Annons

Annons

Expertens råd till dig med celiaki

När ett barn får diagnosen celiaki är det många frågor som dyker upp. Hur äter man glutenfritt utan att förändra hela livet? Här ger vår expert Sofia Antonsson sina bästa råd till familjen Forsblom.

Familj02

Emily Forsblom från Stockholm, var bara 3–4 år när de första symptomen visade sig. Tills slut förstod mamma Katherine och pappa Mikael att hennes återkommande magont inte var normalt, och en utredning om glutenintolerans påbörjades. Nu är Emily 5 år och börjar få en gladare mage och rundare kinder igen.
– Det glutenfria livet har inneburit en omställning för hela familjen. Man ställs inför nya situationer och frågor hela tiden, berättar Katherine.
Ja, vad ska man tänka på när ens barn just fått diagnosen celiaki? Vi lät dietisten Sofia Antonsson svara på familjens frågor.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

1. På vilket sätt ska man prata med Emilys kompisars föräldrar om gluten?
Svar: Det är viktigt att vara tydlig med att man som glutenintolerant inte kan äta lite gluten utan måste undvika alla livsmedel som innehåller eller varit i kontakt med gluten. Skriv en lathund med förslag på vad Emily kan och inte kan äta som ni sedan kan ge till föräldrarna.

2. Hur mycket kan Emily själv förstå om vad hon kan äta och inte äta, med tanke på hennes ålder?
Svar: Det är väldigt individuellt hur medvetna barn är om sin sjukdom, men min erfarenhet är att de relativt snabbt förstår vad de måste välja bort och att de blir väldigt duktiga på att identifiera och fråga innan de stoppar i munnen.

3. Vi var nyligen på semester i Europa. Kan man utgå från att glutenfri mat är tillagad enligt samma krav som i Sverige?
Svar: Nej, absolut inte. Det är olika från land till land. Celiakiförbundet har kort som man kan beställa där de vanligaste glutenorden är översatta till olika språk. Dessa är bra att ta med på semestern och visa upp på restauranger.

4. Godis är ofta centralt i lördagsmys för barn. Är det några särskilda sorter som går/inte går att äta?
Svar: Ja, godis som innehåller vetemjöl t ex lakrits går bort. Glukossirap som finns i godis kan vara framställd av vete, men är ok att äta även som glutenintolerant. Jag rekommenderar alltid att köpa godis i stängda påsar pga. risken för kontaminering i plockgodishyllan.

5. Produkter som inte är märkta som glutenfria kan vara svåra att hantera. Om innehållsförteckningen inte innehåller de vanligaste ”glutentecknen”, är det då ok?
Svar: Ja, det ska märkas ut om ett livsmedel innehåller gluten så det kan man anta.

6. Behöver vi komplettera Emilys kost så att hon får i sig alla näringsämnen hon behöver?
Svar: Eftersom bröd och produkter med sädesslag innehåller vitaminer och mineraler är det viktigt att hitta bra ersättningsprodukter till dessa och inte bara ta bort dem ur kosten. De glutenfria alternativen i hyllan är bra, men innehåller en del tillsatser. Jag brukar därför rekommendera att göra egen müsli och baka eget bröd och blanda upp med.

Köp godis i stängda påsar

7. Hur lång tid efter att man börjar äta glutenfritt kan vi se en förbättring?
Svar: Det är väldigt individuellt. Generellt sett kan man säga att tarmen hos ett barn läker snabbare än hos en vuxen. Det brukar ta ca sex månader till ett år för tarmen att läka.

8. Julia är Emilys syster och hon är – vad vi vet – inte glutenintolerant. Vi föräldrar kan gärna byta till en glutenfri kost. Men är det ”farligt” för Julia att äta glutenfritt hemma?
Svar: Nej, det är inte alls farligt eftersom både glutenfria alternativ från affären och de man kan göra hemma innehåller bra med näring. Det finns många naturligt glutenfria produkter som är näringsrika t ex ris, potatis, quinoa och bovete. Det viktigaste är ett allsidigt och varierat intag. Det viktiga är att hon också blivit testad för glutenintolerans innan hon börjar äta helt glutenfritt, tycker jag.

9. Emily har hela tiden varit på den undre gränsen för normal vikt. Kan det bero på glutenintoleransen?
Svar: Ja, tillväxtrubbningar är vanligt hos barn med celiaki, vilket ofta beror på ett sämre näringsupptag när sjukdomen är odiagnostiserad. För att hålla koll på vikten är det bra att ta hjälp av en dietist som kan se över kosten och värdera intaget av näring och energi.

10. Vi ser att många affärer idag har färdiglagad glutenfri mat och produkter. Är det ”nyttig” mat, eller gäller samma förhållningssätt här som med normal färdiglagad mat?
Svar: Färdiglagad mat är inte alltid det nyttigaste alternativet och det gäller även om den är glutenfri. Titta efter tillsatser och gärna nyckelhålet. Någon gång ibland är det absolut okej att äta färdiglagad mat.

 

Av Susanne B Olsson Foto: Elinor Hägg och Michaela Lindholm


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…