Annons

Annons

Helena Paparizou: Efter pappas död slutade jag sjunga

Helena Paparizou hade vunnit Eurovision Song Contest och stod på toppen av sin karriär. Hon gav ut skivor över hela Europa och i Grekland var hon en älskad och hyllad artist. Men ett meddelande från Sverige förändrade allt...

Helena Paparizou

Den 1 februari tävlar Helena för första gången i den svenska Melodifestivalen, i SVT, med låten ”Survivor”.

Schlageraktuella sångerskan Helena Paparizou:

Att livet kan ta många och oväntade vändningar är något Helena Paparizou, 32, har fått erfara under de senaste åren. Som tävlande för Grekland vann hon hela Eurovision Song Contest 2005, med låten ”My number one”, och därefter satsade hon på en internationell karriär. Även om det ibland blev så mycket jobb att hon knappt hann sova på nätterna, var det en period där livet lekte. Helena fick skivkontrakt i Grekland och lämnade Sverige, där hon är född och har vuxit upp. Hon flyttade till sina föräldrars hemland och förvandlades på kort tid till en av de största grekiska artisterna.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Men mitt i all lycka drabbades hon plötsligt och helt oväntat av en svår sorg. Beskedet träffade Helena som ett klubbslag, strax efter att hon hade gått av scenen, efter att ha uppträtt på en nattklubb i hemstaden Aten. Det var natten mellan juldagen och annandagen 2008. När spelningen var slut möttes Helena av sin bror, som berättade att deras pappa hade råkat ut för en hjärtattack. Tillsammans med sin bror kastade sig Helena i väg på första bästa flygplan och reste hem till Göteborg.

– När jag fick veta att pappa inte överlevde hjärtattacken brast allting för mig. Jag kunde inte förstå att pappa inte fanns längre. Det var hemskt och jag bara grät, berättar Helena.

Helenas 60-åriga far Georgios hade utan förvarning fallit ihop under Grekiska föreningens traditionella juldagsfest, i Backa.

”Jag drabbades av en depression”

– Både min mamma Efrosini och min syster Aretis, med barn, var där när det hände och de blev förstås chockade. Pappas hjärta slutade att slå och han dog i min systers armar. Mamma förlorade sin livspartner och blev änka redan när hon var 56 år. Även om förlusten är svår för oss alla, är det nog allra värst för mamma. Pappa och hon hörde ihop, de var så roliga tillsammans.

Efter den traumatiska händelsen, med pappans död, hamnade Helena – eller Elena, som är hennes grekiska namn – i en depression. Att hon samtidigt bröt upp från ett tolv år långt förhållande gjorde inte hälsotillståndet bättre. Följden blev att Helena bestämde sig för att söka hjälp, för att må bra igen, och under den tiden kom även tankarna på att sluta med musiken.

– Först var jag helt inställd på att inte fortsätta sjunga över huvud taget. Jag ville göra något helt annat.

Helena Paparizou

Efter ett stort arbete med sig själv började Helena sjunga igen – något vi är glada för…

Namn: Helena Paparizou
Yrke: Sångerska
Ålder: 32 år
Familj: Sambon Andreas, mamma, syster och bror
Bor: Lägenhet i Aten, i Grekland
Aktuell: Tävlar för första gången i den svenska Melodifestivalen, med låten ”Survivor”. Helena medverkar den 1:a februari, i deltävling 1, som avgörs i Malmö.

Av Joakim Löwing Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…