Annons

Annons

Efter 50 år har vi fortfarande roligt ihop!

Det var länge sedan Marita sprang efter Dags bil. Sedan 50 år tillbaka har hon en självklar plats i framsätet. Och 60-talsmacken, som de driver tillsammans, håller kärleken vid liv!

Dag och Marita Edvinsson

Dag och Marita Edvinsson

Borta bra men hemma bäst.
Guldbröllopsparet Dag och Marita Edvinsson besökte Elvis Presleys Graceland i början på 90-talet. Det var fint. Men varken Dag, 72, eller Marita, 69, skulle vilja byta.
– Jag trivs fantastiskt bra här i Mobacka, säger Marita när maken Dag och hon visar oss runt i deras 60-talsparadis strax utanför Töreboda.
Där, i skogsbrynet bakom den tidstypiska Mobilmacken, har Marita sina egna kantarellgömmor. Och många av mackens oljeburkar är hennes fynd.
– Den senaste ratade jag på en marknad, erkänner Dag. Priset, 50 kronor, var lågt, men burken var i uselt skick. Marita däremot såg möjligheterna. Hon köpte burken och putsade upp den. Nu är den nog värd det tiodubbla.
Men bortsett från godiset och drickorna i varuautomaten säljs inget här på macken. Inte ens bensin …
– En äldre man stannade till för ett tiotal år sedan, berättar Dag. ”Inte visste jag att det låg en mack här ute i skogen”, sa han. ”Jodå”, sa jag. ”Och här är det 60-talspriset, 87 öre litern, som gäller!”
Dag skrattar gott och fortsätter:
– Jag trodde karlen skulle få en hjärtinfarkt när han började räkna på hur mycket pengar han förlorat på att tanka inne i Töreboda. Så jag skyndade mig att förklara att jag bara skojade…

Sedlarna hängde ur pappas fickor. Det var tider det!

Gården köpte Dags föräldrar 1953, när Dag var nio år.
– Min pappa hade jordgubbsodling, förklarar han. Vi hade 100 000 plantor och självplock på 60-talet, när det var som bäst drag under galoscherna. En sommardag när jag kom hem stod det ett 30-tal bilar på gärdet. Sedlarna hängde ur pappas fickor. Det var tider det!
Dag skaffade sig bil innan han hade körkort.
– Grannpojken Ove fick vara chaufför och skjutsa kompisen Arne och mig till Café Berget i Laxå. Där satt Marita och hennes blonda kompis Britt. ”Jag kan fråga om de vill med på en tur, om du tar den mörka”, föreslog Arne. Eftersom Marita och jag fortfarande är ihop får man väl säga att det var jag som drog det längsta strået.
Marita avbryter när Dag säger att flickorna först tackade nej men sedan kom springande efter bilen.
– Den gången åkte vi inte med, hävdar hon bestämt. Även om det var en oskyldig tid hände det saker då också. Vi vågade inte haka på. Sprang efter bilen gjorde jag först några veckor senare …
– Jag vet att vi har olika minnesbilder av det där, erkänner Dag. Men min version är den roligaste!

Annons
Dag och Marita Edvinsson

Dag och Marita Edvinsson

Den 30:e april 1966, när äldste sonen Stefan just kommit till världen, gifte sig Dag och Marita i Ramundeboda kyrka i Laxå. Sedan blev det fest på Esab-restaurangen, där Marita då arbetade. Och så kom sonen Jörgen och dottern Jessica till världen, ett och åtta år senare.
– När barnen var små arbetade Dag som resemontör i både Norrland och Danmark, berättar Marita. Det kunde gå ända upp till tre månader utan att vi såg röken av honom. Men det gick det också. Det var ju så på den tiden.
– Jag minns en gång när jag kom hem mitt i natten, säger Dag. Barnen skrek i högan sky. De var så små och jag hade varit borta så länge att de inte kände igen mig. De undrade vad det var för gubbe som kom insmygande i sängkammaren mitt i natten.
– Det blev bättre när Dag startade eget som byggnadssnickare, konstaterar Marita som under en 15-årsperiod lagade mat och serverade vid bröllop och begravningar åt cateringfirman Kalasfixarna.
Dags pappa dog 1986 och några år senare köpte Dag och Marita gården av Dags mamma.
– Morsan lever fortfarande, berättar Dag. Hon är äldst på äldreboendet i Töreboda. Sin höga ålder förklarar hon med att hon bott här i Mobacka och andats frisk luft.

Grannarna trodde väl att jag blivit tokig

Intresset för 50- och 60-talsprylar har Marita och Dag – som med tiden fått sex barnbarn – delat så länge de kan minnas.
– Dag samlade gamla burkar redan som 16-åring, berättar Marita. Själv har jag med tiden blivit alltmer förtjust i de gamla June-termosarna. Jag har sex av de som tillverkades i Jönköping på 50- och 60-talet. Den gulsvarta och den som är orange letar jag efter.
Glatt påhejad av Marita började Dag för sexton år sedan att snickra på gårdens tidstypiska bensinstation.
– Jag byggde efter en ritning av en 50-talsmack som stått i Göteborg, berättar Dag. Grannarna trodde väl att jag blivit tokig, men det bekymrade inte Marita och mig. Att det sedan blev en Mobilmack berodde på att vi fastnade för den stora, röda hästskylten som är pricken över i:et.
Pegasusskylten kommer ursprungligen från en Mobilmack i Eskilstuna. När den lades ner bad en anställd att få skylten som minne.
– Under många år hängde den ovanför dörren till hans dotters häststall, berättar Marita. Sedan bjöds den ut till försäljning på en veteranmarknad i Örebro. Priset var 5 000 kronor. Så mycket hade vi inte med oss så vi gick vidare …
Men efter 30 steg tvärstannade Dag. ”Nu gjorde vi bort oss”, sa han. ”Då får vi väl gå tillbaka”, föreslog Marita.
– Jag la 1 000 kronor i handpenning, berättar Dag. Då kom en annan kille och ville köpa hästen, men affären var ju redan uppgjord. Jag tänker ofta på det. Vad surt, om vi hunnit 50 steg i stället för 30, då hade det inte blivit någon Mobilmack!

Dag och Marita Edvinsson

Dag och Marita utanför sin mack

I dag är Edvinssons mack en stor turistattraktion. Besökare tas emot efter överenskommelse per telefon.
– När det är mycket att göra får assistenten rycka in, skojar Dag och pekar på skyltdockan som Marita och han fann i Hjo.
Dockan höll på att skrämma slag på Dag strax efter att den kommit på plats.
– Jag hade glömt att vi skaffat den, skrattar Dag. Jäklar vad rädd jag blev när jag öppnade dörren. Jag trodde att det var en inbrottstjuv.
En av de två bensinpumparna hittade Dag och Marita i skogen utanför Nyköping.
– Den hade blivit påkörd av en snöplog, berättar Marita. Det gick åt lite spackel och lackfärg för att få den att se ut som den gör nu.
I perfekt skick är också Dags och Maritas bilar, en Volvo PV 444 ES av 1953 års modell och en Oldsmobile Ninetyeight Holiday från 1955.
– Dag tvättar och jag putsar, förklarar Marita.
Det är kanske inte ett kärleksrecept som tilltalar dagens ungdomar, men för Dag och Marita har det fungerat i 50 år.
– Vi har himla roligt ihop, säger Marita. Fast någon super-8-film från vigseln i Ramundeboda kyrka 1966 har vi inte. Tjejen som anförtroddes det uppdraget glömde sätta film i kameran …
– I dag hade det inte behövts någon, ler Dag som ändå tycker att allt var bättre förr.

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström

LÄS OCKSÅ
Malin och Gustav har havsutsikt från hela huset

Jessica har 300 barn i slummen

Vi blev kära vid första ögonkastet!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…