Annons

Annons

Experten: Därför får du bananflugor hemma – och så bli du av med dem

Känns det ibland som att bananflugan uppstår ur tomma intet under sommaren och bara blir fler och fler och fler hemma vid fruktkorgen? Du är inte ensam – och det är främst dina vanor som kan minska svärmarna.

Den lilla bananflugan finns hela året i vår närhet, men det är när sommarvärmen smyger sig på som vi märker av de irriterade flygfäna som mest.

Bananflugan, Drosophila melanogaster, lever ibland bara några dagar efter att de har blivit fluga. Bild: Science Photo Library / IBL Bildbyrå

Bananflugan, Drosophila melanogaster, lever ibland bara några dagar efter att de har blivit fluga. Bild: Science Photo Library / IBL Bildbyrå

Då blir din fruktkorg, ditt grönsaksfat och din soppåse ett riktigt gottebord. Men det är inte bananerna, tomaterna eller äpplena i sig de vill åt – utan något annat.

Annons

– När det blir tillräckligt varmt ute så jäser skadad frukt och grönt. Bananflugan vill ha alkoholen som uppstår när det jäser, säger Mattias Forshage, biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet.

Även om insekten kallas bananfluga, gillar den även annat som är lika sött som en banan. Ett glas vin eller ett glas saft som har lämnats framme är riktiga höjdare.

Biolog: ”Du bär själv hem bananflugan”

Men de uppstår såklart inte ur tomma intet.

Bananflugan tar sig in i hus och lägenheter den vanliga vägen, men vi bär också själva hem pyttesmå ägg och larver med skadad frukt och grönsaker. De är också ruskigt snabba på att föröka sig när de väl befinner sig inom hemmets fyra väggar.

– Det går väldigt, väldigt fort. Lite beroende på temperaturen tar det mellan en och två veckor för ägget att bli larv och sedan färdig fluga. Under sin korta livstid, som ibland bara är några dagar som fluga, kan de lägga flera hundra ägg, säger Mattias Forshage.

En skål med vinäger, saft och lite diskmedel är en listig fälla för att få färre bananflugor hemma.

En skål med vinäger, saft eller några sött och lite diskmedel är en listig fälla för att få färre bananflugor hemma.

Gillra en fälla för bananflugor

Det finns inget sätt att helt och hållet bli av med bananflugan, men några enkla ändringar i dina vanor kan i alla fall minimera stora mängder. Mattias Forshages bästa och grundläggande tips är att helt enkelt städa ordentligt, bära ut soporna varje dag och ha skadad frukt och grönt i kylskåpet.

Men det finns också några enkla fällor att gillra.

– Eftersom de gillar vin kan man lämna kvar en vinflaska med en slatt i för att attrahera dem. När de väl flyger in kan de inte hitta ut igen. Man kan också ha en skål framme med vinäger och saft eller något sött som börjar jäsa. Ett par droppar diskmedel bryter ytspänningen och när de sedan kommer dit drunknar de, säger Mattias Forshage.

Text: Cecilia Ahle

Läs också:

9 oväntade sätt du kan använda diskmedel


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…