Annons

Annons

Elisabeth är med i Schlagerfestivalklubben

Melodifestivalen är Elisabeths melodi: Schlagern sätter guldkant på livet!

SchlagerElisabeth 04 cop

För Elisabeth är Melodifestivalen och Eurovision Song Contest mer än trevlig underhållning. Det är ett sätt att leva.
– Jag har fått många vänner och sett mycket av Europa tack vare mitt intresse, säger Elisabeth.

Annons

Hemma hos Elisabeth Andersson och hennes man Göran finns ett särskilt Melodifestival- och Eurovision-rum.
På väggarna hänger artistporträtt, foton från resor med Melodifestivalklubben och diverse tävlingskuriosa. Men rummets mest spektakulära inslag är Elisabeths Melodifestivallampa – en cylinderformad skapelse i glas, prydd av några av hennes favoritartister.
– Den är helt unik, det finns inga fler. En kompis gjorde den åt mig i 50-årspresent, berättar Elisabeth, 54.

Gilla Året Runt på Facebook

ARTISTERNA ÄLSKAR HENNES BIBEL
I rummet förvarar hon också sin ”bibel” – ett tummat exemplar av boken ”Melodifestivalen genom tiderna”. Här har många tävlingsdeltagare skrivit sin autograf och kanske en hälsning.
– Den boken släpar jag land och rike runt på olika evenemang. Artisterna blir oftast väldigt glada och nostalgiska när de får se boken och vill gärna skriva något, säger Elisabeth och bläddrar i sin ”bibel”.
– Här har vi Carola, Helena Paparizou och Jan Johansen. Johnny Logan har skrivit här, honom träffade jag på en Ålandsbåt, och E-Type fick jag tag i när vi var på Diggiloo.
Elisabeths brinnande intresse för musiktävlingen föddes redan 1967.
Hon visste att det skulle visas något som hette Eurovision Song Contest (ESC) på TV, men eftersom programmet började sändas sent på kvällen fick hon inte se det.
Förbudet gjorde henne förstås bara ännu mer nyfiken och året därpå fick hon titta.
– Sedan dess har jag följt Melodifestivalen och Eurovision, förutom 1980. Då lät jag mig övertalas av en kompis att gå på disco i stället…
– Men jag längtade hem hela tiden och så fort jag fick chansen ringde jag tidningen Expressen, för att få veta vem som hade vunnit. Det var Tomas Ledin med ”Just nu”.
Under skoltiden var Elisabeth ganska ensam om att gilla Melodifestivalen och ESC. Men i vuxen ålder har hon träffat många likasinnade – tack vare Melodifestivalklubben. Elisabeth upptäckte klubben 2003 och blev genast medlem.
– Genom klubben har jag fått väldigt många vänner, som jag förmodligen aldrig hade träffat annars. Varken ålder eller bakgrund spelar någon roll – vi delar samma intresse.
Melodifestivalklubben ordnar träffar, fester och tävlingar. Olika omröstningar är mycket populära.
– Är det något som Eurovision- och Melodifestivalfans älskar, så är det just tävlingar. Jag kan titta flera gånger på omröstningarna i deltävlingarna, trots att jag vet precis hur det går. Göran tycker att jag är galen.
– Ja, det där förstår jag inte. Jag är själv musikintresserad och tittar gärna på bidragen, men sedan gör jag något annat, inflikar Elisabeths man.
I år åker Elisabeth på sin nionde ESC-final. Den avgörs i Wien och i fjol var hon i Köpenhamn.

SKREK RAKT UT AV GLÄDJE
Den tävlingen var speciell, tack vare vinnaren Conchita Wurst. Han fick en enorm uppmärksamhet för att han uppträdde i typiskt kvinnliga attribut, i kombination med helskägg.
– Jag blir nästan tårögd när jag tänker på det. Stämningen inne i arenan var helt galet häftig.
– Det fanns ju länder som hade protesterat mot att han över huvud taget skulle få ställa upp och så går han och vinner alltihop. Det var magiskt!
Elisabeth upplevde Eurovision live första gången år 2000. Att det blev av var en oerhört lycklig slump. Hon skulle fylla 40 det året och hade önskat sig biljetter till finalen i Globen, men de tog slut i ett nafs.
Efter lite jobb lyckades Göran dock få tag på biljetter till genrepet och Elisabeth var nöjd och glad.
Men hur det var så deltog hon samtidigt i en frågetävling om Melodifestivalen, anordnad av Sveriges Television. När tävlingen var över fick hon beskedet att hon hade vunnit två VIP-biljetter till finalen.
– Jag skrek rakt ut av lycka. Vi fick jättebra platser på parkett och åh, vad jag njöt. Efter det ville jag gå på Eurovision igen, det blir som en drog om man en gång har upplevt det.
Melodifestivalklubben skickar varje år tre egna ”reportrar” till deltävlingarna. Elisabeth har tagit sig an uppdraget flera gånger.
– Jag är noga med min research, så att jag kan ställa bra frågor. Sedan lägger vi upp allt på vår hemsida.
I samband med ESC-finalen får klubbens medlemmar träffa den artist som tävlar för Sverige. Många Melodifestivaldeltagare spelar även på klubbens träffar.

DE MEST KÄNDA KOMMER TILL MÖTENA
Några av alla artister som har uppträtt är Magnus Carlsson, Jessica Folcker och Glenn Borgkvist, från Brandsta City Släckers.
– På årsmötet i fjol underhöll Ann-Louise Hanson och hennes man Bruno Glenmark, medan vi åt. Sedan dök även Elisabeth Andreassen upp.
En av Elisabeths älsklingsartister är Jan Johansen, som hon också har träffat personligen några gånger.
– 1995 såg jag hans låt ”Se på mig” om och om igen. Men jag har även andra favoritlåtar, som Lena Ph:s ”Kärleken är evig” och Loreens ”Euphoria”.
Vad kännetecknar en riktigt bra schlagerlåt?
– Det låter klyschigt, men den ska ha en tonartshöjning. Däremot måste den inte vara pigg och glad, jag gillar till exempel ballader.
– 2007 skulle till exempel Sonja Aldén absolut ha vunnit i stället för The Ark, säger Elisabeth – med eftertryck.

 

Elisabeth älskar schlager och har ett eget Melodifestivalrum i sitt hem. Här med maken Göran.

SchlagerElisabeth 01 cop

 

MELODIFESTIVALKLUBBEN – FÖR DE STÖRSTA FANSEN

Klubben bildades 1985, har drygt 450 medlemmar och ordnar gemensamma fester, träffar och resor för att uppleva Eurovision Song Contest. Omröstningar och tävlingar anordnas också. Är du intresserad, läs mer på melodifestivalklubben.se.

 

Av Irmi Persson Foto: Ulf Berglund


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…