Annons

Annons

Elaine Eksvärd kampanjar för barn med funktionsvariationer

Retorikexperten Elaine Eksvärds dotter föddes med Williams syndrom. Nu vill hon lyfta fram alla barn med funktionsvariationer genom kampanjen #intesåkonstigt. "Det är ett brott mot mänskligheten att osynliggöra funktionsvariationer i samhället", säger hon i TV4.

För snart två år sedan föddes Elaine Eksvärds dotter Evelyn.

Evelyn föddes med en skelning och ett blåsljud på hjärtat. Efter en utredning visade det sig att hon har Williams syndrom. Williams syndrom är en kromosomavvikelse som innebär att bäraren saknar en del av kromosom 7.

Annons

Bild: TV4

I Nyhetsmorgon säger Elaine Eksvärd att diagnosen gjorde att hela hennes värld rasade. I programmet säger hon också att hon och maken Gustav hanterade det på väldigt olika sätt.

Gilla Året Runt på Facebook

Hon grät i två veckor – maken blev rationell och började läsa på. Bland annat anmälde han familjen till ett särskilt läger för Williams syndrom.

– Där var det vi som var funktionsvariationerna för där hade alla Williams syndrom och var hur härliga som helst, säger Elaine Eksvärd i TV4.

Bild: Mama

I dag är hon tacksam för att Evelyn skakat om hennes värld, för dotterns optimism och fina syn på världen.

– Hon är en gåva som skänker oss så mycket lycka och så många skratt, har Elaine Eksvärd tidigare sagt i en intervju med tidningen Mama.

”Rädd för omgivningen”

Genom kampanjen #intesåkonstigt vill hon nu lyfta fram barn med alla typer av funktionsvariationer och ta bort stigmat.

– När man går och oroar sig för diagnoser är man inte rädd för barnet, utan för omgivningen, säger hon i Nyhetsmorgon.

Elaine Eksvärd tror att det är viktigt med kommunikation och att visa att det är okej för omgivningen att ställa frågor. I Nyhetsmorgon uppmanar hon föräldrar med barn med funktionsvariationer att dela med sig av utmaningar, superkrafter och önskemål under hashtaggen #intesåkonstigt.

Bild: TV4

Elaine Eksvärd hoppas också att människor med funktionsvariationer ska lyftas fram allt mer.

– Jag tycker att det är ett brott mot mänskligheten att osynliggöra funktionsvariationer i samhället. Jag vill se barn i barnböcker som är rullstolsburna, superhjältar med Downs syndrom och reklamkampanjer där inte bara funktionsvariationer ingår i ”Rocka sockarna” utan med oss alla andra, säger Elaine Eksvärd i TV4.

Läs också:

7 inspirerande kvinnor med Downs symdrom som följer sina drömmar


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…