Annons

Annons

Eva tackar 10-årige Noel för att hon lever: Mitt barnbarn räddade mig från att drunkna

En sommardag i juni var mormor Eva med sina två barnbarn och badade. Hon simmade ut i vattnet, men kände plötsligt hur hon fick svårt 
att andas. När barnbarnet Noel fick syn på henne låg hon och flöt på ytan…

Eva Johnels, 70, stora intresse i livet är simning. Flera timmar i veckan tillbringar hon i badhuset Kaskadens bassänger, där hon kör sträcka efter sträcka.

Ett annat stort glädjeämne är barnbarnen Noel och Tindra, som är 10 och 7 år gamla.

Annons

– Ofta tar jag barnbarnen till en närliggande lekplats eller till biblioteket, berättar Eva. Vi har också varit på bio tillsammans.

– Ja, och jag och Tindra håller på att lära mormor den japanska försvarskonsten aikido, berättar Noel.

– Det är den harmoniska kraftens väg, förtydligar Eva. Aikido kan jag ha nytta av om jag ska få fira min hundraårsdag med flaggan i topp, så som jag planerar!

Den 17 juni i år kunde flaggan ha hamnat på halv stång.

– Vi var här vid Örbybadet, Tindra, Noel och jag, berättar Eva. Det var ingen ljuv sommardag direkt, det var väl 15 grader i luften och ett par grader varmare i vattnet.

– Bortsett från oss var det bara fem män från Marks havsfiskeklubb här. De skulle ha en fisketävling den kvällen och var fullt sysselsatta med att resa ett tält på stranden.

Eva visar upp våtdräkten.

Fick inte luft

Eva drog på sig en våtdräkt. Sedan kastade hon sig i vattnet och simmade.

Tindra avstod från bad och nöjde sig med att tillverka armband på stranden. Noel snorklade lite vid strandkanten.

Efter cirka 20 minuter noterade han att hans mormor slutat simma och bara låg därute och flöt, ett 15-tal meter från strandkanten.

– Jag var på väg in mot stranden, berättar Eva. Plötsligt var det som om all kraft rann ur mig. Jag fick inte luft och tänkte att jag kanske drabbats av ett astmaanfall. För övrigt tänkte jag väl inte så mycket. Jag var nog ganska illa däran.

Minuterna segade sig fram. Till slut vadade Noel ut till sin mormor och frågade hur det var. Hon lyckades få fram ett knappt hörbart ”hjälp”.
Efter det blev det fart på Noel.

– Jag sprang till fiskegubbarna, berättar han. Några av dem hjälpte mig att få upp mormor ur vattnet.

– Sedan ringde jag 112. Det telefonnumret har mamma och mormor präntat in i mig, ifall pappa, som snickrar mycket, skulle råka trilla ner från taket.

Männen från fiskeklubben fick av Eva våtdräkten.

– De satte på mig varma kläder och gjorde precis allt som man ska i en sådan situation. De försökte till och med att ge mig en puff med astmamedicin, men den hjälpte inte.

Noel samlade ihop sin mormors saker och försökte lugna sin lillasyster, som liksom han själv var utom sig av oro för mormodern.

– På något sätt lyckades jag visa männen från fiskeklubben var jag hade mina bilnycklar, berättar Eva. De lovade att se till så att Noel, Tindra och bilen kom hem.

Sedan minns Eva inte så mycket mer.

Ambulansen var på plats efter tio minuter. Redan under färden till Borås lasarett konstaterades det att Eva drabbats av en hjärtinfarkt.

– Männen från fiskeklubben var fantastiska och höll vad de lovat, berättar Eva. Jag satte in ett tack i tidningen Markbladet och min dotter bjöd dem på tårta.

Även Noel blev hyllad.

– Jag fick ett nytt fiskespö och en stor legomodell, berättar han stolt. Alla sa att jag var en hjälte. Ja, jag känner mig faktiskt som en sådan. Jag har till och med fått skriva autografer!

Noel har till och med fått skriva autografer.

Firade 145 år

Med ett antal recept på bland annat blodförtunnande och kolesterolsänkande mediciner kunde Eva ta bussen hem från Borås lasarett, som numera bytt namn till Södra Älvsborgs sjukhus.

I mitten av augusti kunde sedan Eva och hennes fem år äldre syster Sylvia fira gemensam 145-årsdag på Gotland.

– Ja, vi hade en riktig hippiefest där, bekräftar Eva glatt.

Barnbarnens oro för att deras mormor ska drabbas av nya hjärtinfarkter stillar Eva med en försäkran om att hon nu har bra mediciner och att hon aldrig mer tänker använda våtdräkt.

– Jag läste nyligen i Läkartidningen att våtdräkten kan vara en dödsfälla, i synnerhet för äldre kvinnor med högt blodtryck, säger Eva.

– Dessutom har jag ju lovat barnbarnen att jag ska hänga med i åtminstone 30 år till, ler Eva. Och det löftet tänker jag 
göra allt jag kan för att hålla!

Mormor Eva tillsammans 
med barnbarnen Tindra, 
7, och Noel, 10 år.

Läs också: Måns Zelmerlöw hyllas efter vattendramat

Text: Mats Å Johansson

Foto: Leif Boström


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…