Annons

Annons

Evelyn, 64: Min väninna bara gnäller på allt!

Evelyn och hennes väninna har sedan start kunnat prata om allt och haft mycket roligt under åren. Nu tenderar väninnan att bara gnälla, beklaga sig och aldrig komma med något konstruktivt eller positivt. Nu orkar inte Evelyn med henne längre.

Vänner

Vi har alltid haft roligt och kunnat prata med varandra.

Jag har en väninna som jag har känt i ganska många år nu. Vi lärde känna varandra genom jobbet och fick snabbt kontakt. Vi har från start delat tankar och funderingar och anförtrott varandra hemligheter. Man kan säga att vår vänskap till största delen bygger på att vi kan prata med varandra om allt.

Annons

Många gånger har det varit befriande att ha någon man kan beklaga sig inför och berätta sådant man inte pratar med andra om. Men på senare år så har hon verkat fastna i ett väldigt negativt tankemönster. Hon berättar aldrig något positivt, verkar bara vantrivas mer och mer med sitt liv och dem hon har omkring sig.

Det är aldrig något som är riktigt bra. Hon styrs av måsten och krav på sig själv och är aldrig nöjd med vad hon presterar. Hon klagar hela tiden på allt och alla och gnäller på ett sätt som hon inte gjorde tidigare. Det gäller det mesta – hennes man, arbete, barnen andra vänner och släktingar. Hon pratar inte illa om andra men allt verkar vara så jobbigt, alla andra är så krävande och ingen som bryr sig henne och lyssnar på vad hon vill. Så där går pratet när vi ses.

Jag är trött på att vara hennes slasktratt. Jag orkar inte mer. Jag har försökt att komma med förslag på hur hon kan lösa vissa problem, få henne att tänka i andra banor och se saker ur andra perspektiv. Hon lyssnar och säger att hon tar till sig det jag säger men det blir aldrig någon förändring. Nästa gång som vi ses är hon lika negativ som vanligt. Jag dras ned av det här. Visst ska man vänner emellan kunna ösa ur sig och gnälla av sig lite, men inte varje gång man ses. Jag har svårt att säga till henne rent ut hur jag känner, att jag tycker hon är gnällig. Hur kan jag få henne att ändra sig? Vi har haft mycket roligt genom åren och det är ju de stunderna som jag vill ha tillbaka och inte bara höra detta ständiga gnäll.
/Evelyn

Du måste acceptera, förändra eller avsluta relationen

Marcus Edstam, terapeut och socionom Sankt Lukas i Göteborg:
Det här är en svår situation. Att lära gamla hundar att sitta är inte det lättaste. Här gäller det för dig att acceptera, förändra eller avsluta relationen. Du skriver att du redan försökt förändra genom att prata med din väninna men att hon inte svarar på detta. Jag rekommenderar att du försöker igen. Använd mer energi när du förklara hur du känner och ta i lite mer på skarpen om det behövs. Förklarar att du har fått nog och att det måste till en förändring. Fundera över hur du vill göra om det inte blir någon förbättring. Vad vill du ha ut av relationen med din väninna? Vänskap är som med kärlek. Det är i nöd och lust som gäller. Det är både bra och dåliga perioder i en vänskapsrelation. Det enklaste är att acceptera men det bästa är att försöka förändra, tror jag. Idag tar vi alldeles för lätt på relationer och byter ut vänner när det blir jobbigt. Men det finns en fara i det och vi får till slut ytliga relationer. Att prata med varandra vinner relationen på i längden. Då fördjupas vänskapen och man mognar tillsammans.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…