Annons

Annons

Druvjuice lika bra som vin för hjärtat

Druvjuice lika bra som vin för hjärtat

Att rödvin i måttliga doser kan vara bra för hjärtat är känt från flera studier. Men nu visar en studie vid Linköpings universitet att också vitt vin och alkoholfri druvjuice kan ha positiva effekter på blodtrycket och skydda hjärtat.

Annons

Ingrid Persson, numera universitetslektor i biomedicinsk vetenskap vid Karlstads universitet, ville pröva om något ämne i vin och juice påverkar enzymet ACE, som spelar en viktig roll när det gäller högt blodtryck och hjärtkärlsjukdom. En del av de vanligaste blodtrycksmedicinerna hämmar detta enzym.

I studien användes odlade mänskliga celler för att undersöka hur ACE- aktiviteten påverkades av olika drycker. Cellerna fick bada i rött, vitt och rosévin och i druvjuice .

Alla vinsorter som testades, utom rose´vinet, liksom den alkoholfria röda druvjuicen gav en tydlig sänkning av ACE- aktiviteten, berättar Ingrid Persson. Den vita druvjuicen och ren alkoholen gav däremot ingen effekt.

– Jag gjorde den här studien delvis för att jag blev så trött på dessa råd att man ska dricka vin varje dag! Tycker man det är gott och socialt trevligt kan man visst dricka ett glas vin då och då, men man ska inte ha det som ursäkt att det skyddar hjärtat!

Det kan i värsta fall åstadkomma att folk känner sig tvungna att dricka varje dag, och kanske fastnar i ett beroende. Vi är ju alla olika känsliga för alkoholens vanebildande effekt.

Alkoholfri röd druvjuice är lika effektiv som vin i den här studien vilket måste vara en glad nyhet för nykterister! Går det lika bra att äta vindruvor dagligen för att få det här skyddet?

– Ja i teorin men då kan jag tänka mig att man får äta bra många druvor!

Varför fungerade inte rosévinet som ju fått en renässans i år?

– Det är växtpigmenten, framför allt i skalen som har effekten. När man gör rosévin tar man bort skalen tidigare i produktionen.

– Det är druvornas innehåll av flavonoider som ger skyddseffekten, berättar Ingrid Persson.

– Det finns enormt många olika flavonoider. I de gröna och vita druvorna finns katekiner. I de röda och blå finns de mörka pigmenten antocyaniner. Dessa pigment finns också i många bär, till exempel blåbär och svarta vinbär. Antocyaniner har också visat positiva effekter på hjärta och kärl genom att motverka högt kolesterol, vidga blodkärlen och förhindra att plack i kärlen byggs upp och bildar åderförkalkning.

Vilken sorts druvjuice ska man köpa?

– Kolla att den helst inte innehåller socker eller i alla fall så lite som möjligt. Titta på innehållsförteckningen. Handla gärna i en större hälsokostaffär där personalen kan ge råd.

Forskningen fortsätter, berättar Ingrid Persson.

– Jag fortsätter att titta på mina flavonoider, och deras effekt på andra sjukdomar. Till exempel cancer och inflammatoriska sjukdomar. Jag räknar med att kanske kunna visa resultat nästa år.

Av Susanna Hauffman Foto  Thinkstock

I vår shop: Mannerström-gryta – perfekt för att koka kräftor!

Läs mer och beställ här 

Den snygga ovala grytan i pressgjuten aluminium väger i princip ingenting och är helt perfekt för att koka kräftor! Mannerström är en garant för kvalitet och grytan blir en favorit i köket under många år framöver.
Grytan passar alla spisar och går även bra att ha i ugnen upp till 240 grader.

Läs mer och beställ här 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…