Annons

Annons

Eva prövade nya limmetoden mot åderbråck

I över 20 år hade hon haft stora, slingrande åderbråck på sitt högra ben. Men i fjol opererade Eva, 76, bort åderbråcken med en helt ny metod, - Det gjorde inte ens ont.

eva-bjoreus

Att ta bort åderbrock med limmetoden kostar ca. 30.000 kr/ben.

– Jag kunde aldrig drömma om att det skulle vara så lätt att få fina ben utan åderbråck, säger Eva Björéus, 76 år, i Linköping.
I slutet av förra sommaren opererade hon sitt högra ben med limning, en ny metod i Sverige som utförs av professor och kärlspecialisten Bo Risberg vid Kärlkliniken, som är knuten till Åderbråcksklinikerna, i Göteborg.
– Nu känns det fantastiskt roligt att nu kunna klä mig i en snygg, lite kortare klänning och känna mig fin utan att behöva tänka på de fula åderbråcken. Tidigare visade jag inte gärna benen i kjol eller klänning, förklarar Eva Björéus.

Annons

LÄS OCKSÅ: Limmetoden ger ingen smärta

I över 20 år hade hon haft stora, slingrande åderbråck på sitt högra ben. För drygt två år sedan Eva blev benet svullet och gjorde ont vilket gjorde att hon uppsökte vårdcentralen för en bedömning. Det konstaterades att hon fått en blodpropp strax nedanför knäet som gjorde det svårt för blodet att passera.
Hon skickades vidare till akuten på sjukhuset för ytterligare undersökning.
– Jag frågade om de kunde operera bort åderbråcken eftersom jag var orolig de kunde ha ett samband med proppen. Men de sade att åderbråcken var ofarliga.
Strax därpå läste Eva Björéus om den nya metoden att limma åderbråck och tog kontakt med professor Bo Risberg.

Smärtfri behandling

– Jag fastande för limmetoden eftersom den skulle vara smärtfri, förklarar hon.
Hon fick snabbt en tid och åkte ned till Göteborg. På undersökningen vid Kärkliniken gjordes bland annat ultraljud av båda benen för att registrera förändringar i kärlen och undersöka blodcirkulationen i venerna.
– Jag blev helt chockad när jag såg hur dålig cirkulationen var i åderbråcksbenet jämfört med det friska benet och jag bestämde mig omedelbart för att göra något åt saken.
Ett par veckor senare gjordes ett ingrepp i högra benet med ett lim som gör att åderbråcken skrumpnar ihop och försvinner.
– Otroligt nog gjorde det inte det minsta ont. Visserligen har det kostat en slant men jag trivs hellre med mina ben än har pengarna på banken, säger Eva Björérus.

LÄS OCKSÅ: Stor guide – metoderna som fungerar mot åderbrock

Vad är åderbråck?

Åderbråck är vidgade vener, som bland annat beror på att venernas klaffar, som normalt dirigerar blodet tillbaka till hjärtat, inte håller tätt. Det gör i sin tur att blodet stockar sig i venen, vilket ofta syns som slingrande, utbuktande blå ådror på benen.

Åderbråcken kan orsaka tyngdkänsla, svullnad, dragningar, krypningar och klåda. I svåra fall kan hudförändringar, eksem och till och med bensår uppstå.

Gertrud Dahlberg Foto Peter Eriksson

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…