Annons

Annons

Dramatiska förlossningen hos Mandelmanns: ”Kunde kvävts”

Den tidiga våren har kommit till paret Mandelmann på Österlen. Innan det är dags för korna att släppas ut på grönbete, ska kon Fräkna kalva. Men förlossningen håller på att gå riktigt illa. "Skulle jag ligga inne och sova på natten så kan kalven dö", säger Marie Mandelmann i "Mandelmanns gård".

Vattenkrassen sprider sig som en grön matta över dammen. Hönsen gömmer ägg i halmen under rabarbern och sättpotatisen ligger prydligt på åkern. Ljuset har återvänt till Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal på Österlen i Skåne.

Annons
Marie och Gustav Mandelmann sätter potatis tillsammans på den självförsörjande gården. Bild: TV4

Marie och Gustav Mandelmann sätter potatis tillsammans på den självförsörjande gården. Bild: TV4

I säsongspremiären av succéserien ”Mandelmanns gård” ägnar sig paret åt att förbereda för det kommande skördeåret och laga läcker mat till vårens påsklunch. Men innan det är dags att bjuda vännerna på ägg till förrätt, huvudrätt och dessert, så är det dags för tillökning i kohagen.

Gilla Året Runt på Facebook

Det är kon Fräkna som ska kalva, men eftersom det är hennes fjärde gång är inte Marie Mandelmann särskilt nervös – till skillnad från Fräkna själv.

– Hon är lite orolig nu. Hon har vankat av och an och hennes ljuver är alldeles spänt. Under dagen får jag gå lite fram och tillbaka och titta om det är dags, säger Marie Mandelmann i programmet och klappar om Fräkna.

Fräkna och Marie Mandelmann laddar för förlossningen av Djupadals nya kalv. Bild: TV4

Fräkna och Marie Mandelmann laddar inför förlossningen av Djupadals nya kalv. Bild: TV4

När mörkret faller över den skånska slätten gör sig Marie redo för att tillbringa natten hos Fräkna. Det är viktigt att hela tiden vara med vid kalvningen om något trots allt skulle gå fel.

– Det kan hända saker och ting som är helt oförutsett, att ett ben ligger fel eller att den kommer med rumpan före. Skulle jag ligga inne och sova på natten så kan kalven dö, eller i värsta fall så kan kon dö. Jag är alltid med när det kalvas.

”Något var fel”

Fräkna svänger med huvudet när hon får värkar och lägger sig ner flera gånger. Kalven är på väg.

Fostersäcken börjar synas. Två klövar sticker ut. Fräkna krystar och Marie Mandelmann klappar henne lugnande. Resten av korna står vid sidan om. Tiden går. Men trots att det går flera timmar, kommer inte resten av kalven ut.

– När jag bestämde mig för att sova inne hos Fräkna så hade jag ingen aning om att det skulle bli såhär. Det var så märkligt. Jag kunde se klövarna, men det hände ingenting. Då kände jag att det var något som var fel.

Både Marie och Gustav Mandelmann hjälper Fräkna under hennes svåra förlossning. Bild: TV4

Både Marie och Gustav Mandelmann hjälper Fräkna under hennes svåra förlossning. Bild: TV4

Så kommer Gustav Mandelmann kommer ut till Marie och Fräkna som kämpar. Han förstår inte heller vad som händer.

Navelsträngen ligger fel

Vid tretiden på natten bestämmer sig Marie för att känna efter själv hur kalven ligger. När hon får tag i kalvens huvud märker hon att navelsträngen ligger runt klövarna och håller tillbaka kalven som ett säkerhetsbälte.

– Det är jättejättefarligt! Hade navelsträngen gått av där, antingen inne i magen eller på väg ut, så ger det en reflex till kalven börja andas. Då hade den dragit in fostervatten och kunde kvävts, säger Marie Mandelmann.

Fräknas kalv är föddes efter klockan 3 på natten efter en tuff förlossning. Bild: TV4

Fräknas kalv är föddes efter klockan 3 på natten efter en tuff förlossning. Bild: TV4

Men Fräknas kalv kommer ut oskadd. Hon slickar den ren och lämnar sen inte kalvens sida. Marie och Gustav Mandelmann drar en lättnadens suck och kramar om varandra.

– När det kommer en kalv så är det så fantastiskt. Det kommer ut ett liv och det slutade så lyckligt, säger Marie Mandelmann.

”Mandelmanns gård” sänds tisdagar kl 20.00 i TV4, med premiär den 9 januari.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Mandelmanns nytillskott: ”Kaninkött är ett av de bättre kötten”

Mandelmanns osäkra kring framtiden: ”Fundera efter jul”

Den sanna historien gör succé: Kossan Margit trodde att hon var en hund


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…