Annons

Annons

Experten ger råd till Eva som blev sviken av sin man

Eva, 42: Jag är rädd att bli sviken igen

shutterstock_238625905

Eva drabbades av ett dubbelt svek. Hennes man var otrogen med hennes bästa väninna. Sedan dess har Eva svårt att lita på någon.

Min man och jag hade varit gifta i tio år, när min bästa väninnas man ringde och bad att få prata med mig.
Det han hade att berätta gav mig mitt livs chock. Och jag var helt oförberedd.
Vi bestämde att han skulle hämta mig i sin bil utanför mitt jobb. Han hade något allvarligt att prata om, sa han.
Jag blev väldigt nervös och jag frågade vad det gällde, men han ville inte säga någonting på telefon. Jag misstänkte att hans fru kanske hade blivit allvarligt sjuk, eller något sådant.
Vi åkte bara runt kvarteret, där stannade han bilen, skakande av upprördhet. Nej, hans fru var inte sjuk, svarade han på min fråga. Så sa han: ”Men jag har ertappat henne och din man – i vårt sovrum. Det hände i går eftermiddag, då jag egentligen skulle ha varit bortrest.”
Det visade sig att min man och min väninna hade haft ett förhållande i två år och vi, de bedragna, hade inte märkt någonting. Vi hade umgåtts som vänner, helt aningslösa.
När jag kom hem på kvällen konfronterade jag min man och han erkände direkt. Han menade att det bara var tillfällig passion, att det var mig han älskade.
Tillfällig passion i två år, det gick jag inte på, jag blev som förstenad.
Jag hamnade i en djup kris och fick uppsöka psykvården. Jag fick hjälp att komma i gång och ganska snart efteråt kunde jag börja jobba igen.
Vid det laget hade min man flyttat hem till sin syster. Han verkade djupt ångerfull och vi beslöt att göra ett nytt försök.
Det fungerade inte alls. Bland annat gjorde vi en gemensam semesterresa som var ganska misslyckad.
Vi lyckades inte prata på djupet om hur vi hade haft det och varför han hade varit otrogen. Vi nådde inte varandra och sexlivet fanns inte längre.
Vi gick skilda vägar. Tur, eller otur, vi hade inte fått några barn. Det sörjer jag nu.
Jag har nu levt ensam i drygt fyra år och jag har ett, utifrån sett, rätt bra liv. Barnlösheten har jag någorlunda försonats med, jag är en bra moster till mina syskonbarn.
Men jag börjar längta efter någon att vara tillsammans med och bry mig om. Jag har många vänner, men det är tråkigt att alltid gå bort ensam och hem ensam. Över jul och andra ledigheter brukar jag åka bort, för att slippa märka andras gemenskap.
Jag har haft några korta förhållanden och några ”tillfälliga” träffar. Men varje gång far min fantasi eller mina känslor i väg och jag känner mig inte trygg.
Jag blir lätt misstänksam om mannen i fråga inte omedelbart hör av sig, när jag sms:ar eller ringer eller mejlar. Då tror jag att han har någon annan.
Och om jag någon kväll, när vi har varit hemma hos mig, har visat att jag känt för sex och hans intresse har varit svagt, då tror jag definitivt att allt är kört. Lika bra att göra slut, tänker jag.
Så där håller jag på. Jag litar inte på någon, känns det som. Jag tror att jag har blivit överkänslig, jag är hela tiden beredd på avvisanden och jag är livrädd för nya svek.
Hur ska jag kunna bli en trygg och lugn person igen?
Eva
Anne-Marie Furhoff, familjerådgivare

Annons

DCF 1.0
Inte lätt att hitta den rätte med en gång!

Ett svek, som ju otrohet är, kan påverka en människa ganska djupt. Hur man reagerar beror ofta på ens personlighet och tidigare upplevelser. Sedan spelar otrohetens art roll.
I ditt fall är det ett dubbelt svek, eftersom både din man och din väninna gick bakom ryggen på dig, under lång tid.
Så småningom kommer man, som du, till den punkt då man vill söka en ny livskamrat. Det är ett gott tecken att du inte har fastnat i bitterhet och dålig självkänsla, utan att du vågar pröva nytt.
Det ska dock till en hel del tur, för att man ska finna ”den rätte” med en gång. Du bör se dina relationsförsök som steg på vägen mot att hitta en partner som passar dig på alla sätt.
Eftersom du verkar bära på ”rester” efter krisen, känslor som gör dig otrygg och extra vaksam när du träffar en ny man, så kanske du skulle ha nytta av att bearbeta det du har varit med om med hjälp av en professionell person.

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…