Annons

Annons

Eva: Efter lottvinsten insåg jag vilka som var mina riktiga vänner

Efter att ha levt snålt i hela mitt liv hände det fantastiska – jag vann på en skraplott! Nu skulle jag äntligen kunna unna mig lite extra på ålderns höst. Men det visade sig att många andra var väldigt intresserade av att ta del av min vinst.

Vänner som dricker vin och öl.

Det tog tid innan jag förstod att det var ordet gratis som lockade mer än min vänskap.

Det gick av bara farten när jag stod i kassan. Ett par lotter brukade jag unna mig varje månad. Alla visste att man aldrig vann men visst var det lika spännande varje gång att få skrapa de små rutorna.

Annons

Jag minns den eftermiddagen som i går. När jag kom hem slog jag på kaffebryggaren och satte mig vid köksbordet. Doften av kaffe spred sig och jag njöt av stunden och började skrapa lotterna. Den första lotten gav ingenting och den andra 100 kronor. Jag hällde upp kaffet och började skrapa den sista lotten. Mitt hjärta började banka och jag var tvungen att hämta mina läsglasögon. När jag sansat mig såg jag att jag vunnit en stor summa pengar. Mycket mer än jag någonsin vågat hoppas på. Nu skulle jag helt plötsligt kunna unna mig både det ena och det andra. Jag kunde först inte tro att det var sant och tittade flera gånger på den gula lotten som låg på köksbordet. Tänk att några minuter kan förändra livet så dramatiskt.

Kul att få bjuda

När pengarna betalades ut till mitt konto åkte jag direkt till bilfirman och bytte upp mig. En ny bil som startade även när det var kallt och som jag slapp lämna in på verkstaden i tid och otid var verkligen efterlängtad. Grannar och vänner uppmärksammade snart min nya ekonomi och jag fick ställa till med en fest. Det blev ingen billig historia men jag tyckte det var kul att få bjuda. Mat och dryck flödade och vi dansade till långt in på natten.

Gilla Året Runt på Facebook

Först märkte jag inte vad som höll på att hända. Många väninnor hörde av sig och ville träffas. En del hade jag inte haft kontakt med på mycket länge. Alla ville ha en del av kakan och tyckte det var på sin plats att jag skulle bjuda när vi träffades. Vare sig vi fikade, åt eller gick på bio.

Kallades snål

Efter ett tag tog jag mod till mig och sa att de minsann fick betala själva. Jag kunde inte stå för alla nöjen vi genomförde. Den tidigare trevliga tonen byttes snabbt ut och några började kalla mig för snål. Det märktes tydligt vilka som hade tagit min givmildhet för given.
Vännerna glesnade och det blev bara ett par kvar. Jag fortsatte att umgås med mina grannar som aldrig krävt något av mig varken före eller efter vinsten. Och de vänner som lämnar mig har jag knappast saknat. De gånger vi stöter på varandra är det knappt att de hälsar. En kort nick och ett falskt leende är det enda de kan bjuda på.

Själv försöker jag ta vinsten med ro. Bilen har jag kvar och en resa har jag unnat mig, annars lever jag som vanligt. Att betala räkningar och köpa mat och inte behöva titta efter reapriser är betryggande och visst kostar jag på mig något extra besök hos frissan ibland. Men annars lever jag precis som förut.

Vänskap inte gratis

Det är märkligt hur människor kan förändras i samband med pengar. Den snikna och snåla sidan visar sig snabbt och jag blev förvånad över hur många som utnyttjade mig innan jag förstod att det var ordet gratis som lockade mer än min vänskap. Riktiga vänner bryr sig inte om pengar, de bryr sig om hur du är som person och kan till och med bjuda dig även om de inte har tillräckligt med pengar.
Eva

Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Anna-Karin: ”Lottovinsten förstörde 
mitt liv”

Gun:”Min man var otrogen med en kvinna han träffade på gymmet”

Förtroligt: ”Min vän flörtar med min man”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…