Annons

Annons

Experten ger råd! Är min svartsjuka sjuklig?

Annie, 43, är blyg för nya människor, hennes man utåtriktad och kontaktsökande. På sistone har han börjat resa mer i jobbet och verkar reta sig på saker där hemma. Nu är hon rädd att han håller på att tröttna på henne.

Bilden är arrangerad

Bilden är arrangerad

FÖRTROLIGT

Jag är gift med en väldigt charmig kille. Han ser bra ut, är nästan alltid på gott humör och intresserad av det mesta han stöter på. Han har lätt för att få kontakt med andra människor, bjuder gärna grannen på en öl över staketet, skjutsar gamla tanter till sjukhus och är bra med min nu tonåriga dotter.
I mitt tycke är han idealisk, men på sistone har en oro börjat skava i mig. Jag är inte lika öppen och spontan som han utan mer tillbakadragen. När han börjar prata med folk vi inte känner upplever jag det som lite obehagligt. Jag har tänkt att vi i våra olikheter kompletterar varandra. Men på senare tid har jag haft en känsla av att jag inte räcker till, att jag är tråkig. Tänk om han tröttnar på mig?

Annons

Han är fortfarande kärleksfull mot mig, men inte så intensivt som i början förstås. Vi möttes av en slump – han tog kontakt med mig i en sportaffär och det sa klick. Då hade jag levt ensam med min dotter i fyra fem år efter en uppslitande skilsmässa. Min förra man bara lämnade oss en dag och jag var helt knäckt.
Min pappa hade gjort likadant mot min mamma och mina systrar, då var jag elva år. Alla de gamla känslorna av svek och saknad revs upp igen.
Att sen träffa den man jag nu bor med var som en dröm. Långsamt blev jag levande som kvinna igen. Men jag är så rädd att historien ska upprepa sig.

Min sambo är mer lättirriterad än förut, han klagar på min dotters stökiga rum vilket han aldrig gjort tidigare. Han har inga egna barn, vi har inte pratat om varför eller om vi ska försöka.
Det oroar mig lite – jag är 43 år så det finns väl inte så stora chanser. Tänk om han träffar någon yngre? Jag mår illa vid tanken.
Nyligen bytte han jobb och reser nu mer än förut. Han är borta två tre dagar i sträck ibland. Vi ringer och messar, men det är ändå annorlunda. Och vi har inte sex lika ofta.
Jag vågar inte fråga om han har träffat någon annan, eller berätta att jag tycker det blivit stumt mellan oss. Jag har börjat sova dåligt. Grubblar över om jag är sjukligt svartsjuk. Eller om jag har rätt i mina misstankar.
/Annie

Foto: IBL-AOP

EXPERTEN GER RÅD:

Prata med din man – men undvik anklagelser

Er situation låter på inget sätt konstig. I olika skeden i livet gör de yttre omständigheterna att man är känslomässigt olika nära varandra eller långt ifrån.
Eftersom du börjat fundera och oroa dig för er relation så är det lika bra att du pratar med din man. Det som i första hand är viktigt då är att du undviker alla former av anklagelser och bara pratar utifrån dig själv och dina känslor. Du får försöka nå fram till honom med att du är rädd att förlora honom och vill ha mer närhet.
Graden av din oro kanske hör ihop med en extra känslighet för att bli övergiven utifrån tidigare upplevelser. Det kan nog din man förstå.
När det gäller dig själv och känslan av att du kan upplevas tråkig så är det ju något som man alltid kan försöka ändra på. I samtalet med din man kanske du kan få klarhet i om också han tycker att du behöver bjuda till lite mer, eller inte.
/Anne-Marie Furhoff, familjerådgivare

LÄS OCKSÅ
Experten ger råd: Så hittar ni tillbaka till kärleken!

Experten ger råd! Min dotter hotar att ta livet av sig

Expertens råd: Stötta ditt barnbarn vid skilsmässan


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…