Annons

Annons

Ett paradis av pelargoner!

Blommor och mönstrade blad skapar en otrolig färgprakt på innergården i Mariefred. Här odlar Anders Furuhammar och Marcus Majander hundratals praktfulla pelargoner som står i blom till långt in på hösten.

13
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Klicka på bilden för att se alla se den fantastiska pelargonträdgården

 

Gårdarna i Mariefreds gamla stadsdel är inbyggda och skyddade mot insyn. Utifrån gatan syns väldigt lite av blomsterprakten hos Anders Furuhammar och Marcus Majander. Annat är det när man kommer in på gården och drabbas av alla blommande pelargoner.
– Vi har fler än 200 sorter och 445 pelargonplantor vid senaste räkningen, säger Marcus stolt. Behöver man så många..? Knappast, men det är en fröjd att kliva ut i trädgården varje morgon!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Han visar på mönstrade blad, släta blad, doftande blad, små blommor, dubbla blommor, röda, rosa och vita blommor.
– Mångfalden är fantastisk, säger han. Jag slutar aldrig förundras över hur olika uttryckssätt växterna har.

Det är sjunde sommaren som Marcus och Anders fyller sin gård med pelargoner. Nu i augusti har de bott här i huset i nio år.
– Jag har alltid gillar pelargoner. När jag gick på lantbruksuniversitetet tjänade jag pengar på att sälja pelargonsticklingar, berättar Marcus.
Anders bodde i Kalmar innan han och Marcus skaffade huset i Mariefred.
– I Kalmar hade jag massor av orkidéer i mitt radhus. Så växtintresset finns där. Nu odlar jag gärna pelargoner. Det är roligt att Marcus och jag gör något tillsammans, säger Anders.
– Att vattna pelargonerna på sommaren är verkligen att vara här och nu, säger Marcus. Det tar ungefär två timmar varje dag. Jag tittar på växterna medan jag vattnar och tänker på vad de heter.

LÄS OCKSÅ: Varför blir pelargonens blommor fula?

Under vintern står pelargonerna i sticklingsform på en hylla i sommarstugan. Här är det cirka 10 grader varmt och extraljuset lyser 12 timmar om dygnet. Minst två sticklingar av varje pelargonsort får plats. De får ny jord i sina små krukor i februari–mars. I maj planterar Anders om alla pelargoner i nya, större krukor. Varje år prövar Anders och Marcus några nya sorter.

En del kommer att sparas.
– Vi har växterna i ganska små krukor. Annars kan pelargonerna bli alldeles för stora, säger Anders. Krukorna är av lera och 13-17 centimeter.
När blommorna börjat växa och visar färg ägnar Marcus och Anders mycket tid till att arrangera krukorna så vackert som möjligt. De tar hänsyn till storlekar, blad, blommor, färg och form.
– Det känns som att måla med en stor palett ute på gården, säger Marcus.Pelargonerna är växter som lätt blir favoriter och samlarobjekt. De finns i många begärliga varianter och både är vackra och lätta att sköta. Marcus tycker att växterna ger mycket glädje för lite jobb.

Då och då letar sig någon entusiastisk förbipasserande från gatan in på hans och Anders gård och ber att få titta på alla blommorna.
– Det är roligt att de vill titta på våra växter, säger Marcus. Och så är det viktigt att ha en fin entré. Då blir man blad både när man går iväg och kommer hem.
Fast i september händer det sorgliga. Då klipps alla pelargoner ned inför vintern. Sticklingarna sparas, men mycket kastas bort.
– Jag vänjer mig aldrig vid att kassera, stora frodiga växter, säger Marcus. Men vi gör fantastiska buketter av blommorna i alla fall. Hela huset är fullt av dem i några veckor. Men sedan längtar vi till maj när pelargonerna får komma ut igen.

LÄS OCKSÅ: Så sköter du dina pelargoner

Fakta

Namn: Marcus Majander och Anders Furuhammar.
Var: Innergård i Mariefred fylld med pelargoner.
Gör: Marcus planerar och anlägger trädgårdar. Anders är chef på Vårdcentralen i Mariefred.
Favoritpelargoner: Marcus: ”Sajni”, ”Harry Hiover” och Platinium”. Anders: ”Vancouver”, ”Contrast” och ”Platinum”.

Text och foto Kerstin Holmberg


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…