Annons

Annons

Emina körde omkull i 80 kilometer i timmen

Få trodde att Emina skulle överleva den fruktansvärda brädolyckan. Men hon överraskade alla. Nu är Skövdetjejen tillbaka på brädan – ett bevis för att ingenting är omöjligt!

Emina Andersson

Emina Andersson

Emina Andersson, 26, i Skövde, har glimten i ögat och världens härligaste leende.
– Ingenting är omöjligt, säger hon.
Emina älskar brädsporter i alla former. Att fara fram som ett jehu på snö, vatten eller asfalt är det bästa hon vet.
– Min två år äldre bror, Freddy, fick en snowboard i julklapp när han var elva år, berättar Emina.
– Från den dagen önskade jag mig också en. I två år tjatade jag och skrev ’’snowboard’’ på alla mina önskelistor. Till slut föll mina föräldrar till föga. Och det har de ångrat många gånger …
Emina började åka på en liten snöslänt intill huset.
– Det var några meter och så upp igen, berättar Emina. Naturligtvis hade jag hjälm. Jag har alltid varit noga med skyddsutrustningen. Om jag hade slarvat med den hade jag inte stått här i dag!

Min skyddsängel får slita hårt

Med tiden skulle Emina komma att fara fram i närmare 90 kilometer i timmen på longboard och göra bakåtvolter på snowboard, så kallade backflips.
– Det är inte farten som är grejen för mig, säger hon. Visst uppskattar jag när det går undan. Men jag blir ännu mer lycklig när jag lär mig något nytt, när jag känner att jag behärskar det jag håller på med.
– Den där känslan man får när ens förälder släpper cykelns pakethållare och man för första gången cyklar alldeles själv, förtydligar hon. Det är det som får mig att spinna som Maja här.
Emina pekar mot sin säng. Där, under överkastet, har hennes katt gömt sig väl.
– Ni får säga till om det luktar kattskit, säger Emina och ler. Jag har inget luktsinne längre. Hörseln är inte heller så bra, men det är brister man kan leva med. Jag har fått fantastiska hörapparater, en till varje öra.
Emina plockar upp sin mobil och visar en tecknad bild på en bandagerad och omplåstrad ljusgestalt. ”Min skyddsängel får slita hårt”, står det att läsa.
– Det är precis så här det är, säger Emina.

Annons

Under en period fanns det en brädsportsbutik i Skövde. Efter avslutade gymnasiestudier gick Emina dit för att köpa sig en snowboardjacka.
– Butiksinnehavaren frågade om jag hoppat i Billingebacken någon gång. När jag sa nej, föreslog han att vi skulle åka dit och hoppa tillsammans.
– Sagt och gjort. Vi åkte dit redan samma kväll. Jag ville visa mig tuff och hoppade först. Jag kom lite för långt och bröt armen.
I tre timmar blev killen och Emina sittande på akuten innan hon blev röntgad och gipsad. Men ingenting ont utan att det har något gott med sig.
– Vi flyttade ihop och fick några fantastiska år tillsammans. Jag sa att vi måste skaffa oss diskmaskin. Det gjorde vi också, för något år sedan, alldeles innan vi separerade.
Emina tittar mot disken som samlats på diskbänken.
– Gissa om jag saknar diskmaskinen! utbrister hon. Jag avskyr att diska. Livet ska vara kul!

I två veckor svävade jag mellan liv och död

Den 6 september 2014 lekte livet för Emina. Hon hade just påbörjat sista året på högskolan. Inom mindre än ett år skulle hon vara nyutexaminerad byggnadsingenjör, var det tänkt. Sedan skulle det bli villa, Volvo och vovve.
– Det var vid sista träningsåket inför tävlingarna vid Taberg Downhill Challenge, SM i longboard, som något gick riktigt galet, berättar Emina.
– Killen bakom mig och en flaggvakt är de enda vittnena. Ingen av dem har kunnat berätta i detalj vad som hände.
– Själv minns jag ingenting, fortsätter hon. Perioden två veckor före och två månader efter olyckan är ett enda stort svart hål.
I kurvorna fanns stora höbalar som skydd, men det var på en raksträcka som Emina ramlade av brädan och for in i ett vägräcke med huvudet före. Farten har uppskattats till 80 kilometer i timmen.
– Flaggvakten kallade på räddningsteamet via kommunikationsradion. Två läkare höll mig vid liv tills ambulansen kom.
– Ett brutet finger är i sammanhanget inte ens värt att nämna. Intill ena lungan var samtliga revben brutna. Jag hade kraftiga inre blödningar. Men det var skallen som tog den värsta smällen.
Emina fördes till Jönköpings lasarett, men kördes vidare till Linköping redan samma natt. Därifrån transporterades hon så småningom till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och slutligen till Kärnsjukhuset i Skövde.
– En av de första operationerna tog 16 timmar. I två veckor svävade jag mellan liv och död, berättar Emina.
– De tog bort mitt pannben och la det i frysen. Där fick det ligga i ett halvår. Hjärnan behövde plats att svälla och självläka.
– Jag är tacksam att jag bor i Sverige, där man får en fantastisk vård nästan gratis. Om jag hade varit oförsäkrad i USA hade jag varit skuldsatt upp över öronen nu.

Emina Andersson

Emina Andersson med katten Maja

Märkligt nog har Emina sluppit huvudvärk.
– Läkarna förundrades över det. Det är mycket som de förundrats över. De pratar faktiskt om ett mirakel.
– Själv tror jag att jag har klarat mig så bra tack vare att jag var vältränad och har en positiv livsinställning.
Utan pannben fick Emina bära hjälm när hon lyckades kravla sig upp ur sängen.
– Det var bökigt att vara rullstolsburen och att duscha med hjälm, erkänner hon.
Efteråt har Emina fått lära sig det mesta på nytt, även att gå. Nu har pannbenet läkt. Endast en liten operation återstår.
– En skönhetsoperation, säger Emina och skrattar. Skriv det: Emina Andersson ska skönhetsopereras!
Det man ska göra är att fylla ut några borrhål i Eminas panna.
I januari åkte hon snowboard igen, i natursköna Åre. I februari fick hon efter ett antal tester tillbaka körkortet.
– Mitt minne var dåligt redan innan olyckan. Det förvånar mig att det kunde bli ännu sämre! Men tröttheten börjar avta, minnet kanske också förbättras. Inget är omöjligt!
Via Eminas blogg, eminaonboard.blogspot.se, kan man följa hennes brädåkarliv från 2012 och fram till i dag, med ett och ett halvt års uppehåll.
– Jag är oerhört tacksam och glad att jag lever, säger Emina med ett smittande skratt. Det är så sjukt härligt att vara tillbaka på brädan!
Och så tillägger hon ”förbli peppad”, fast på engelska förstås:
– Stay stoked!

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström

LÄS OCKSÅ
De är livräddare på en av Sveriges längsta stränder

Cecilia, 17, blev påkörd på väg till skolan

Hästen sparkade Meia i huvudet


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…