Annons

Annons

Elisabet Höglunds skuldkänslor efter systerns död

Elisabet Höglunds syster levde med psykisk ohälsa sedan tonåren. När systern gick bort kände Elisabet enorma skuldkänslor. "När jag tittar på det i backspegeln tycker jag ändå att jag kunde ha gjort mer", säger hon till Expressen.

Porträtt på journalisten Elisabet Höglund klädd i röd kavaj.

Journalisten Elisabet Höglund har skrivit fem böcker tidigare. Bild: IBL Bildbyrå

I oktober är Elisabet Höglund aktuell med boken ”Skulden jag bär på”. Där berättar hon om sin storasyster, det dåliga samvetet över att inte ha gjort tillräckligt och hur samhället hanterar människor som lever med psykisk ohälsa.

Annons

Systern var 15 eller 16 år när hon blev sjuk, berättar Elisabet Höglund för Expressen.

– Vi har levt två parallella liv, hon har bott i södra Sverige och jag här. Vi har inte alltid träffats varje år. Hon gjorde sig alltmer oanträffbar, drog ur telefonjacket, svarade inte, hörde inte av sig, släppte inte ens in hemtjänsten. Hon kunde inte gå, inte röra sig, säger Elisabet Höglund till tidningen.

Anhörig med psykisk ohälsa

När systern gick bort 2017 kände Elisabet Höglund en enorm skuld. De två sista åren hade de haft väldigt lite kontakt. Enligt Elisabet Höglund skrev de något brev, pratades vid i telefon ibland men oftast svarade inte systern.

I efterhand frågade sig Elisabet Höglund varför hon inte hade gjort mer.

– Jag har så dåligt samvete för henne och jag anklagar mig själv för att jag inte gjorde mer för henne. Jag har ju mitt liv, jag hade cancer och har själv varit sjuk, men när jag tittar på det i backspegeln tycker jag ändå att jag kunde ha gjort mer, säger Elisabet Höglund till Expressen.

Journalisten Elisabet Höglund 2011.

Bild: IBL Bildbyrå

Med boken vill Elisabet Höglund försöka svara på frågan hur två systrar, med så lika bakgrund, kan leva så vitt skilda liv. Hon vill också belysa samhällets roll för personer med psykisk ohälsa.

– Min systers öde är ett brutalt avslöjande om att vår välfärdsstat inte fungerar på lika villkor. Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla rätt till omsorg och vård, även personer som säger att de inte vill. Det fråntar ändå inte kommunen ett ansvar för min syster, då får de väl bryta sig in hos henne.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Elisabet Höglunds nya liv: ”Fick en kick av att överleva cancern” , fick operera bort flera organ efter cancerbeskedet

Elisabet Höglund: Nu vågar jag berätta att min pappa var nazist


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…