Annons

Annons

Expertens bästa tips för att slippa myggplågan

Få ljud är så irriterande som det från en mygga i jakt på nästa måltid. Tur att det finns sätt att lindra myggplågan. Här är myggforskarens bästa tips:

Gör ditt eget myggljus och få trivsamma sommarkvällar>>

Vill man njuta av härliga sommarkvällar på verandan bör man inte göra det direkt efter joggingrundan eftersom mygg dras till naturliga dofter som svett och smuts.

Annons

– Däremot blir de mindre benägna att komma till just dig om du har duschat, torkat dig torr och doftar av tvål. Konstgjorda dofter som inte finns i naturen gillar de inte så mycket, konstaterar Yngve Brodin som är myggexpert på Naturhistoriska Riksmuséet.
Tidpunkten på dygnet spelar roll för hur aktiva myggen är: Den vanliga skogsmyggan går främst till angrepp när det inte är så mycket sol – eller ingen alls. Det vill säga på morgnar, kvällar och nätter.
Oturligt nog finns några andra arter, som kan massproduceras under för dem gynnsamma förhållanden – nämligen översvämningar.
Den så kallade översvämningsmyggan arbetar tyvärr dygnet runt i jakten på mat. Finns de där just du bor är det heltäckande kläder och hatt som gäller, enligt Yngve Brodin. Och myggmedel där kläderna inte täcker.
Från slutet av maj och en bit in i september brukar myggen vara aktiva, beroende på vart man bor och klimatet där.
Vissa av oss blir trots att vi har vidtagit kloka åtgärder, mer myggbitna än andra.
– Det finns stora skillnader; dels i hur ofta man blir attackerad, dels i hur man reagerar på sticket, instämmer Yngve Brodin.

Gillar viss andedräkt

Att somliga är mer attraktiva för myggen beror på vilka dofter vi utsöndrar, t ex hur utandningsluften luktar. Vissa andedräkter gillar myggen helt enkelt bättre än andra, förklarar han vidare.
Om han själv blir stungen tidigt på säsongen av de första myggen så låter han dem mumsa klart. Yngve Brodins erfarenhet är att det ger ett visst försvar som gör att man sedan tål nya myggstick bättre.
Han manar till försiktighet när det gäller myggmedel som innehåller bekämpningsmedel.
– Man vet inget om långtidseffekterna om man ofta använder dem.
De alternativa varianterna doftar ofta citron.
– Jag har läst att stark doft av citron kan göra stickmyggor desorienterade och mindre intresserade av att suga blod. Men hur effektiv citrondoft är vet jag inte, och jag känner inte till någon riktigt vetenskaplig undersökning som utrett detta, säger Yngve Brodin.

Text: Mia Coull Foto: Sjöberg bild

LÄR MER:
Så undviker du myggbett i sommar!

Så slipper du bli myggbiten

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…