Annons

Annons

Ewa, 70, blev fri från sina artrossmärtor på sex veckor

När Ewa drabbades av artros hade hon så svåra smärtor att hon knappt kunde gå. Till slut klarade hon sig inte utan smärtstillande. Räddningen kom från ett oväntat håll!

När Ewa Degerstedt, 70, drabbades av artros i knäet fick hon så svåra smärtor att hon knappt kunde gå. Hon behövde starka smärtstillande läkemedel för att överhuvudtaget klara vardagen. Skulle hon köra bil någonstans behövde hon först ta två tabletter för att kunna ta sig in bakom ratten.

Annons
Ewa Degerstedt blev fri från smärta på kort tid.

Ewa Degerstedt blev fri från smärta på kort tid.

Smärtan och den allt mer begränsade rörligheten gjorde henne ledsen och orolig. Ewa bor ensam på landet i Roslagen och behöver klara allt själv – sköta huset, bära in ved, skotta snö. Hon var rädd att tvingas flytta.

Men Ewa fick chansen att delta i en artrosskola, och det blev räddningen för henne.

Idag bor hon kvar i sitt hus, är piggare och aktivare än på länge, är så gott som smärtfri och tar inga mediciner alls. Dessutom jobbar hon som Stockholmsguide, vilket innebär många och långa promenader (ofta fyra-fem timmar i sträck) runtom i huvudstaden, något som hade varit helt otänkbart för bara några år sedan.

– Artrosskolan räddade hela min livskvalitet, säger Ewa.

– Den fick mig att inse att jag själv kunde ta ansvar för min hälsa, och att rörelse – inte vila och tabletter – är den allra bästa hjälpen mot artros.

”Jag trodde jag skulle få leva med det onda”

Ewa berättar att hon haft problem med sitt högra knä i många år. Det har känts instabilt och blev ofta stelt och svullet. När hon frågade läkare fick hon höra att det var förslitning och inget att göra något åt, utom att vila.

– Jag trodde jag skulle få leva med det onda.

Så småningom fick Ewa en artrosdiagnos, men fortfarande var det bara vila och smärtstillande läkemedel som gällde.

Den första vintern i huset på landet, 2012-13, blev ovanligt kall och snöig och Ewas knä blev sämre. Trots starka smärtstillande medel gjorde det bara ondare. Ewa försökte vila bort smärtan, men det fungerade inte.

Blev förvånad över resultatet

Till slut fick hon komma till en sjukgymnast, som berättade något hon inte fått höra förut: Att hon skulle röra på sig så mycket som möjligt i stället för att vila.

Hösten 2013 började hon i artrosskola, och det onda knäet blev mycket bättre, så fort att hon knappt kunde tro på det själv.

– Efter bara sex veckor var jag så gott som helt smärtfri. Jag blev verkligen förvånad, för ett så fantastiskt resultat hade jag verkligen inte väntat mig.

När artrosskolan tog slut valde Ewa att fortsätta träna regelbundet på gymmet – något hon tidigare hade undvikit.

– Det tog lång tid innan jag överhuvudtaget vågade mig till gymmet. Jag trodde alla där skulle vara snygga unga tjejer i blanka trikåer, men där var ju mest gamla skruttisar som jag själv, som haltade och hade ont både här och där…

Började träna på gym

När Ewas artros var som sämst kunde hon knappt ta sig upp till övervåningen i sitt hus. Nerför trappan var hon tvungen att hasa sig baklänges. Nu går hon långa, härliga promenader och i fjol uppnådde hon dessutom sitt mål att gå hela Tjejmilen.

– Ju mer jag går, desto bättre blir knäet. Stillasittande är det sämsta för artros, det är upp och röra på sig som gäller!

Nu njuter Ewa fullt ut av sitt aktiva liv i Roslagen. Gymbesöken är också en stor och positiv del av livet. Förutom de goda effekterna av själva träningen får hon energi och styrka av att träffa sina träningsvänner. Ewa är också engagerad i Reumatikerförbundet.

– Framför allt har jag fått lära mig att fokusera på det jag faktiskt kan göra, i stället på det jag inte kan. Om jag känner mig lat eller trött en dag så tar jag en kortare promenad, men jag gör i alla fall något. Det får mig att känna att jag själv kan påverka hur jag mår, och det gör mig starkare.

Av Katarina Rehn
Foto: Gustav Gräll

Här hittar du en Artros-skola där du bor

BOA är ett projekt som vill göra livet lättare för alla som har artros. Det är en förkortning av Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. På hemsidan hittar du alla artrosskolor i landet. Där finns sjukgymnaster som är specialutbildade för att hjälpa till med träning och livsstilsråd för patienter med artros.

Här är strumporna som ger sommarfina fötter – när du slappar

Här är världens bästa uppfinning; fotvårdsstrumporna! Allt du behöver göra är att ta på dig strumporna och luta dig tillbaka! På knappt en halvtimme har du mjuka och återfuktade fötter!

Köp dem direkt från oss till ett fantastiskt pris!

Läs mer och beställ här!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…