troliga är att trycket sker där nerverna går ut från ryggmärgen – genom de hålrum som finna på båda sidor av ryggkotorna.
Även en ytterst liten förträngning av dessa hål, kan påverka nerven – och leda till stickningar och, efter hand, domningar.
Jag bedömer, att dina besvär beror på, att ett antal nerver till händer respektive fötter, är utsatta för tryck i dessa förminskade benkanaler och jag föreställer mig att detta beror på att du, bästa Eva, rimligen har en mer eller mindre uttalad urkalkning av ditt skelett – det vi kallar osteoporos!
Jag föreslår, att du går till din husläkare och berättar om dina symtom. Du kommer då att bli undersökt med en basal neurologisk undersökning – och därefter nog bli remitterad till en röntgen av ryggkotpelaren.

JAG HAR FÅTT SÅ RIKLIGA BLÖDNINGAR
Är en 41-årig kvinna som har fött 2 barn, senast för 10 år sedan.
För ett halvår sedan började jag få alltmer långvariga och rikliga mensar – efter att alltid tidigare haft normala mensar som varat i 5 – 6 dagar – numera är det oftast 10 – 12 dagar som blödningen pågår.
Jag pratade med min husläkare om mitt problem och fick rådet, att prova med receptfritt Cyklo- f. Tyckte att det minskade blödningen något i början, men efter några gånger återkom dessa blödningar.
Vad ska jag göra? Jag har förstått, att ” långvariga och rikliga ” mensar inte är ovanligt för en kvinna i min ålder – och att ett effektivt sätt att bli av med problemet, är att, helt enkelt operera bort livmodern, vilket jag verkligen inte vill göra – utom, möjligen, som en sista utväg!
Vad finns det för övriga möjliga behandlingar – då det ju inte fungerar med Cyklo-f ?
/Sofie

SVAR: Tack för ditt brev, bästa Sofie!
Det är inte ett särskilt ovanligt problem detta med långvariga och rikliga mensblödningar – för en kvinna i sina bästa år, nämligen åren som föregår klimakterium och menopaus – det vill säga då mensarna helt upphör.
Efterhand brukar mensarna, dessutom, ha en tendens att dessutom bli oregelbundna och då är det verkligen tålamodsprövande för den aktiva, friska och välmående kvinnan.
Så, bästa Sofie, du ska, naturligtvis, genast gå till en gynekolog för att bli undersökt och få en bedömning av ditt problem.
En möjlig behandling är hormonspiral som i de flesta fallen minskar blödningen med upp till 90 procent – eller så försvinner blödningen helt – vilket sker i cirka 70 procent av fallen.

HUR KAN JAG HJÄLPA MIN FRU ATT SVÄLJA?
Min fru som nu är 76 år drabbades av en stroke för 4 år sedan. Efter detta har jag hjälpt henne att äta, det vill säga jag matar henne med små, små bitar i skeden. Trots detta verkar det som att hon har svårt att svälja – och hon hostar ofta upp de små matbitar jag får i henne.
Efter stroken har hon förlorat talförmågan helt och kan således inte beskriva för mig vad jag gör galet.
Nu har detta problem tilltagit och jag märker också att hon magrat några kilo de senaste månaderna.
Vi har varit hos vår husläkare och man tog lite prover och allt var bra.
Den enda medicin hon tar är Tablett Trombyl 150 milligram dagligen – men jag vet verkligen inte om hon, över huvud taget får ner dessa när hon sväljer.
Vad kan man göra för att hjälpa min fru?
/Lennart

SVAR: Tack för ditt brev, bäste Lennart
Jag blir ledsen då jag mycket väl kan föreställa mig hur du – och din fru – kämpar med dessa problem.
Vid en stroke som drabbar hjärnan – antingen i form av en blödning, eller oftare, blodpropp i något av hjärnans kärl, slås olika delar av hjärnans funktion ut – mer eller mindre.
I din frus fall, bäste Lennart, har de delar som styr talet och sväljningsfunktionerna, tydligen tagit allvarlig skada. Nerverna till de många muskler som styr den komplicerade sväljningsmekanismen, fungerar helt enkelt inte. Jag antar att du själv, bäste Lennart, är i dryga 70-årsåldern och då är det inte svårt att förstå din oro och vilken enorm uppgift det är för dig, att ensam ansvara för, att din hustru får i sig tillräckligt med föda!  Jag anser inte att du ska behöva ta på dig allt detta, utan jag tycker att du snarast ska diskutera er situation med er husläkare då jag anser att ni snarast ska få ordentligt med hjälp med både det ena och det andra i hemmet och när det gäller din fru.

 

JAG ÄR SÅ OROLIG FÖR MIN DOTTERS MAGPROBLEM
För drygt ett halvt år sedan började flickan få besvär från magen i form av smärtor och perioder med lösare avföring.
Efter några månader gick vi till husläkaren och jag lyckades där utverka en viss provtagning. Det prov som verkligen avvek från det normala var blodvärdet som var 97. Husläkaren var mycket bestämd och förklarade – då dottern inte har särskilt rikliga mensar – att ” vi nu måste ta reda på vad blodet läcker ut.
Flickan har mycket omkring sig, med skolarbete, extraarbeten med mera och det kan vara så, att hennes besvär började i samband med en särskilt jobbig period.
Min dotter är normalviktig, äter normalt och – liksom vi alla i familjen – så nyttigt det går;
Jag vill också nämna att flickans farbror och dotter har båda Crohns sjukdom, så jag misstänker, självklart, att det är detta min dotter drabbats av.
Vad anser doktorn? Hur går en eventuell utredning till?
/Anki

SVAR: Tack för ditt brev, bästa Anki
Jag måste direkt säga, att jag delar din misstanke vad beträffar Crohns sjukdom. De lite diffusa symtomen från buken, vilka verkar ha börjat i samband med att din flicka var utsatt för speciellt mycket stress, och detta låga blodvärde ( Hb ) och nära släktingar med sjukdomen.
Nu verkar det, bästa Anki, som att er husläkare verkligen tar dotterns besvär på stort allvar och det är, naturligtvis, helt korrekt att snarast ta reda på var blodet ” läcker ut ”!
Den vanliga utredningsgången vid denna inflammatoriska tarmsjukdom, är att analysera avföringen på förekomst av ett speciellt ämne som heter Calprotectin. Om detta ämne finns i förhöjda nivåer i avföringen, talar det för att det finns en inflammatorisk tarmsjukdom, till exempel, Crohns sjukdom.
Utöver denna analys, kan man via röntgen av tarmarna – sjukdomen börjar ofta med typiska röntgenfynd i den sista delen av tunntarmen – och även små prov av tarmens slemhinna för mikroskopisk analys, kan bli aktuell.
Beträffande behandling, gäller att denna anpassas efter hur uttalade symtomen och besvären utvecklar sig; det finns en hel rad med olika effektiva läkemedel att ta till och denna bedömning och avvägning sker alltid av en specialist på dessa tarmsjukdomar,

Av: Stefan Lindroth. Läkare

Stefan Lindroth, läkare.

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…