Annons

Annons

Empanadas med kycklingfyllning

Piroger

Empanadas är piroger som är vanliga i Spanien och många sydamerikanska länder. De här är fyllda med kyckling, potatis och grillad paprika.
2 PIROGER
I de här pirogerna fungerar färdiggrillad kyckling bra, men du kan förstås grilla kycklingen själv.
5 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
ca 2/3 dl mjölk, kall
FYLLNING:
5 potatisar, t ex King Edward
1 bit purjolök, ca 10 cm
3 msk olivolja
2 grillade kycklingfiléer
1 grillad paprika, på burk
salt, peppar
PENSLING:
1 äggula
1 msk vatten
2 msk sesamfrö

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Mixa mjöl och smör, gärna i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt mjölken och kör till en smidig deg. Lägg degen i plastpåse och låt vila kallt 20 minuter.
Fyllning: Skär potatisen i bitar och koka dem i lättsaltat vatten. Ånga av och mosa med gaffel. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i oljan ca 3 minuter. Hacka kycklingfiléerna och paprikan. Blanda potatis, purjo, kyckling och paprika. Salta och peppra, låt fyllningen kallna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen till två rundlar, ca 20 cm i diameter, på mjölat bakbord. Fördela fyllningen på rundlarna. Spara en kant runtom, ca 3 cm. Nyp ihop kanterna noga och lägg pirogerna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Vispa gulan med vattnet och pensla pirogerna. Strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt svalna på galler utan bakduk.

Fler goda piroger:

Minicalzones med mozzarella
Indiska samosas
Svamppiroger

 

 

Av Lena Söderström
Foto: Anna Skoog


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…