Annons

Annons

Ellinor: Min livmoder togs bort med hjälp av en robot

För drygt ett år sedan fick Ellinor Bjerkliden sin livmoder bortopererad. Ingreppet gjordes med hjälp av en robot – så kallad robotassisterad titthålskirurgi.

Min livmoder opererades bort med hjalp av en robot

Att ta bort livmodern med hjälp av en robot kan låta som hämtat ur en science fiction-film, men i dag finns ett tjugotal operationsrobotar på svenska sjukhus. Fast det är inte roboten som opererar egentligen, utan det är läkaren som styr operationen via en dator, som i sin tur styr roboten. På robotens fyra ”armar” sitter de kirurgiska instrumenten plus en kamera, som förs in genom de små snitten i buken. Robotens kamera filmar inifrån buken. Filmen visas på en bildskärm, där läkaren ser exakt hur instrumenten ska styras.

Annons

– Operationen gick fantastiskt bra, och att det var en robot inblandad var inget jag direkt tänkte på. Jag var bara glad över att inte behöva få buken öppnad och över att få slippa ett stort ärr på magen. Nu har jag bara fem pyttesmå ärr som knappt syns, säger Ellinor Bjerkliden som fick sin livmoder bortopererad för drygt ett år sedan.

Allt svårare smärtor

Orsaken till Ellinors hysterektomi var en väldigt svår endometrios – en sjukdom som kan ge oerhört plågsamma mag- smärtor och extremt rikliga mensblödningar. Det beror på att livmoderslemhinnan växer till på fel ställen i buken, vilket i sin tur kan ge sammanväxningar av bindväv, myom (muskelknutor) och cystor (vätskefyllda blåsor). Allt detta kan trycka mot tarmar och inre organ.

Läs också: 11 vanliga frågor och svar om endometrios

Ellinor fick sin diagnos sommaren 2016. Då hade hon i flera år haft kraftiga mensblödningar och så småningom också allt svårare menssmärtor. Men länge bet hon ihop och stod ut.

– Jag är väl lite av en krigare kanske, så jag klarade mig med vanliga smärtstillande.

Läs också: Nya nationella riktlinjer vid endometrios ska ge tidigare diagnos

Men plötsligt fick hon oerhört kraftiga buksmärtor, som var mycket värre än hon någonsin känt förut. Hon hade så ont att hon inte kunde röra sig, och kom in akut till Södersjukhuset. Där upptäcktes en så utbredd endometrios i buken att den enda rimliga lösningen var att ta bort livmodern. Men Ellinor, som då var 40, hade inte hunnit få några barn än.

– Min sambo och jag pratade om det och var helt överens om att prioritera min hälsa. Att det viktigaste var att jag fick må bra igen.

Nu var det meningen att hysterektomin skulle göras inom kort tid, men så blev det inte. Med extrem otur drabbades Ellinor först av blodpropp i benet, och när den var läkt kom något ännu värre.

– Plötsligt en dag på hösten 2016 small det bara till. Jag fick hemska magsmärtor och ett fruktansvärt tryck i lungan. Det gick nästan inte att andas, jag hade jätteont i magen och ännu ondare i lungan. Jag var helt ensam på jobbet men lyckades ändå ringa ambulans.

Hämtade sig snabbt

På sjukhuset visade det sig att en cysta i livmodern hade spruckit, och hela buken var full med vätska som tryckte mot lungan. Ellinor hamnade på intensivvårdsavdelningen med sepsis (blodförgiftning) och läget var kritiskt. Hon pumpades full med antibiotika, vätskan tömdes via slangar från magen och lungan och till slut började hon må bättre. Efter två veckor fick hon komma hem – men behövde tid att återhämta sig innan det kunde bli någon hysterektomi.
Till slut blev operationen äntligen av. Ellinor var inte nervös innan, men när hon vaknade ur narkosen kände hon sig först helt förtvivlad och panikslagen.

– Jag var fortfarande groggy från narkosen och trodde jag var tillbaka där jag var förut när jag hade blodförgiftning. Men när jag hade fått sova lite till mådde jag jättebra. Jag kände mig så lätt i kroppen, och så glad för att allt hade gått fint.

Efter operationen hämtade Ellinor sig snabbt och lätt. Hon var uppe och gick redan nästa dag.

– Jag hade kunnat gå till jobbet efter en vecka, men jag blev sjukskriven tre veckor så jag väntade till dess. Bara ett par månader efter operationen åkte jag på semester till Grekland.

På grund av den svåra endometriosen så togs även äggstockarna bort. Därför hamnade Ellinor direkt i klimakteriet efter ingreppet och behandlas med östrogen sedan dess. Att hon inte kommer att bli mamma har hon helt accepterat.

Läs också: Överläkaren om endometrios: Vården måste ta det på allvar

– Ett tag funderade vi på adoption, men vi börjar bli så pass till åren att det inte är någon idé längre. Och det är faktiskt helt okej – det finns andra sätt för oss att ha barn i våra liv. Det är så skönt att slippa blödningarna, PMS:en och humörsvängningarna som jag hade förut. Mitt humör är mycket jämnare nu. Men bäst av allt är förstås att slippa all smärta från min endometrios. Det är först nu jag fattar hur dåligt jag mådde innan, och hur mycket smärtan påverkade mitt liv. Att ta bort livmodern är nog det bästa jag gjort!

Vad är hysterektomi?

Hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Det finns flera tänkbara orsaker till att livmodern kan behöva opereras bort. Här är de vanligaste:
* Blödningstrassel som riklig eller oregelbunden mens.
* Myom (muskelknutor i livmodern).
* Endometrios.
* Cellförändringar som är ett förstadium till cancer.
* Cancer i livmodern.

Efter operationen – så kan det kännas

En hysterektomi görs under narkos, du är alltså sövd.
■ Du har fått en kateter (en tunn slang) i urinröret för att kunna kissa. Den tas oftast bort inom mindre än ett dygn.
■ Du får gå upp morgonen efter operationen. Det är viktigt för att minska risken för blodpropp.
■ Vid titthålskirurgi har buken varit fylld med gasen koldioxid under ingreppet, för att organen ska synas tydligare på bildskärmen för läkaren. Du kan få ont i mellangärdet och upp mot axlarna efteråt, på grund av trycket från gasen. Den försvinner av sig själv på något dygn.
■ Om du opererats med titthål eller vaginalt får du gå hem dagen efter ingreppet. Har du gjort öppen bukkirurgi får du stanna på sjukhuset någon dag till.
■ Magen kan kännas svullen, och när tarmarna börjar komma igång efter ett par dagar kan du bli gasig.
■ Du kan blöda från slidan de första veckorna. Undvik bad, tamponger och samlag så länge du blöder.
■ Sök vård om du blöder rikligt, får feber, kraftig magsmärta eller svårt att kissa.

Läs också: Hysterektomi: Snabbare läkning med nya metoder

Text: Katarina Rehn
Foto: Thomas Carlgren

Läs också:

Endometrios – en dold folksjukdom

Christina: Endometrios blir hela samhällets sjukdom

Hulda Andersson skrev bok om endometrios


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…