Annons

Annons

Expertens 9 bästa hyacint-tips till jul

Doften av hyacint hör advent och julen till. Här är nio tips på hur du arrangerar och planterar vackert och juligt.

Styrkan på doften är en smaksak. Vissa är känsliga och andra vill låta sig uppslukas av den juliga doften. Ju starkare, desto bättre. För att underlätta i ”hyacint-djungeln” har svenska odlare utvecklat doftkoder som blommorna delas in i: svag, medel eller fyllig.

Annons

Inför julen har blomsterdekoratören Gunnar Kaj, som jobbat med dukningar till flera Nobelfestligheter, tagit fram några hyacintarrangemang som fixar julkänslan. Låt dig inspireras.

1. I växthus

Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

I miniväxthuset samsas hyacint och amaryllis i en bädd av fönsterlav*.

2. Bara blommor

Bild: Lena Granehed

Knipsa av och sätt hyacintblommor på en bädd av fönsterlav*.  Spraya laven regelbundet med vatten så håller blommorna sig fina längre.

3. Loppisfynd

Gamla burkar, kannor och skålar kan få nytt liv som krukor. Här syns azaleor och hyacinter ton i ton. Perfekt att plantera i olika kärl eftersom azaleor och hyacinter vill ha olika mycket vatten. Azaleorna vill helst ha lite vatten varje dag medan hyacinter klarar sig med mer modesta mängder.

4. Vackert under kupan

Under glas. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Så här kommer verkligen hyacinten i fokus.

5. Ljust och fräscht

Vitt i advent. Bild. Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

I den mörka årstiden behöver vi lysa upp i vinklar och vrår. I det här exemplet samsas vita hyacinter, vita amaryllisar och fönsterlav* i en enkel vit kruka. Med levande ljus intill och en reflekterande silverbricka har mörkret drivits på flykten.

6. Exponera mera

Transparent liv. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Tvätta hyacinterna rena från jord och placera dem i glasvaser för en ny upplevelse. Här blir blomsterlökar och rötter en del av arrangemanget istället för att döljas under jord. Det är värt att notera att det bara är rötterna som vill ha vatten medan löken vill vara torr. Så lagom mycket vatten är att rekommendera.

7. Blått är flott

Blått är flott. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Blåa blommor i blåa vaser ger liv åt rummet. Utnyttja hela färgskalan från mörkblått till turkos och grönt. Klappar hjärtat för röda och rosa toner blir det lika fint.

8. Gruppera

Snyggt grupperat: Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Var för sig kan en liten hyacint bli ensam och i det närmaste osynlig. Enligt devisen ”tillsammans är vi starka” så kan man gruppera flera blommor för större effekt. Här har plantorna i olika krukor samlats på ett gemensamt fat för trevlig samvaro.

9. Naturliga detaljer

Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Svart och vitt med lite inslag från naturen, till exempel grenar piggar upp. Både amaryllis och hyacinter som placeras inne, där det ofta är lite för varmt och mörkt, har en tendens att dra iväg och bli rangliga. Genom att använda stöd, till exempel i form av just grenar, håller sig växterna på plats och välter inte så lätt.

Tips! Blir den ändå allt för ranglig kan du snitta av dem och ställa i vas som snittblommor. De håller riktigt bra även som snitt.

* Fönsterlav säljs ofta under handelsnamnet vitmossa. Laven har fått sitt namn av att den förr sattes i utrymmet mellan ytter- och innanfönster för att samla upp fukt. Men den är alltså inte släkt med mossa.

Text: Henrik Högström
Källa: Blomsterfrämjandet

Läs också:

Varför blir en del hyacinter så glesa med få blommor?

5 bästa tipsen – dags för amaryllis!

Så lyckas du med din julstjärna


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…