Annons

Annons

Ellinor: ”Pappas sambo spenderade vårt arv”

Pappa lämnade över ansvaret för sin ekonomi till sin nya sambo. Och det visade sig senare att hon spenderade hela vårt arv!

Ellinor: Pappas sambo spenderade vårt arv

Bilden är arrangerad. Bild: Shutterstock/IBL

Pappa hade alltid varit aktiv både när det gällde hans arbete och hans engagemang i föreningslivet. Det var inte förrän han blev pensionär som han började trappa ner. Han hjälpte fortfarande till i den lokala idrottsföreningen men timmarna där blev färre och färre.

Annons

När mamma gick bort i en stroke blev pappa lämnad ensam och han började leva ett ganska isolerat liv. Först några år senare började han delta i det sociala livet igen. Han var ute och dansade, gick kurser och åkte på bussresor. Och det var då han träffade Vera.

Tappade minnet

Hon var ett par år yngre och det verkade klicka direkt emellan dem. Vi syskon märkte att pappa levde upp och blev gladare. Tillsammans med Vera åkte han på solsemester, träffade vänner och njöt av varenda sekund i livet. Efter ett tag valde de att flytta ihop och det blev Vera som kom med sitt möblemang till pappas hus. Vi hjälpte till att bära möbler och sätta upp gardiner och blev sedan inbjudna på en trevlig inflyttningsfest.

Gilla Året Runt på Facebook

Åren gick och pappa började sakta tappa minnet. Först var det inte så farligt. Han började blanda ihop saker och tappade ibland bort nycklarna. Sedan började han bli irriterad över minsta småsak. Och snart förstod vi att det var början till demens.

Skulder hos kronofogden

Pappa ville att Vera skulle hjälpa honom med det ekonomiska och vi syskon tyckte att det lät bra. De planerade att bo kvar i huset men sedan blev det värre och pappa började gå vilse på väg hem från affären och vi fick ge oss ut och leta efter honom. Efter diverse utredningar fick han plats på en demensavdelning. Allt löpte på bra och det var inte förrän han avled som vi syskon förstod vad Vera hade gjort.

Det upptäcktes vid bouppteckningen. Kontona var tömda och det var pappas påskrift vid flera stora uttag. Fonder och aktier var sålda i omgångar och huset visade sig vara belånat upp över skorstenen. Medan mamma levde hade de alltid varit noga med att amortera på huset och betala alla räkningar i tid. Nu låg räkningarna på hög och flera hade gått till inkasso och kronofogden.

Vi syskon var både förtvivlade och arga. Vera spelade ovetande och sa bara att det varit pappas vilja hela tiden. Vi som trodde att huset skulle vara obelånat och räknat med en slant att dela på både vad det gällde husförsäljning och pappas sparkonton. Givetvis skulle Vera få sitt men resten skulle tillfalla oss. Nu föll allt som ett korthus. Till och med bilen hade hon fixat fullmakt för att sälja.

Polisanmälde henne

Vi polisanmälde, anlitade advokat och försökte reda upp vad som var kvar. Det var lättare sagt än gjort. En seglivad rättsprocess inleddes och efter lång tid fick vi tillbaka en bråkdel av vad som var pappas tillgångar. Vera blev skyldig oss pengar men eftersom hon inte hade några tillgångar så var det lönlöst att hoppas på att få något.

Det vi ångrar mest så här i efterhand är att vi inte skaffade en god man till pappa. Jag och mina syskon har så vi klarar oss ekonomiskt allihop men vi vet att pappa ville att vi skulle få dela på hans tillgångar den dagen han var borta. Och det är svårt att komma över att pappa blev lurad och bedragen sina sista år i livet.
Ellinor

Läs också:

Tess: ”Min syster stod inte ut med att se mig lycklig”

Emma: ”Min pappa misshandlade min mamma”

Gun: ”Min man var otrogen med en kvinna han träffade på gymmet”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…