Annons

Annons

En konst att laga kungliga stolar

Husgerad 2

Fredrik Hedgårdh renoverar en byrå från 1769 som nu ska användas på Stockholms slott.

När kungen och drottningen får utländskt statsbesök eller har middagar på slottet måste stolarna vara stabila och tåla att sitta på – trots att många av möblerna på Stockholms slott är från 1700-talet.

Annons

Det är möbelkonservatorerna Jan Blåberg och Fredrik Hedgårdh på Husgerådskammaren som ser till att alla de antika möblerna är i användbart skick. Verkstaden där de jobbar ligger i det Oxenstiernska annexet bredvid slottet.

Husgerad 3

Till Husgerådskammaren hör inte mindre än 700 byråer, 2 500 bord och 10 000 stolar – på ett ungefär.

– Men städpersonalen säger till när de upptäcker något som har skadats, berättar Fredrik. Det kan vara byråer där faneret har släppt eller stolar som börjar bli rangliga.

Jan

Jan Blåberg håller i en del av drottning Lovisa Ulrikas samling av olika träprover från 1700-talet.

Sammanlagt finns det elva kungliga slott, vara tio är möblerade och öppna för allmänheten.

Många är så kallade sommar slott och visas endast under sommaren. På vintern är de stängda och varje vår måste möblerna i respektive slott kontrolleras för skadedjursangrepp.

– Strimmig trägnagare är värst. Det är spåren efter larverna som har borrat sig ut ur träet som man brukar se, säger Fredrik.

Verktyg

En prydlig samling verktyg i Husgerådskammaren.

Men alla som inte bor i slott behöver inte oroa sig lika mycket för sina trämöbler – strimmiga trägnagare överlever inte i bostäder med centralvärme.

 

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…