Annons

Annons

Expertens råd: Stötta ditt barnbarn vid skilsmässan

86488223

Beth, 62: Vårdnadstvisten tär på oss alla

Min son och hans fru ska skiljas men bort fortfarande ihop. Mitt i allt kaos finns mitt barnbarn som mår allt sämre. Hur ska jag göra för att hjälpa till i vårdnadstvisten?
Min yngste son ligger i en svår konflikt med sin fru som han ska separera ifrån. Av bostadstekniska och ekonomiska problem bor de fortfarande under samma tak och det är inte bra. Deras gräl sitter i väggarna. De försöker undvika att vara hemma samtidigt, men de måste ju äta och sova. Och ta hand om barnet.
Barnet är det jag mest oroar mig för. Det är deras enda barn, en söt, härlig kille på åtta år, som jag tycker mycket om. Jag har hämtat från dagis och skola och gör så än. Jag bor bara några kilometer från dem och kan lätt cykla dit. Min man tycker att jag gör för mycket. Själv tycker jag att jag gör för lite i nuläget. Jag vet bara inte vad jag borde göra. Klart är i alla fall att pojken inte mår bra av hur det är nu.
Han har börjat kissa på sig på nätterna och ville under våren inte gå i skolan vissa dagar. Skolpsykolog har varit inblandad för man misstänkte från skolan att han kanske var mobbad, eftersom han blivit så tyst och drar sig undan. Men frågan är nu om han helt enkelt blivit skadad av den planerade skilsmässan, allt prat om var och hur de ska bo i framtiden, alla gräl och diskussioner han tvingas lyssna till.
Förutom att föräldrarna inte kan komma överens om hur de ska bo framöver grälar de om vårdnaden. Hur många dagar och veckor hos den ena och den andra, mamman vill ha enskild vårdnad, vilket pappan så klart motsätter sig. Jurist har varit inblandad. Jag vet ju inte allt, vill inte fråga för mycket.
Min son beskyller pojkens mamma för att jobba för mycket och inte vara intresserad av pojkens fritidsaktiviteter, bland annat fotboll. Jag har tagit henne i försvar många gånger, tycker han går för långt i sin hätskhet.
Hon å sin sida säger inte ett gott ord om pojkens pappa. De har ju ändå varit ihop i tolv år, något gott måste det väl ändå ha funnits mellan dem.
De har varit på gemensam rådgivning en gång som spårade ur. Han gick därifrån i raseri, har jag fått höra av henne. En annan gång hos en annan terapeut var pojken med. Då brast det för mamman.
Hur ska de komma vidare utan att själva ta ännu mer skada? Jag tänker framför allt på pojken. Jag och i viss mån min man finns som stöd för dem alla. Men det är svårt så här på avstånd. Vill heller inte lägga mig i för mycket.
Mycket oroad farmor Beth

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

DCF 1.0

Anne-Marie Furhoff, familjerådgivare: Ditt barnbarn behöver dig som trygg punkt!

Din son och hans fru har inte känslomässigt bearbetat klart det som är orsaken till skilsmässan. Det är besvikelser hos båda som de hjälpligt måste komma över för att kunna samarbeta kring barnet. Säkert behöver de gå i rådgivningssamtal igen för att komma vidare.
Din huvuduppgift är att stötta ditt barnbarn. Han behöver känna att det finns någon som han är trygg med som ser hur han har det. Det bästa är att vara som vanligt i sin omsorg. Då kan barnet kanske slappna av och vid behov släppa fram det som tynger, och känna att hos dig är livet i alla fall sig likt.
Du kan också prata med din son. Han måste förstå att han har ett ansvar mot sitt barn att bjuda till i samarbetet med mamman. Hur arg och besviken han än är så måste han tänka på att pojken också älskar sin mamma.
Att stötta på det här viset är bra och inte fråga om att ”lägga sig i”.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…