Annons

Annons

Ett gott vin till helgens höstiga grytor!

Finns det något godare att bjuda på så här års än en riktigt god gryta? Tips på ett gott vin att dricka till får du här.

Goda viner

Ett gott vin till höstgrytan

Visserligen är sommaren min favorit bland årstiderna, men hösten har onekligen sin charm den också. Förutom alla vackra färger ute i naturen och att man får tända massor av ljus, älskar jag att laga en god gryta och då vill jag ju servera ett gott vin till! De här vinerna bjuder jag gärna på till middagen! Två av dem hittar du i systembolagets beställningssortiment, men ska du inte dricka det genast så kan det vara väl värt att vänta lite. Du får oftast vinet på några dagar och det är alltid kul att testa något nytt!

Annons

Rött vin

Imago (3211) 79 kr kommer från Argentina och är ett enkelt, gott och prisvärt vin som passar jättebra till en mustig gryta gjord på lamm eller nöt. Vinet är gjort på druvorna malbec, petit verdot och en liten del cabernet sauvignon.

Cappello di Prete (2727) 85 kr. Från Apulien i Italien kommer det här lite kryddiga vinet, gjort på druvan negroamaro. Gott till de flesta smakrika kötträtter, gärna en gryta med nöt, fläsk eller kyckling. Eller varför inte till söndagssteken?

Brochet Facile Syrah (78826) 89 kr. Det här franska vinet hittar du i systembolagets beställningssortiment. Ett riktigt trevligt vin som passar perfekt till höstens nöt- och lammgrytor. Det är också gott till lagrade ostar. Ekologiskt!

Peter Lehmann Portrait Barossa (16381) 128 kr. Kommer från Australien  och är gjort på shiraz, som egentligen är samma druva som syrah, men beroende på var druvorna odlas skiljer sig både namn och smak. Jag dricker det till en god gryta gjord på vilt eller nöt, gärna med svamp i.

Vitt vin

Glen Ellen Chardonnay Reserve (7046) 69 kr är ett vin från Kalifornien, USA. Ett lättsamt vin till bra pris som fungerar fint till en gryta med fisk eller kyckling.

Dusk til Dawn Chardonnay (6287) 99 kr. Ännu en chardonnay, den här från Australien. Det här smakrika vinet dricker jag gärna till en god fisk- och skaldjursgryta med aioli till eller någon god rätt med lax. Gott även till fläskfilé.

eXcentric Incanto (79030) 149 kr är ett spännande vin från Strumadalen i Bulgarien, gjort på chardonnay och sauvignon blanc. Passar bra ihop med fisk och kyckling, men går också utmärkt att dricka till en god ostbit eller som mingelvin. Finns i systembolagets beställningssortiment. Ekologiskt!

Av Lena Walldin – vinintresserad redaktionsekonom på Året Runt

LÄS OCKSÅ
Kycklinggryta med kantareller och ädelost

Fisk- och räkgryta med saffran

Viltskavsgryta

 


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…