Annons

Annons

Experten: Därför har äggen olika färg

Hönsägg kan vara vita, bruna, gröna, spräckliga och allt däremellan. Att olika hönor värper ägg med olika färger vet vi, men varför? "Det är genetiskt", säger Anna Wistedt, universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

I affären är de vita äggen vanligast, men hönsägg kan lika gärna vara bruna, beige, grön- eller blåaktiga. Vissa är spräckliga. Men vad beror det på att olika hönor värper olikfärgade ägg?

Bild: IBL Bildbyrå

På samma sätt som vi kan ärva vår ögonfärg av våra föräldrar ärver hönor sin äggfärg. Det betyder att en höna som kläckts ur ett vitt ägg, med stor sannolikhet kommer att värpa vita ägg själv.

”Ska lägga så många ägg som möjligt”

I matbutikens hyllor hittar vi så gott som uteslutande vita eller bruna ägg.

Annons

– Inom den kommersiella produktionen av ägg används vita hybrider och bruna hybrider. Hybriderna är egentligen blandraser och är framavlade för att lägga så många ägg som möjligt under en äggläggningsperiod. De vita hönorna lägger vita ägg och de bruna hönorna bruna ägg, det är genetiskt, säger Anna Wistedt, universitetsadjunkt vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som har forskat inom ämnet skalbildning.

Anna Wistedt är universitetsadjunkt på Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi vid SLU. I sin avhandling forskade hon om skalbildning. Bild: Privat

Därför är de vita äggen vanligast

Anledningen till att de flesta äggen i butiken är vita och bruna beror till stor del på oss kunder, menar Anna Wistedt.

– Är ett ägg väldigt brunt eller väldigt ljust tror många att det är något fel på det. Det är det ju naturligtvis inte, men man vill att de ska vara så homogena som möjligt. Det gäller också formen och det är därför producenterna har klassificerat äggen utifrån storleken, som frukostägg till exempel. Det kan tyckas konstigt, men så är det. Inget får sticka ut, säger hon.

Eftersom vi konsumenter är så noga med hur äggen ska vara, reagerar många om man hittar exempelvis en liten blodfläck i det knäckta ägget. I de vita äggen är blodet lättare att upptäcka på förhand vid den genomlysning som görs för att kontrollera äggets kvalitet. Därför är de vita äggen vanligast i butikshyllan – trots att det inte är farligt att äta ett ägg med lite blod i.

– Det är absolut inte farligt. När hönan har ägglossning kan det ibland komma med lite blod, men det är fullt normalt.

Bild: IBL Bildbyrå

Kamouflerar äggen

Men långt ifrån alla hönor värper ägg med homogena färger. Det finns raser som lägger nästan gröna ägg och andra som lägger mörkt bruna. Vissa ägg är fläckiga och spräckliga, till exempel de små vakteläggen som inte har framavlats i lika hög utsträckning som hönsäggen.

– Det är en kamouflagestrategi, framför allt vilda fåglar lägger fläckiga ägg för att avkomman ska ha så stora chanser som möjligt att överleva. De fågelhonor som lägger den bästa färgen eller de bästa fläckarna på äggen, får flest ungar och så förs anlaget eller genen för det ”bästa” kamouflaget vidare, säger Anna Wistedt.

Bild: IBL Bildbyrå

Skalet blir till på 20 timmar

Bildandet av ägget börjar med att hönan har ägglossning från äggstocken och då bara består av en äggula. Den fångas upp i äggledaren och där bildas först äggvita runt gulan och sedan två skalhinnor ytterst.

– Skalbildningen sker i skalkörteln, som är en del av äggledaren. Skalbildningen är en process som tar nästan 20 timmar och under den sista halvtimmen bildas pigmentet utanpå skalet innan ägget vandrar vidare i äggledaren och kan värpas. Om du knäcker ett brunt ägg så ser du att skalet är vitt innanför en tunn hinna av brunt, säger Anna Wistedt.

Äggskalet är ”en fantastisk förpackning” enligt Anna Wistedt. Där inne skyddas ägget och faktum är att hönsägg som har skalet intakt ofta håller flera veckor efter att datumet för bäst före-stämpeln passerat.

– För att ta reda på om ett ägg är dåligt ska man använda sitt luktsinne. Ett bra ägg luktar nästan ingenting, men ett dåligt ägg luktar illa.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

8 smarta sätt att använda äggskal

7 smarta saker du kan göra med gamla äggkartonger!

Så förvarar du ägg på bästa sätt

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…