Annons

Annons

Martin Timell:Efter 28 år avgudar jag fortfarande Catarina!

Martin Timell TV4 Programledaren Martin Timell om kärleken till sin fru:

Martin Timell är en av TV4:s flitigaste programledare. Just nu kan vi se honom i två helt olika program. Som snickare och som ”kockbiträde”. Sedan väntar en spännande semester…

Martin Timell, 56, har en klar bild av sig själv.

Annons

– Även om jag med åren kanske har blivit lite tröttare, tråkigare, rynkigare och gråhårigare, så är jag nog i grund och botten samma person som jag alltid har varit. Jag har inga problem med min ålder och bland det mest positiva med att bli äldre är att mitt tidigare så hetsiga humör har lugnat ner sig betydligt.

– Men den gamla ihärdiga prestationsångesten har jag tyvärr inte lyckats bli av med. Inför nya uppgifter är jag fortfarande lika nervös som när jag var ung och jag har samma dåliga självförtroende i dag som då.

– För faktum är, om du inte presterar som det förväntas av dig, får du sparken. Så är det i mitt yrke, oavsett vad du heter eller vad du har gjort tidigare…

Nu är väl den risken tämligen liten, för att inte säga obefintlig, när det gäller just Martin Timell, som i år kan fira 30-årsjubileum som en av landets populäraste TV-programledare. Martins debut skedde i barnprogrammet ”Ordvalpen”, men det stora genombrottet kom 1987 i det legendariska ungdomsprogrammet ”Bullen”, i Sveriges Television.

Sedan dess har Martin lett succéer som ”Det kommer mera” på SVT, ”Småstjärnorna”, ”På rymmen”, ”Time out”, ”Fuskbyggarna” och den oerhört populära långköraren ”Äntligen hemma”, som har varit ett av TV4:s flaggskepp ända sedan starten för 17 år sedan.

Anders och Martin Timell TV4

I programmet ”Timells skärgårdskök” bjuder Martin och hans lillebror Anders, 48, hem tio av landets bästa kockar till Martins sommarhus.

Men nu i vår är det två andra program han fokuserar på: ”Timells skärgårdskök” och ”Fuskbyggarna”. ”Fuskbyggarna” känner vi igen sedan tidigare, medan ”Timells skärgårdskök” är en ny idé, där Martin och hans lillebror Anders, 48, delar på jobbet som programledare. Bröderna har bjudit hem tio av landets bästa kockar till Martins sommarhus i Stockholms skärgård. Under tio veckor visar de utvalda kockarna hur man lätt och ledigt lagar god mat i avspänd skärgårdsmiljö.

– Både Anders och jag tycker om att laga mat. Förra året gav vi till och med ut en grillbok ihop, men vi är ju som folk är mest vid spisen. Alltså bara hyfsade, säger Martin. Därför var det fantastiskt att få se dessa tio världsartister på nära håll och i full gastronomisk frihet!

Programmen spelades in i slutet av augusti och början av september förra året.

– Anders och jag har hoppat in som vikarier i TV4:s ”Nyhetsmorgon” då och då, men det här är vårt första riktiga TV-projekt som vi gör ihop. Visst kan Anders och jag bråka och tjafsa, som syskon ofta gör, men i grunden är vi väldigt tajta och vi stöttar varandra till hundra procent. Och så har det varit så länge jag kan minnas.

– Jag är åtta år äldre än Anders och jag har nog alltid symboliserat tryggheten för honom, både i rollen som den typiske storebrorsan och som en slags extrapappa. Men jag vill betona att Anders på samma sätt är min trygghet i livet. Vi ses eller pratar i telefon praktiskt taget dagligen och vid sidan av min hustru är Anders min absolut bästa vän!

Martins hustru heter Catarina och paret firar i år 28 år tillsammans. De träffades på innestället Café Opera, vid Kungsträdgården i Stockholm, men Martin erkänner att det var långt ifrån självklart att det skulle bli de två.

– Innan jag mötte Catarina trodde jag att jag var dömd till ett evigt ungkarlsliv, med krogen som mitt vardagsrum. Under tio år hade jag inventerat praktiskt taget alla Stockholms krogar och andra nöjesetablissemang, i min allt mer desperata jakt på Drömkvinnan.

– Jag blev störtförälskad i Catarina från första ögonblicket jag såg henne och jag bestämde mig omedelbart för att hon var den kvinna jag skulle dela resten av mitt liv med. Problemet var bara att Catarina inte alls blev lika blixtförälskad som jag. Men jag kan vara oerhört envis när jag väl bestämmer mig för något och prata är jag ju duktig på, så till slut kunde Catarina inte motstå min charmoffensiv. Jag kan lova att jag fick lägga ner ofantliga mängder pengar och energi innan hon till slut blev min!

– Jag inser att det kanske låter smått patetiskt, men sanningen är att jag verkligen avgudar Catarina och trots att vi varit ihop i så många år så blir jag bara mer och mer förälskad i henne för varje dag som går.

Vill du läsa hela artikeln om Martin Timell, och se hans hyllade fru, finns den i Året Runt nr 16 – ute i butik från den 10 april.

Fuskbyggarna Martin TimellFaktaruta Martin Timell

Ålder: 56 år

Yrke: Programledare i TV

Bor: I lägenhet på Östermalm i Stockholm och i sommarhus på Mjölkö i Stockholms skärgård

Familj: Hustrun Catarina, 49, och sönerna Mathias, 26, Fredrik, 25 år. Till familjen räknar Martin också den sjuåriga rhodesian ridgeback-tiken Iris, som kräver tre-fyra timmars motion varje dag.

Aktuell: Som programledare i ”Timells skärgårdskök” måndagar kl 20.00, TV4, och i ”Fuskbyggarna”, torsdagar kl 21.00, TV4.

Av Johnny Alrup Foto: TV4

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…