Annons

Annons

Eva slapp heshet med hjälp av röstövningar

Förra sommaren fick gruppträningsinstruktören Eva akuta problem med sin röst. Tack vare en logoped och speciella röstövningar är hon nu besvärsfri.

Eva, 58 år, bor i Danderyd utanför Stockholm. Familjen består också av två vuxna utflugna döttrar. Eva arbetar som koordinator på ett rekryteringsföretag och lever ett väldigt aktivt liv med golf, långfärdsskridskor och skidåkning – både utför och på längden. Hon är även instruktör på Friskis & Svettis sedan 36 år tillbaka.
Förra sommaren fick Eva akuta problem med sin röst.
– Jag kände igen symtomen från en period när jag var i tjugoårsåldern. Då jobbade jag i en simhall och fick ofta höja rösten rejält. Det visade sig att jag hade fått en kronisk stämbandskatarr och min husläkare remitterade mig till en logoped. Efter en tids träning hade jag fått en bättre teknik att använda rösten.
För tio år sedan började Eva ett nytt jobb som innebar många telefonsamtal och en hel del stress. Efter ett par år började hon åter känna sig trött i rösten.
– Jag hade glömt bort den teknik jag fick lära mig när jag var ung och använde troligen min röst helt fel.
Och förra sommaren blev röstproblemen riktigt påtagliga.
– Jag hade ingen lust att prata när jag kom hem från jobbet. I stället mejlade jag med mina vänner.

Försämrad livskvalitet

Eva kände att hennes livskvalitet blivit sämre, så hon sökte först hjälp hos sin husläkare. Efter en undersökning fick hon en remiss till talkliniken på Danderyds sjukhus. Tillsammans med logopeden Karin Huss fick hon först fylla i ett formulär som handlade om hennes vardag, arbetsplats, fritid och vad hon utsatte sin röst för.
– Vi började med att jag läste en text som spelades in. Ett diagram visade hur jag använde min röst och vad jag gjorde för fel, hur min röstklang lät och hur jag andades.
Sedan började röstträningen.
– Den bestod av avslappning med mjukgörande övningar för nacken, axlarna, munnen och käken. Sedan fick jag speciella ord att träna, som ”momma-mimmi-mamma”. Övningarna fick jag med mig hem som läxa, att träna varje dag. En annan övning var att ljuda med ett stort glasrör ner i en bytta med vatten. Detta för att få en bättre röstteknik. Jag fick lära mig att pausa och andas när jag ska säga långa meningar, inte tömma mig på luft.

Gladare och mer social

Nu är Eva färdigbehandlad, men ska komma på återbesök efter sommaren. Hon behöver fortfarande prata mycket i telefon i sin yrkesroll och rösträningen har gjort stor skillnad.
– Jag har också gjort en del förbättringar i min arbetsmiljö och använder alltid headset när jag ska tala i telefon. Och jag har hittat en arbetsställning som motverkar spänningar och en ”klämd” röst. Jag jobbar i ett öppet kontorslandskap och det kan ljudmässigt vara störande så att man anstränger sin röst för mycket. Men det går att sätta sig i ett avskilt rum när man behöver göra långa telefonsamtal.
Rösten är defintivt piggare nu, tycker Eva.
– Jag känner inte alls samma motvilja mot att prata när jag kommer hem från jobbet, jag är gladare och mer social.

Annons

Heshet och trött röst är vanligare bland kvinnor.

De flesta av som söker hjälp för överbelastning av rösten är kvinnor, berättar Maria Södersten, logoped, docent och forskare vid Karolinska institutet.
– Kvinnor väljer oftare röstkrävande yrken och arbetar mer i miljöer med höga bakgrundsljud. Kvinnor har också kortare stämband, ljusare röstklang och något svagare röst än män. Kvinnor måste därför höja rösten mer för att till exempel överrösta barnröster i skola och förskola.
Allt fler äldre söker också hjälp för röstproblem, berättar Maria Södersten. Det beror dels på att vävnaderna i struphuvud och stämband inte är lika smidiga som när man är yngre och dels på att många äldre i dag är aktiva i sammanhang där man behöver en väl fungerande röst för att kommunicera.
Stress kan spela en stor roll när det gäller röstproblem. Den påverkar andningen och ökar spänningar i muskler i hals, nacke och axlar. En människa som är deprimerad har ofta en mer monoton röst. Om utredningen hos logopeden visar att det finns psykiska faktorer bakom en röststörning ingår samtal som en del av behandlingen.
Många lärare och förskollärare får 
problem med rösttrötthet, berättar Maria Södersten.
– Det borde bli mer känt att det finns ett bra hjälpmedel, ett bärbart högtalarsystem för lärare. Det avlastar rösten, läraren behöver inte tala så starkt och eleverna hör läraren bättre. När läraren kan tala i vanlig samtalston genom högtalaren uppfattas hon inte som arg av eleverna, det skapar en trevligare atmosfär och eleverna sänker också sitt talläge. Den tystare arbetsmiljön ger dessutom bättre studieresultat

Av: Susanna Hauffman

Foto: Birgitta Rydbeck

Läs också: 10 bästa råden mot heshet och trött röst


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…