Annons

Annons

Elise Lindqvist hjälper prostituerade kvinnor

Under större delen av livet har Elise Lindqvist överlevt övergrepp, misshandel och prostitution. Men i dag är hon en levnadsglad kvinna som tillbringat varje fredagskväll i 18 år med att stötta prostituerade kvinnor på Malmskillnadsgatan.

Elise Lindqvist

Jag måste vara född med en livsvilja och överlevnadsförmåga utan dess like, utbrister Elise Lindqvist. Ingen som känner till hennes bakgrund betvivlar detta. 79-åriga Elise har överlevt åratal av sexuella övergrepp, prostitution, misshandel, missbruk och självmordsförsök. Vändningen kom när hon 58 år fyllda. Under uppväxten var pappan den enda som visade Elise kärlek och uppskattning. – Jag har inget minne av att min mamma någonsin kramade mig. Däremot talade hon ofta om för mig hur ful, dum och besvärlig jag var, berättar Elise.
– Jag tror att mammas motvilja mot mig berodde på att hon mådde dåligt. Hon hade det nog inte så bra under sin egen barndom. Än i dag vet inte Elise om hennes mamma kände till övergreppen Elise utsattes för. Hon var bara fem år när en närstående för första gången våldtog henne. Ett par år senare blev hon upprepade gånger sexuellt utnyttjad av en man i grannskapet, medan hans fru tittade på och hotade döda Elise om hon berättade något. Inte heller magistern i skolan lät henne vara.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Omhändertogs av bordellmamma

I efterhand förstår jag att jag såg ledsen och rädd ut, vilket gjorde mig till ett lätt byte. Min ständiga oro över när någon skulle göra mig illa igen gav mig tidigt sömnproblem. När föräldrarna skildes blev Elise och hennes syskon kvar hos mamman, som snabbt flyttade ihop med en alkoholiserad och våldsam man. Elise fick till slut nog och rymde som 14-åring. Tack vare en lycklig slump hamnade hon hos en familj som gav henne husrum och arbete. Ett par år senare flyttade Elise till ett eget boende. Snart hamnade hon i händerna på en kvinna som gav henne kärlek och bekräftelse som hon alltid saknat. Senare visade det sig att kvinnan var en bordellmamma med avsikt att sälja Elises kropp till män. Besvikelsen var total, men Elise gjorde henne ändå till viljes. Inte förrän en av sexköparna nästan dödade henne, hoppade hon av prostitutionen. Elise stod än en gång ensam i världen och hennes dåliga självkänsla ledde henne in i det ena destruktiva förhållandet efter det andra.
– Jag ville bli bekräftad – när jag blev slagen var det ju i alla fall någon som såg mig. Efter misshandelstillfällena lappades jag ihop på sjukhus och fick smärtstillande, lugnande och sömntabletter. Det var så mitt missbruk startade.

Elise Lindqvist

I 25-årsåldern träffade Elise mannen som hon gifte sig med. Tillsammans fick de en dotter. Men trots föräldraskapet ville lyckan inte infinna sig. Inombords kände hon en stor tomhet som sakta satte fart på hennes missbruk.
– Missbruket gjorde mig till en dålig mamma. Att förlåta mig själv för att jag brast i modersrollen har varit svårt. När Elise så småningom lämnade sitt äktenskap bröts även kontakten med dottern. Hela Elises bekantskapskrets var missbrukare som hon själv.
– Jag var väldigt nedgången och olycklig. Gång på gång försökte jag ta livet av mig med tabletter, men det var alltid någon som stoppade mig. Till slut ingrep Elises syster och Elise kom till en läkare som remitterade henne till ett rehabiliteringscenter. Det var med stor misstro som hon kom dit.
– Jag sparkade, spottade och skrek efter människor som kom nära mig. Vid måltiderna fick jag sitta vid ett eget bord.
– Jag hade sett ut en plats i parken bland vitsipporna där jag skulle ta mitt liv, men varje gång blev jag hindrad. Det var nog Gud som hade ett finger med. Under vistelsen mötte nämligen Elise Gud och blev kristen. Gudstron gjorde att hon efter en tid förmådde förlåta sig själv och alla som hade gjort henne illa.
– Det kändes som en reningsdusch. Men framförallt försvann hatet som jag dittills känt mot alla män. Genom sitt engagemang i S:ta Clara kyrka i Stockholm kom hon till Malmskillnadsgatan, där unga kvinnor säljer sina kroppar på samma sätt som hon själv gjort. Sedan dess har hon så gott som varje fredagskväll i snart 18 år besökt kvinnorna på gatan.
– Jag och mitt team är där för att trösta och lyssna på tjejerna. Jag får både ge och ta emot mycket kärlek. När jag kommer hem vid fem på lördagsmorgonen har jag läppstiftsmärken överallt, ler Elise.

Silvia bad om personligt möte

Det är lika fantastiskt varje gång man får vara med om att någon av dem överger prostitutionen.
– Min förhoppning är att få köpa en vacker herrgård för en krona. Där ska flickorna få hjälp att börja ett nytt liv och förverkliga sina drömmar. Elises arbete på Malmskillnadsgatan har väckt stor uppmärksamhet. Förra året tilldelades hon Skandinaviska människorättskommitténs värdighetspris, och nyligen var hon huvudtalare vid en världskvinnokonferens i Rom. För några år sedan fick hon dessutom ett personligt möte med drottning Silvia, som själv är engagerad i frågan om barnprostitution. – Drottningen var mänsklig, ödmjuk och väldigt intresserad av det jag hade att berätta, säger Elise och tar ner fotot av dem båda från bokhyllan. Jag hoppas få träffa henne igen och överlämna min självbiografi, där vårt första möte finns omskrivet. Men det allra värdefullaste för Elise är hennes nu fina relation till sin dotter som, med sin man och två barn, bor ett stenkast bort.
– Jag har aldrig haft det så bra som nu. Livet har farit hårt fram med mig, men jag känner att jag har fått upprättelse till 150 procent.

Av Linda Andersson Foto Gustav Gräll


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…