Annons

Annons

Experten ger råd! Min nya svärdotter ställer till problem.

Ingrid har alltid trivts så bra med sin son och svärdotter. De har nu skilt sig och sonen har en ny kvinna som inte uppskattar att Ingrid träffar sin före detta svärdotter. Nu har hon ställt ultimatum.

Förtroligt

Min son har varit gift i elva, tolv år med en i mitt tycke väldigt rar tjej. De har två barn, åtta och tio år.
Vi alla hade trevligt ihop och jag hjälpte till en hel del med hämtning och passning, så som mor- och farmödrar gör numera. (Jodå, det finns morfäder och farfäder som också gör det, men i vårt fall fanns de inte …)
Till min stora besvikelse separerade min son och hans fru för tre år sedan. Orsaken var en otrohet från hennes sida som han inte kunde förlåta.
Helt säkert hade de andra problem också, som jag inte fått veta något om. Jag trodde de levde i ”frid och fröjd”.
Nåväl, när den värsta chocken lagt sig och de skaffat var sitt boende någorlunda nära varandra, började vardagen att fungera igen. Jag hjälpte till både när det var hans och hennes veckor.
Barnen verkade må rätt okej.
Efter något år träffade han en ny kvinna, något äldre, barnlös, välutbildad, snygg och social till sitt sätt.
Jag tyckte hon var trevlig i början och min son var ju glad. Det var huvudsaken för mig. Hon var också rätt kamratlig i tonen mot barnen, tog ingen mammaroll och det var ju bra.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Men nu har det krånglat till sig. Jag som alltid haft en så bra relation till barnbarnens mamma, min första svärdotter, vill ju fortsätta att ha det så.
Vi har alltid pratat bra om allt möjligt, både matrecept, gud och existensen. Och om barnen förstås. Den samhörigheten har jag inbillat mig har varit bra för oss alla.
Men det har blivit en nagel i ögat på nya svärdottern. ”Värst vad du gullar med henne”, sa hon första gången det hade varit första fruns födelsedag.
För mig hade det varit självklart att vara med på hennes kalas tillsammans med barnbarnen. Jag trodde det skulle kännas normalt, för dem inte minst.
Jag tycker inte illa om min nya svärdotter, men jag kan inte känna samma vänskap för henne som för den gamla.
Hon är ju ständigt på sin vakt, frågar hur ofta vi ses, hon den gamla och jag. Och jag svarar ärligt. Ska jag behöva ljuga om det?
Häromdagen sa hon att jag får välja i vilken familj jag vill träffa barnbarnen.
Sonen och hans nya väntar tillökning och det är ju roligt. Men jag vill kunna träffa dem alla helt naturligt. Jag förstår inte riktigt den här svartsjukan.
Min son är ju hennes nu – och de väntar barn. Räcker inte det?
Ingrid

Foto: Panthermedia

EXPERTEN GER RÅD:

Anne-Marie Furhoff är Året Runts familjerådgivare.

Anne-Marie Furhoff är Året Runts familjerådgivare.

En neutral farmor mår alla bäst av

Du behöver försöka förstå din sons nya kvinna som är i ett lite skört läge och därför kanske överreagerar ibland.
Hon är nykomling i sammanhanget och också i den känslighet som en graviditet medför.
Det betyder givetvis inte att hon får diktera alla villkor. Din son har av olika skäl skilt sig och valt den här kvinnan och du vet inte fullt ut orsakerna till vare sig det ena eller det andra.
Din uppgift som mamma är i första hand att vara lojal mot din son och hans livsval.
Därför behöver du prata i enrum med din son och fråga honom hur han tycker att din kontakt med hans förra fru kan få vara.
Det kan betyda att du får hålla tillbaka och kanske bara träffa henne i samband med barnen.
Du har också en uppgift som barnens farmor, både de större barnens och den baby som väntas. De behöver alla ditt stöd och din omsorg.
För att kunna ge det måste du vara neutral i förhållande till båda kvinnorna.
När man fäst sig vid en person som varit ingift och sedan lämnat, så får man räkna med att det blir ett sorgearbete som tar tid.
Hälsningar Anne-Marie Furhoff

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…