Annons

Annons

Sänk ditt kolesterol!

Läkarnas bästa tips: Så kan du sänka ditt kolesterolvärde Det är viktigt att hålla kolesterolet nere, särskilt om du har hjärt- och kärlsjukdom i släkten. Nu finns ett nytt läkemedel som kan hjälpa.

kolestrol

Tål du inte din kolesterolmedicin? Nu finns en ny hjälp. Ett nytt läkemedel mot högt kolesterol har nu godkänts av EU.
– För de patienter som inte tål eller får tillräcklig hjälp av statiner kan det nya preparatet bli ett intressant komplement, säger hjärtläkaren Lennart Nilsson, docent och överläkare på Kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.
Statiner är ett vanligt läkemedel som används för att få ner ett högt kolesterol. Nästan var tionde svensk tar medicinen. Men alla tål dem inte eller får inte tillräcklig effekt. För dem finns nu en ny medicin som heter Repatha (evolucumab) – ett biologiskt läkemedel som tas som spruta varannan eller var fjärde vecka.
Kolesterol är ett fettämne som är livsnödvändigt för oss samtidigt som det kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom om värdet bli för högt. Vi får i oss fettet via maten men den största delen producerar vi själva, i framförallt levern.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Högt kolesterol i sig är ingen sjukdom men ingår i den process som kan leda till åderförfettning och hjärtinfarkt eller stroke.
– Den här processen pågår hela livet och börjar redan i barndomen. Hos vissa går det snabbare hos andra långsammare, säger hjärtläkaren Lennart Nilsson.

Inlagring av fett och inflammation i kärlväggen gör att det till slut blir trångt och blodet får svårare att passera. En blodpropp kan bildas och fastna i det tajta blodkärlet.
När man pratar om höga blodfetter är det framförallt ”det onda” LDL-kolesterolet man vill få ner, eftersom det är det som hamnar i kärlväggarna. ”Det goda”HDL- kolesterolet har däremot en skyddande funktion och får gärna öka.

Ett högt LDL-kolesterol kan sänkas med hjälp av medicin och bra kostvanor. HDL-kolesterol kan ökas genom fysisk aktivitet.

Ju större risk man har för hjärtinfarkt och stroke, desto större nytta har man av behandling med LDL-kolesterolsänkande medicin. Detta gäller oavsett vilken nivå man har på sitt LDL-kolesterol, menar Lennart Nilsson.
– En dam i 70-årsåldern med diabetes och stroke tjänar mycket mer på medicinsk behandling än en man i 20-årsåldern med bara lite förhöjt kolesterol och annars frisk. Om man har ett LDL-kolestrol på 5 mmmol/L eller mer bör man dock alltid överväga läkemedel oavsett risk i övrigt.

Lennart Nilsson är ansvarig för den svenska studie som legat bakom ett godkännande av medicinen Repatha.
– Vi vet att medicinen effektivt sänker LDL-kolesterol men vilken eventuell nytta det gör vad gäller att förhindra eller skjuta upp hjärtinfarkt och stroke, vet vi ännu inte. Detta undersöks i en stor internationell studie där 27 500 personer ingår.

Av Louise Molander Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…