Annons

Annons

Expert: Den här maten ska du inte köpa

Det har aldrig varit viktigare att välja rätt typ av kött i butiken. Antibiotika biter inte längre på alla bakterier i Sverige och mycket beror på köttproduktionen i andra delar av världen. Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, uppmanar alla att sluta köpa en viss typ av kött.

Svenskar gillar kött riktigt mycket. Den genomsnittlige svensken äter 50-55 kilo kött per person och år, enligt WWF:s köttguide. Det innebär dels att vi äter mer kött än vad planeten klarar av men det ger också konsekvenser för vad vi människor i förlängningen klarar av.

Annons

Köttproduktionen är nämligen tätt sammankopplad med utvecklingen av resistenta bakterier. Bakom ligger den stora användningen av antibiotika inom djurhållningen i vissa delar av världen, vilket gör att fler och fler bakterier skapas som läkemedlet inte kan bita på.

Gilla Året Runt på Facebook

Professorn Björn Olsen uppmanar alla att minska sin köttkonsumtion. Foto: IBL

Men det är skillnad på kött och kött –  och framförallt var det produceras. En mängd länder i Sydostasien pekas ut som de största bovarna, berättar Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala Universitet, för Metro.

– Där odlar de till exempel hajmal i så små dammar att de måste ösa på med antibiotika för att fiskarna ska överleva. Men det gäller inte bara hajmal, även tigerräkor, kyckling och djur som ger kött får en massa antibiotika under produktionen, säger han till tidningen.

”Minska köttkonsumtionen”

 

Svensk djurhållning har tidigare också använt antibiotika. Bild: IBL

Björn Olsen uppmanar alla att kraftigt minska sin köttkonsumtion för att stoppa den stora spridningen av antibiotikaresistenta bakterier. Bakterierna har nämligen nått Sverige ändå. Än så länge har vi klarat oss bra, menar han, men det är bara en tidsfråga. I exempelvis Grekland måste kvinnor med urinvägsinfektion läggas in för behandling. I Sverige räcker det fortfarande med antibiotika – än så länge.

– Vi har fortfarande hyfsad koll här i Sverige, men vi kommer också att tappa kontrollen snart. De resistenta bakterierna blir fler och fler, säger han till Metro.

Köttet du ska undvika:

Enligt Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, ska du undvika det som inte är producerat i Sverige:

  • Utländskt nötkött
  • Utländskt fläskkött
  • Utländsk kyckling
  • Hajmal
  • Tigerräkor

Text: Cecilia Ahle

Läs också:

Mataffärer fortsätter sälja jätteräkor – därför ska du inte köpa dem

Maten som bakterieexperten aldrig skulle köpa i affären

 Ny studie – det hjälper mot urinvägsinfektion


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…