Annons

Annons

En härlig handarbetshelg!

Mönstrad ärm

Förra helgen var jag på kurs i Dalarna. Där finns en rik tradition av att sticka och brodera delar av folkdräkterna. Särskilt förtjust är jag i jackorna som kommer från Dala-Floda, som den här ovan.

Annons

IMG_1181

Vantarna är ännu vackrare. De är gjorda i en särskild gammal stickteknik som heter tvåändsstickning, som blir mycket stadigare. Garnet är tunt och stickorna som använts är troligen inte större än 1,25-1,5 mm. Det gör att det går lättare att brodera på dem.

Broderiet kallas påsöm och förr fanns det kvinnor i Dala-Floda som delvis försörjde sig som påsöms-brodöser.

IMG_2680

Kjortelsäcken till höger har broderier av en äldre typ, medan den till vänster är mer modern. Men modern menas kring sekelskiftet 1900.

Kursen hölls på Dala-Floda värdshus, som ligger fint alldeles vid Flosjön. Rumen är charmigt inredda med antika möbler och maten är himmelskt god och nästan hundra procent ekologisk.

IMG_2743

Jag fick lära mig att både tvåändssticka och brodera påsöm. Vi fick till och med prova på att gå och sticka samtidigt, som kvinnorna gjorde förr när de gick till fäboden med djuren den 31 maj varje år. Men hade vi haft några kor med oss hade de med största säkerhet tappats bort, för det räckte med att försöka hålla rätt på maskorna…

Vår vägvisare på de vindlande skogsvägarna var Lill-Karin Gustavsson – som drog de mest otroliga skrönor. Hon är roligare än den skickligaste stå upp-komiker och dessutom utrustad med häst. En udda kombination som blir otippat lyckad och det var något av helgens höjdpunkt.

IMG_2727

Det stickade resultatet såg kanske inte riktigt ut som man kunde ha önskat. Så jag visar en bild på hur en tvåändsstickad ärm ser ut på insidan. Man binder mönstergarnet på varannan maska och använder högra handen för att kasta garnet kring stickan.

IMG_2701

På Youtube finns det många instruktionsfilmer där man kan se hur det går till. Så här, till exempel.

Broderat har jag inte gjort på många år, men det var förvånansvärt roligt. Jag gjorde en provbit som skulle kunna bli ett armband.

IMG_1255

Det var en helt fantastisk helg och helst hade jag varit kvar och suttit där och broderat fortfarande. För den som är sugen på att prova så finns det platser kvar på en kurs som går veckan innan midsommar. Det går att anmäla sig här. Kursen heter Rosor i Broderi, virkat och stickat i Dala-Floda.

IMG_2674

Så här fin är fållen på en kjol som hör till Dala-Floda-dräkten.

Text och bild: Johanne Ländin

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…