Annons

Annons

Erica drabbades av nya fästingsjukan!

För tio år sedan fick Erica Zandelin, 49, en konstig allergisk attack. När hon till slut gick till läkaren och testade sig fick hon en rejäl överraskning: Hon hade drabbats av köttallergi- av en fästing!

Erica fick den nya fästingssjukan.

Erica Zandelin, 49 år, bor i Strängnäs, med man och tre barn. Hon jobbar med online-kommunikation på ett stort företag och på fritiden blir det mycket sport med skidor, löpträning och yoga.
Erica har under åren fått otaliga fästingbett.
– De älskar mig. Men vad jag vet har jag inte haft borrelia. Och jag har förstås tagit TBE vaccin enligt ordinationerna.
För ungefär tio år sedan fick Erica, som aldrig tidigare haft allergiska besvär, en konstig attack.
– Jag vaknade på natten av kliande nässelutslag som spridit sig över stora delar av kroppen, bröstet, magen, ljumskar, handflator och hårbotten. Läpparna pirrade och tungan domnade.
Sedan kom de här allergiska reaktionerna med jämna mellanrum genom åren. Oftast började det med magont, diarré, illamående och kräkningar. Efter ett tag såg jag ett mönster och förstod att det handlade om något jag ätit. Men jag misstänkte inte kött.
Och läkarna fattade ingenting.

Annons

Slutade tvärt med kött

– En kollega till mig hade hört talas om forskningen kring fästingar och köttallergi, jag kände igen mig och började leta på nätet. Jag mejlade till doktor Maria Starkhammar på Södersjukhuset, och efter bara ett par dagar fick jag komma dit. Testet visade att jag hade förhöjda nivåer av allergiantikroppar mot sockermolekylen alpha-gal.
Erica slutade tvärt med rött kött. Det var inte särskilt svårt, säger hon. Det enda jag kan sakna är riktigt goda charkuterier, som salami och lufttorkad skinka. Men jag äter allt annat istället – kyckling och kalkon, fisk och skaldjur.
– Jag slutade också helt med smågodis eftersom det innehåller gelatin – men det var egentligen ingen uppoffring, det innehåller ofta en massa äckliga ingredienser. Jag tar en god chokladbit istället.
Erica har inte haft några svåra reaktioner sedan hon slutade äta kött.
– Jag kan få lite magont ibland eller nässelutslag, om jag till exempel ätit något som varit kokt i buljong. Då tar jag lite antihistamin så att det lugnar ner sig.
Erica vill absolut inte skapa fästing-skräck.
– Jag fortsätter att plocka mycket svamp och att röra mig i skog och mark där det finns mycket fästingar. Även om du blir fästingbiten så betyder det inte att du utvecklar köttallergi, den här typen av allergi är faktiskt mycket ovanlig.

Av Susanna Hauffman Foto Birgitta Rydbeck

Läs mer:
Så skyddar du dig mot fästingsmitta!

Fästingbett kan ge köttallergi.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…