Annons

Annons

Expertens bästa tips: Så sköter du dina pioner

Juni är pionernas tid. Så här gör du för att plantera, sköta och njuta av dem fullt ut i trädgården.

Färgstarka, vackra och ståtliga. Pionerna är en återkommande prydnad i trädgården. På Julita gård i Södermanland, som förvaltas av Nordiska Museet, finns en pionträdgård med närmare 130 sorter och arter. Inför pionens dag, den 18 juni, delar nu trädgårdsmästare Klara Holmqvist med sig av sina fem bästa piontips.

Annons
Frågor och svar om pioner

Julita gård i Södermanland har gott om pioner och många tips att dela med sig av.

 1. Var trivs pioner?

Pionerna trivs i soliga lägen men fungerar även bra på en halvskuggig plats med några timmars sol om dagen. Då varar även blomningen längre.

Frågor och svar om pioner

Pioner kan behöva stöttning. Som här på buxbom.

2. Hur tätt ska man plantera pioner?

Det enkla svaret är, inte för tätt. Bra avstånd mellan plantorna är cirka 1 meter. Tänk också på att inte plantera pionerna för nära träd eftersom det riskerar att utarma jorden på blommans bekostnad.

3. Hur ofta ska man vattna pioner?

Vattna sparsamt och inte direkt på bladen. Pioner är tuffa och tål torka, men unga pionplantor behöver vattnas rejält en gång i veckan.

Frågor och svar om pioner

Halvskugga är perfekt för pioner. Det ska inte vara för mycket av det goda.

4. När ska man plantera pioner?

Krukodlade pioner kan planteras när som helst på året, men hösten är att rekommendera. Barrotade, alltså en planta som säljs i påse med roten bar, bör planteras på hösten.

5. Kan man föröka och flytta pioner?

Pioner är flyttbara blommor, men det kan dröja lite innan blomningen kommer igång igen. Bästa tiden för att flytta dem är på hösten när bladen börjat gulna lite. Då kan man gärna skära ner bladverket lite så att det är lättare att komma åt runt om rötterna.

Förökning genom delning av rotknölarna görs bäst på hösten. I det arbetet, som kan kräva lite armstyrka, är det viktigt att knopparna, rotknölarnas ”ögon”, inte skadas. Vid plantering sedan är det viktigt att man inte planterar för djupt, knopparna ska bara vara några centimeter under jord. När pionerna väl har rotat sig bör de stå kvar några år. De tål, som sagt, att flyttas men det får vara någon måtta.

Se hur pioner delas:

Källa: Julita gård, Allt om trädgård

Text: Henrik Högström

Läs också:

Så planterar du om orkidéer

Bästa tipsen för att odla ätbart på balkongen

Plantera en ampel med inbyggt vattenmagasin – steg för steg-beskrivning!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…