Annons

Annons

Evigt fin emalj

Saker av emaljerad plåt gjorde vardagen vackrare och mer färgglad – dessutom var de lättskötta och hållbara. Nu är de populära bland samlare!

Emalj Rune Hammerskog

Rune Hammerskog

Se delar av Rune Hammarskogs samling>>

Rune Hammarskog köpte sin första emaljprodukt på Konsum för en krona och femtio öre – en hink som han gav till sin mamma.
– Det var en populär present. Jag minns att hon blev glad när hon fick emaljhinken och slapp sina gamla plåthinkar, berättar Rune.
Under 1940-talet började han själv att samla på emalj från Kockums emaljfabrik. I den numera stora samlingen finns klassiska grytor, stora mängder sjukvårdsprodukter och unika jubileumsmodeller.

Annons

Förenklade vardagen för svenska husmödrar

När den emaljerade plåten kom fick den snabbt rykte om sig att vara ett lättskött material som lämpade sig bra för både husgeråd och sjukvården. Sjukhus över hela Europa gjorde stora inköp av rondskålar, lavemangskannor, pottor och bäcken, medan svenska husmödrar drömde om emaljerade köksföremål som förenklade det vardagliga arbetet.
Bara två år efter det att Kockums Jernverk AB börjat tillverka emaljerad plåt i Ronneby anställdes tysken Albert Vollmar som emaljmästare. Det var han som skapade det framgångsrika företaget Kockums Emaljverk i Ronneby, som förkortades KER, med kunder över hela världen.

Albert Vollmar fick företaget att storsatsa. Bara några år efter hans ankomst hade Kockums Emaljverk ett hundratal föremål i produktion och 1897 visade företaget upp sina produkter på den stora konstindustriutställningen på Djurgården i Stockholm.
På landsbygden ansågs emaljkärlen fortfarande dyra och i stället användes sköra keramikfat och billiga plåthinkar. I städerna var förtennad plåt ett vanligt material, som nu fick konkurrens från emaljen. Den var inte bara snygg och modern utan också hållbar och lättdiskad – inte undra på att den snabbt blev populär.
Knappt 13 år efter Djurgårdsutställningen i Stockholm producerade Kockums Jernverk 20 000 emaljkärl om dagen och två år senare hade produktionen ökat till 30 000. Exporten hade mångfaldigats och stora sändningar lämnade Blekinge för nya marknader i USA och Asien.
Rune har nu samlat på emalj från Kockums Järnverk i mer än 70 år och har nu fått ihop lite drygt 900 olika föremål. I samband med en flytt till Stockholm inventerades alla lådor och samlingen katalogiserades av Rune och hans dotter Paula.
– Jag har på sätt och vis vuxit upp med emaljprodukterna eftersom mamma och pappa använde dem i vardagen. Det blev en del av vårt vardagsporslin, berättar Paula.
Sedan hon fått ta över samlingen fokuserar hon mer på att hitta finare saker – inte fler.
– Vi letar ständigt efter Kockumsprodukter i bättre skick – men till rimligt pris – än de vi redan har.

Text och foto: Niklas Kämpargård

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…