Annons

Annons

Ett sött vin efter middagen!

Det är alltid trevligt att avsluta en god middag med ett dessertvin.

Sött vin

Bjud på ett gott dessertvin

Att bjuda på ett dessertvin till efterrätten eller ostbrickan brukar alltid vara uppskattat! De här fem är alla riktigt söta, men känns ändå fräscha. Alla flaskor innehåller 375 ml. Om du tycker att priset känns högt på ett par av dem så tänk på att det här vinet ska avnjutas i små mängder och räcker till många! Temperatur för servering varierar lite mellan de olika vinerna. Mitt tips är att läsa på flaskan, alternativt titta in på systembolagets hemsida, och sedan kyla vinet så det blir någon grad kallare än rekommendationen. Detta eftersom temperaturen stiger väldigt fort när vinet är upphällt i glaset, särskilt i ett varmt rum eller om ni är många i lokalen.

Annons

Samos Vin Doux (74567) 56 kr. Precis som namnet berättar kommer det här mycket söta och smakrika vinet från den grekiska ön Samos. Passar bra till färsk eller torkad frukt och söta desserter. Bjud gärna på ett glas till kaffe och tårta. Du hittar 375 ml i systembolagets beställningssortiment. Vill du köpa en större flaska, 750 ml, så finns den i ordinarie sortiment och kostar 89 kr.

Graham’s Late Bottled Vintage (8000) 99 kr. Ett riktigt gott, fruktigt och sött portvin som är gott både till ostbrickan och efterrätten. Varför inte testa den här portugisen till en mumsig chokladtårta? Även detta vin hittar du också på helflaska, då för 174 kr.

Ruffino Vinsanto Serelle (8119) 137 kr kommer från vindistriktet Chianti i Toscana i Italien. VinSanto är för mig starkt förknippat med mandelbiscotti, som gärna doppas i vinet. Naturligtvis går det här söta vinet bra att dricka till annat också, men enligt mig gör det sig allra bäst till knäckiga desserter eller kakor med nötter av något slag.

Domini Veneti Recioto della Valpolicella Classico (2304) 159 kr. Från italienska Valpolicella kommer det här mycket söta och fruktiga vinet. Recioto passar utmärkt till en bit god mörk choklad eller smakrika ostar, gärna ädelostar.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese (12920) 169 kr kommer från Österrike och är en av mina personliga favoriter bland de riktigt söta vinerna. Gott och friskt till desserten, men själv föredrar jag nog ändå att dricka det till en smakrik mögelost, gärna en riktigt lagrad Stilton på en pepparkaka – mums!

Av Lena Walldin – vinintresserad redaktionsekonom på Året Runt

LÄS OCKSÅ
Päronpaj med choklad

Chokladpaj med lingon

Knäckiga jordgubbsmazariner


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…