Annons

Annons

Experten tipsar: Så lyckas du med jordgubbarna

Jordgubbar är det populäraste bäret att äta i Sverige. Varje svensk äter årligen mellan 3 och 4 liter. Här är jordgubbsexperten Anna Bensons bästa råd för att lyckas med jordgubbsodlingen.

Jordgubbar är svenskarnas absoluta favoritbär.
Och den som vill ha gubbar från eget land kan antingen sätta dem på våren eller på hösten. Tänk också på att plantorna behöver ett avstånd på mellan 30 och 40 centimeter.

Annons

Anna Benson, författaren bakom ”Jordgubbsboken” ger 5 råd för att lyckas med jordgubbsodlingen.

1. Skydda plantorna mot frost

Utsätt inte gubbarna för onödiga kyla. Är det kallt kommer de att frysa. Se därför till att ha ett skydd av fiberduk eller halm.

2. Ge lagom med vatten

Se till att ge jordgubbarna lagom mycket vatten. Jordgubbarna ska inte vara ”törstiga”, men är det för fuktigt riskerar de att ruttna. Lagom är ett bra mått här. Vattna gärna plantorna på morgonen så att de hinner torka under dagen.

3. Håll fåglarna på avstånd

Har du problem med fåglar eller andra skadedjur kan det vara läge att sätta upp en fågelskrämma. Den som har stora problem kan med fördel använda en odlingstunnel för att skydda plantorna.

Gilla Året Runt på Facebook

Jordgubbar. Bild: IBL

4. Extra näring för bättre tillväxt

Växer plantorna dåligt kan det vara bra att ge dem lite extra näring. När du sätter plantorna är det viktigt att jorden nyligen använts för andra krävande grödor. Kolla gärna pH-värdet som helst ska ligga mellan 5,5 och 6,5.

5. Vänta inte för länge

Skörda och ät dina jordgubbar i tid så att de inte blir övermogna.

Text: Helena Sjögren

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…