Annons

Annons

Efterlängtad skattesänkning för pensionärer väntas

Regeringen föreslår skattesänkning för pensionärer. Nu kan 1,4 miljoner svenska seniorer räkna med mer i plånboken från nästa år.

Skatteklyftorna mellan lön och pension har varit länge ett hett inrikespolitiskt ämne. Framförallt eftersom skatten på förvärvsarbete sänktes under förra mandatperioden medan skatten för pensionärer lämnades orörd.

Annons

Bild: IBL

Men nu föreslår regeringen alltså en skattesänkning för pensionärer. Skillnaderna i skatt utraderas för alla med en pension upp till 14.000, skriver Pensionärernas Riksförbund (PRO) i ett pressmeddelande.

Gilla Året Runt på Facebook

Enligt SVT berör förslaget drygt 1, 4 miljoner pensionärer. Beskedet har varit hett efterlängtat.

– PRO har i 10 års tid arbetat hårt för att skattegapet ska slutas mellan lön och pension. Med regeringens förslag blir en stor del av de kvinnliga pensionärerna vinnarna. Det är en seger för oss, säger Christina Tallberg, ordförande PRO i en kommentar.

Börjar gälla nästa år

För den som har en pension på 14 000 kronor i månaden, som är medianpensionen för kvinnliga ålderspensionärer, kommer skatten sänkas med cirka 195 kronor i månaden, skriver Ekot.

Skatten kommer också att sänkas för de med pensioner upp till 30.000 kronor genom en avtrappning.

– Det är bra att många omfattas av dagens förslag. Men skatten ska vara lika på lön och pension. Vi fortsätter vårt påverkansarbete för att alla pensionärer ska få en rättvis beskattning, säger Christina Tallberg.

Om förslaget går igenom kommer sänkningen att börja gälla från januari 2018.

Foto: Jack Mikrut

Text: Henrik Högström

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…