Annons

Annons

Eva Rydberg fyller 75 men håller låg profil: ”Gillar inte att synas”

Det är ett stort jubileumsår för Eva Rydberg. Hon fyller 75, firar 60 år på scenen och 25 år som direktör för Fredriksdalsteatern.

Eva Rydberg i sin loge

Eva Rydberg stortrivs som direktör på Fredriksdalsteatern. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-BildVi träffas på Fredriksdalsteatern – den legendariska friluftsteatern i Helsingborg. Scenbyggarna håller som bäst på och snickrar ihop kulisserna till det som ska bli scenen till farsen ”Fars lilla tös”.

Annons

– Jag är så glad att vi ska spela den. Jag satte upp den i slutet på 90-talet och nu är det dags igen. Jag är ju teaterdirektör och då får man bestämma pjäs och hitta rätt skådespelare – jag älskar den biten av jobbet!

Eva hejar glatt på scenbyggaren Sture som dundrar in på jakt efter kaffe.

– Jag stortrivs här. Vi är som en enda stor familj och dessutom är min familj, mina båda barn Kalle och Birgitta med i pjäsen. Och utan min man Tony skulle jag aldrig klara av att hålla ordning på allting.

Tony träffade hon 1978 när de var med på TV och sedan spelade in en platta tillsammans. Samma höst åkte de på turné och lärde känna varandra bättre. Han var musiker och hon artist.

– Är det inte klassiskt att träffas på jobbet? Det började med att vi var kompisar och pratade om allt mellan himmel och jord men så skildes vi när uppsättningen var över och jag saknade honom så att hjärtat höll på att gå sönder. Jag kommer så väl ihåg när han ringde upp mig och jag fick höra hans röst igen. Då fattade jag att jag var kär.

Sedan dess har det varit de två. De gifte sig 1979.

Hur får man kärleken att hålla så länge?

– Det handlar nog om att vi har respekt för varandra och inte minst att vi delar samma intressen, teater och musik.

Tränar yoga varje dag

Att Eva fyller sjuttiofem år är det svårt att tro. Hon är vig som en panter och hoppar lätt upp på sminkbordet när fotografen ber om det. Men smidigheten kommer inte gratis. Hon promenerar utmed havet en halvtimme i rask takt varje morgon och efter det kör hon de fem tibetanerna – hennes fem dagliga yogaövningar.

– Tibetanerna är raka vägen till ungdomens källa sägs det och jag kan bara hålla med. Jag har blivit piggare, fått mer muskler och energi och övningarna gör kroppen stark. Jag började för fem år sedan och har märkt stor skillnad. Men inget fusk – det är varje dag som gäller!

– Har man bråttom kan man göra dem på en kvart.

Eva började träna aktivt när hennes dotter Birgitta föddes.

– Innan dess gjorde jag inget förutom regelbunden dansträning fram till trettioårsåldern plus den träning man fick gratis genom jobbet med show och dans. Med facit i hand skulle jag aldrig orkat stå på scenen fortfarande om jag inte aktivt sett till att hålla mig i form. Jag har faktiskt – peppar peppar ta i trä – aldrig varit skadad. Jo när jag bröt handleden i en motorcykelolycka för några år sedan.

– Jag mår dåligt om jag inte hinner träna.

När Eva bodde i Stockholm på 80-talet gick hon in i den beryktade väggen flera gånger.

– Jag kunde inte säga nej till jobb och hade ofta tre jobb om dagen. Det slutade med att jag inte fick luft och fick åka ambulans till sjukhuset. En klassisk panikattack. Då fattade jag att jag måste ändra mitt liv och hela mitt jag skrek: ”Jag vill hem till Skåne” och så blev det. Vi bodde på riktiga landet med får, grisar och höns men det blev lite för mycket av det goda för mig. Det får inte vara för ensligt. Nu bor hon vid havet men ändå nära Helsingborg. Hon håller sig till ett jobb om dagen och ser till att inte köra dubbla föreställningar.

– Man lär sig med åren.

För många är Eva Rydberg den roliga tjejen som gjorde det bejublade numret ”strippan” och gav oss visan om den närsynte bofinken Knut. Hon har jobbat med de flesta från Tommy Körberg till Jarl Kulle. Gjort revy, TV, film, musikal – allt från Sweet charity till Funny girl – och är teaterdirektör på Fredriksdalsteatern som hon tog över efter Nils Poppe för tjugofem år sedan. Hans rosenbuketter hänger fortfarande i logetaket och själv står han staty i parken.

Teatern och dansen går som en röd tråd genom Evas liv. Hon växte upp i ett vanligt arbetarhem i Malmö. Men så satte hennes mor, som själv drömt om att bli balettdansös, Eva i balettskola och snart halkade hon in på teater.

– Jag har stått på scenen i sextio betalda år och åtta obetalda.

De första åren var hon på Folkets Parks barnteater. De spelade både vardagar och helger och betalningen för barn var en prickig korvsmörgås och mjölk på vardagar.

– På söndagar fick vi tårta, wienerbröd och lemonad och till jul en gigantisk gottepåse. Vi var sååååå nöjda och glada. Vi fick göra det vi älskade och tyckte att vi fick strålande betalt!

Rydbergs – en riktig teaterfamilj

Scenlusten har gått i arv.

Dottern Birgitta spelar på Helsingborgs stadsteater och sonen Kalle håller både på med musik och skådespeleri. Lilla barnbarnet Astrid har redan stått på scenen två gånger. Hon har bland annat spelat barnbarn till Eva i pjäsen ”Farmor och vår herre”.

– Hon var lite störd över att hon skulle säga farmor till mig. Jag är ju hennes mormor inte farmor, berättar Eva med ett skratt.

I höst ska Eva regissera ”Annie” på Nöjesteatern i Malmö och från början var det tänkt att lilla Astrid skulle provspela för att vara med i barnensemblen men det gick inte rent praktiskt.

– Hon är ledsen för det men det kommer fler tillfällen.

Eva håller kontakt med sina skådespelarvänner men går sällan på mingel och premiärer.

– Jag gillar inte att synas och bli igenkänd. Men en grej trivs jag med. Jag är aktiv i Hillesgården som är ett spa- och retreatcenter och där hoppar jag ibland in som servitris. När folk säger ”Är det inte Eva Rydberg” svarar jag ”Nej, nej hon är mycket äldre” men jag kan aldrig hålla mig för skratt.

Ett annat snällt ”practical joke” ordnade Eva för sin älskade skolfröken Ulla Gunnarsson.

– När hon fyllde sextio år samlade jag ihop hela klassen och så satte vi oss precis som vi hade suttit i bänkarna på skoltiden. När fröken kom in såg hon bara en massa obekanta medelålders människor men så fick hon syn på mig som hon kände igen och då trillade polletten ner. Hon var en riktig guldfröken.

Eva Rydberg och Nils Poppe

Eva tog över som teaterdirektör efter Nils Poppe för 25 år sedan. Foto: Stefan Lindblom/Stellapictures

Har ett stenhårt tempo

Eva är en ”doer” och håller ett stenhårt tempo. Den här veckan spikas scenen ihop och på måndag börjar uterepetitionerna om vädret är nådigt. Alla är redo, skräddaren Karin Ericsson är beredd att fixa kostymer och manuspluggandet är i full gång.

– Jag är tacksam att få vara en del i det här gänget. Anders ”Ankan” Johansson, min dotter Birgitta och min son Kalle, Mia Poppe, Anna Norberg, Fredrik Dolk och Robert Rydberg och så jag.

Mitt i teatersommaren fyller Eva sjuttiofem år.

– Så fort tiden går! Men när jag tänker efter hur mycket jag har varit med om så är det logiskt samtidigt som det är helt ofattbart.

Födelsedagen ska firas ordentligt. Hela stora familjen med barn och barnbarn ska besöka Astrid Lindgrens värld i fyra dagar. Dagarna ska gå åt till att njuta av Pippi och Emil och kvällarna åt goda middagar och umgänge.

– Vi är en tight familj. Det är inte så att vi hänger på varandra hela tiden men vi hörs ofta, inte minst Birgitta och jag som bor nära.

Eva Rydberg och hennes barn i årets fars

Årets föreställning ”Fars lilla tös” är en riktig familjeangelägenhet, Eva spelar mot båda sina barn Kalle och Birgitta. Foto: Stefan Lindblom

Snabb som en iller

Eva ger ett osannolikt ungdomligt intryck och rör sig snabbt som en iller.

– Det är väl min sämsta sida. Att jag är otålig. Jag vill att allt ska hända NU, säger hon med ett skratt.

Efter Fredriksdalssommaren ska hon ha sina två efterlängtade semesterveckor.

– Det gör vi varje år. Två veckor, varken mer eller mindre, och vi åker alltid söderut i Europa. Grekland, Spanien, Italien eller vad som känns bäst. Jag vill bada, ligga under ett parasoll och läsa böcker. Barnen och barnbarnen följer alltid med. I år är jag lite sugen på Sardinien.

Nästa säsong är fullbokad med jobb fram till trettondagen. Sedan tar förberedelserna inför nästa års föreställning på Fredriksdalsteatern vid.

– Alla skådisar är redan bokade och jag har börjat peta lite med nästnästa års föreställning, säger hon med ett leende och vinkar hejdå. Det är dags att repetera.

Av Birgitta Forsell
Foto: Stefan Lindblom, Sjöberg bildbyrå, IBL

Det här är Eva Rydberg:

Namn: Eva Gunilla Johansson Rydberg

Ålder: 75 år den 20 juni

Gör: Regissör, teaterchef, skådespelare, dansare, sångare

Bor: I Hittarp by the sea

Familj: Maken Tony, 72, sonen Kalle, 43, dottern Birgitta, 37, barnbarnen Astrid, 6, och Vera, 3

Husdjur: Blandrashunden Zammy som är en blandning mellan dobermann och labrador

Född: På Spångatan i Malmö

Stod på scen första gången: Som åttaåring i Folkets Park i Malmö

Aktuell med: Föreställningen ”Fars lilla tös” på Fredriksdalsteatern som har premiär 15 juni

Det visste du inte om Eva Rydberg

  • Favoritmaten är gås med den ”goa” skånska såsen.
  • Äter inte rött kött men fågel, fisk och skaldjur.
  • Eva älskar att bada i salta hav men hoppar över doppen i svenskt kallt vatten.
  • Hon beundrar alla människor som osjälviskt ställer upp för andra.
  • Måste sova åtta timmar för att må bra.
  • Hon är övertygad över att man föds igen efter döden.
  • Eva är rädd för att bli gammal och sjuk och beroende av den svenska nedmonterade sjukvården.
  • Förebilderna är Shirley MacLaine och Barbra Streisand.

Läs också:

Marianne Mörck: ”Jag har levt ensam i 13 år – och älskar det”

Dottern Josefin om Ann-Louise Hanson: Jag försökte sabotera mammas karriär

Siw Malmkvist: ”Förr i tiden vågade jag allt”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…