Annons

Annons

Erika, 46, valde ett ovanligt sätt att bli mamma

Jobbet var så roligt och tiden bara rann iväg. Först långt efter 40 tog Erika tag i sin längtan efter familj. Hon hörde talas om ett sätt, embryoadoption att få barn som inte kräver en partner och som ger 72 procents chans till en bebis...

embryo

De är som två små superhjältebarn – mer välväxta tio månaders tvillingar får man leta efter. Starka i kroppen, stadiga i blicken och så charmiga. Mamma själv, Erika Johansson, sitter i soffan med världens största leende.
– Det kunde inte ha blivit mer perfekt, säger hon.
Hon är levande bevis på att bära och föda barn efter 45 års ålder inte behöver vara krångligt eller riskfyllt. Inte ens när det gäller tvillingar.
– Förlossningsläkaren sa att hon aldrig sett så kraftiga navelsträngar och barnen vägde nära tre och halvt kilo vardera, ler Erika, idag 47.
Hon är ensamstående tvillingmamma efter ett liv som inte ledde till ett förhållande med familj. Däremot är hon filosofie doktor med tretton års studier på universitet i Sverige och i New York.
– Jag har alltid haft en konstnärlig ådra, men hade aldrig passat som konstnär. Istället fastnade jag för att utbilda mig till miljövetare med inriktning på kulturvård. Det har betytt att jag har ägnat en stor del av mitt liv till att ta bevara gamla byggnader och gamla sätt att bygga, berättar Erika.
Hon tillbringade fem år i USA, jobbade på arkitektkontor och studerade på ansedda Columbia University.
– Det var en fantastisk tid. Att bo i New York var som att ha hela världen på en plats. Det fanns en positiv energi och en stark tro på framtiden. Det spelade ingen roll vilken bakgrund du hade. Samtidigt fanns det annat i livet.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Hölls fången i sitt hem av en man

– Jag ville gärna ha en familj, men var aldrig stressad inför det. Det var så mycket jag ville göra innan, berättar Erika, som var mellan 30 och 35 år vid den här tiden.
Hon flyttade hem till Sverige igen och bosatte sig i Göteborg. Att forska och doktorera tog mycket tid, och det sociala livet fick lida.
Efter långa perioder med en allt för stor arbetsbörda blev Erika utbränd. Och tiden gick… Hon ville göra något åt sin situation och bestämde sig för att försöka skaffa barn på egen hand via insemination på en klinik i Danmark.
– Jag började med den processen 2012 och i samma veva träffade jag en man. Han visade sig senare vara en farlig psykopat och efterlyst utomlands, berättar Erika.

Utvecklingen som följde blev dramatisk.

– Jag hölls fången i mitt eget hem och han kontrollerade mig fullständigt, säger Erika.
Till slut lyckades hon fly och anmälde honom för grov kvinnofridskränkning. Hon ser tillbaka på de sju månaderna med mannen, som om det vore sju år.
– Det kändes mycket längre. Jag hade tur som överlevde, konstaterar Erika.
Idag sitter han i fängelse för det han gjorde mot en före detta flickvän.

LÄS OCKSÅ: Så här fungerar embryoadoption

Både ägg och spremier från donatorer

Erika kom tillbaka efter ett förlorat år med stärkt självkänsla och en enorm revanschkraft. Hon beslöt sig för att ändra allt, byta karriär och se till att få den familj hon ville ha.
– Jag ville jobba självständigt och med människor. Idag driver jag eget med ett världsledande forskningsföretag inom antiåldrande och hälsa, säger Erika.
Hon insåg också att barn var något hon ville ha och att tiden runnit iväg.
– Jag hade redan utretts i Danmark och gjort två inseminationer. Den ena ledde graviditet, men också tyvärr till missfall. Jag kunde fortsätta försöka, men mina ägg var lite gamla och jag ville inte riskera ännu ett missfall, förklarar Erika.
Då fick hon göra talas om en kvinna som varit i Ryssland där de genomfört en embryodonation och embryoadoption.
– Det var första gången jag hörde talas om detta – att både ägg och spermier är från donatorer. Det lät säkrare, tyckte jag, och det var 72 procents chans att det lyckades.
Erika kontaktade den ryska kliniken.
– De gjorde en stor intervju, genomgång av min hälsa och var mycket noga med mina och donatorernas motiv. Det får aldrig vara pengar som styr. Etiken är viktig.

Kände direkt att hon blev gravid

När Erika godkänts matchades hon mot en kvinna med liknande utseende som skulle donera äggen. Sedan fick Erika själv välja en manlig donator.
– Men det finns inga bilder utan beskrivning av utseende, yrke och inre egenskaper. Jag gillar långa män så jag valde en lång man, tror han var affärsman och det stod att han var trevlig, empatisk och omtänksam.
I mars 2014 åkte hon med en rysktalande väninna till Sankt Petersburg i Ryssland. Då var det dags, hon var inte alls nervös.
– På något sätt kände jag att det skulle fungera.

”Det tog tio minuter – jag önskar fler visste att metoden finns”

Erika fick två embryon inplanterade för att maximera möjligheten att bli gravid.
– Det gick på tio minuter. Jag önskar fler visste att metoden finns, istället för att ruinera sig och gå under fysiskt och mentalt efter år av provrörsbefruktning.
Erika åkte hem till Sverige och var lycklig. Hon hade vågat göra det hon drömt om.
– Jag visste att allt stämde och kände mig gravid redan första kvällen. När jag gjorde graviditetstestet några veckor senare visade det att jag hade rätt.
När hon kontaktade mödravården och gjorde ultraljud fick hon veta att det var tvillingar.
– Det var lite av en chock. Jag blev jätteglad och ringde mamma direkt. Två barn var över förväntan – jag trodde att det skulle bli ett.
Men hon tycker att läkare och andra i sjukvården målade upp en mardrömsbild av havandeskapsförgiftning och möjliga hälsoproblem. Dels för att det var tvillingar, dels för att hon var 45 år.
– Själv var jag var helt lugn. Jag förberedde mig med träning, yoga, kosttillskott och mådde fantastiskt bra. Även när jag vägde närmare 100 kilo, ler Erika.
I december 2014 föddes Isak och Agnes, två stora och välmående bebisar som förvånade hela BB.
– Det var planerat kejsarsnitt och helt underbart.
Erika har bara mött positiva kommentarer kring valet att bli ensam mamma genom embryoadoption.
– Många tror att vi delar gener. Isak och Agnes liknar ju mig väldigt mycket, men jag vill vara ärlig för det känns inget konstigt med det här, säger Erika.
– Alla har inte turen att hitta någon att bilda familj med. Andra har kanske inte ägg som fungerar. Det är synd bara att vi ligger så långt efter i Sverige.
Isak och Agnes greppar varsin favoritleksak som de stoppar i munnen. Det gäller att smaka på världen, om och om igen.

LÄS OCKSÅ: Så här fungerar embryoadoption

Av Susanne Stamming Foto: Magnus Gotander


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…