Annons

Annons

Duka som den engelska drottningen!

I England har man alltid dukat fint med klassiskt blåvita serviser och rosenmönstrade tekoppar. Därför finns nu mängder av vackert engelskt porslin – och det gör att priserna på antikmarknaden är ganska låga.

Engelsk teservis

Att dricka en kopp te handlar om en stunds stilla njutning. Det har man länge förstått i England, där man förvandlat tedrickande till en skön konst – och då behövs förstås en riktigt fin kopp av bästa porslin!

Annons

Det första porslinet kom från Kina och det var länge en kinesisk hemlighet hur det tillverkades. I Europa var tyska Meissen först med att lyckas framställa eget porslin, men i England gav man sig inte förrän man även där lyckats lista ut hur man gjorde.

Gilla Året Runt på Facebook

De flesta engelska porslinsfabrikerna kom att ligga i samma område i Staffordshire, nordväst om London. I Sverige är Staffordshire kanske mest känt på grund av att parhundar, gjorda för att stå på spiselkransen, kallas just Staffordshirehundar.

Staffordshirehundar

Området går fortfarande under namnet ”The Potteries”. Att porslinstillverkningen hamnade just här, beror på att man på 1600-talet började tillverka lergods med lera från trakten – pottery betyder krukmakeri. Det fanns också god tillgång på kol till brännugnarna, som på 1700-talet började användas till porslinstillverkning i stället för lergods.

Det engelska benporslinet blev omtalat för sin kvalitet. Det är ingrediensen benaska som gör det extra hårt och starkt. Att något är äkta benporslin syns om man håller upp föremålet mot ljuset – eftersom det är tåligt kan det göras så tunt att det blir aningen genomskinligt.

Metoden att få till dekor i ”flytande blått” är också ett engelskt påhitt som kom till genom en olycka. Glasyren las på våt färg och under bränning i ugnen flöt färgen ut och resultatet blev ett diffust mönster – som samtidigt blev vackert på ett alldeles nytt sätt och så småningom mycket populärt. I Sverige har flera porslinsfabriker gjort serviser i flytande blått efter engelsk förlaga.

Serveringsfat

Under 1960- och 70-talen drabbades de engelska porslinsfabrikerna av tuff konkurrens från billigare produktion utifrån. Många har flyttat sin tillverkning till Asien och bara dekorationen sker numera i England. Men att besöka porslinsmuseerna och fabriksförsäljningen i Staffordshire är en trevlig utflykt som lockar många turister.

Och vill man hellre köpa lite mer antikt engelskt porslin kan man glädja sig åt att det finns mycket att välja på och att det stora utbudet gör porslinet väldigt prisvärt. Det går att fynda allt från hela serviser till förtjusande figuriner.

Fyra fina engelska porslinsfabriker

Servisen Evesham från Royal Worcester

Servisen Evesham från Royal Worcester

Royal Worcester grundades 1751 och är Englands största och kanske även äldsta porslinsfabrik. I början kopierades mycket efter förebilder från tyska Meissen och franska Sèvres. Som namnet Royal visar är porslinsfabriken engelsk hovleverantör – kung George III tilldelade Royal Worcester den utmärkelsen redan 1788.

Teservis med guldkant från anrika Spode

Teservis med guldkant från anrika Spode

Spode porslinsfabrik startades av familjen Spode 1762. Det var Josiah Spode som utvecklade metoden att tillverka benporslin, som flera andra porslinsfabriker sedan tog efter. Även Spode blev utnämnd till hovleverantör i början av 1800-talet.

Ostkupa i Jasperporslin från Wedgwood

Ostkupa i Jasperporslin från Wedgwood

Wedgwood grundades 1759 av Josiah Wegdwood. Han experimenterade friskt och skapade, bland annat, det välkända porslinet med samma namn i blått med vita relieffigurer, så kallat Jasperporslin.

Teservisen i dekoren Haddon Hall från Minton

Teservisen i dekoren Haddon Hall från Minton

Minton porslinsfabrik öppnades av Thomas Minton 1796. Porslinet kännetecknas av detaljrika mönster och mycket guld. Mönstret till Mintons klassiska, blåvita servis Willow var inspirerat av kinesiskt porslin. Det har kopierats av både Rörstrand och Gustavsberg.

Av Johanne Ländin, Bild Miriam Preis, Bukowskis market, Dalarnas Auktionsbyrå, Formstad

LÄS OCKSÅ:
Sugen på scones till teet? Här har du våra godaste recept!
På väg till England? Här är våra bästa turist-London-tips!
Nyfiken på antikmarknader i London? Vi har bästa tipsen för Antikrundans huvudstad!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…