Annons

Annons

Enkel äppelkaka

Nötter och äpplen tillsammans med mandelmassa är en mycket bra kombination.

Baka en enkel äppelkaka

8–10 bitar

3 äpplen
3 msk smör
2 msk strösocker
1/2 msk mald kanel
3 ägg
3 dl strösocker
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g mandelmassa
1 dl blandade nötter, grovhackade

Annons

Garnering:
stekta äppelklyftor
florsocker

Servering:
Vaniljsås eller glass

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Kärna ur äpplena och klyfta dem. Hetta upp smöret i en panna. Stek klyftorna med kanel och strösocker.

Vispa samman ägg och socker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Häll blandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten, häll i formen.

Lägg äppelskivorna i kakan och strö över de hackade nötterna. Grädda i nedre delen av ugnen, 30–35 minuter. Får kakan för mycket färg täck med folie.

Tips! Gör gärna lite extra smörstekta äppelklyftor – jättegott att servera till kakan!

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…