Annons

Annons

Expertens senaste svar på läsarnas kattfrågor

 

Anders Paulsson

Kattexperten Susanne Hellman Holmström svarar på läsarfrågor:
Hur får vi katten att bli mer lekfull?
Vi har en brittisk korthår, som är 7 år, en kastrerad hona. Hon vill att vi leker med henne ibland, men hon tycker att våra lekar med att dra saker framför henne är för tråkigt och tröttnar nästan direkt. Vi undrar hur vi ska leka med henne, så att hon blir intresserad.
Stig

Annons

Jodå, de där Brittiska Korthåren känner jag till, har ett gäng med sådana nallar hemma. En del Britter kan vara lite svåra att dra igång, de kan gärna ligga och titta på när ägarna springer runt dem med olika leksaker. De rastar sina ägare istället! Det går att aktivera alla katter men det handlar om ROLIGA leksaker som bara kommer fram ibland. En katt som inte vill leka ska man hålla ett extra öga på, kanske den är sjuk eller har ont någonstans. Prova att handla hem lite nya leksaker, gärna med kattmynta i, och göm undan dem när katten lekt färdigt med dem.

Måste vi låsa in katterna?
Vi har två burmakatter som är sociala och tyr sig till människor. De går in till vår granne som inte vill ha dem där (de har försökt hälla vatten på dem men de går in i deras hus och verkar vara nyfiken på deras katt). Är det jag som måste stänga in mina katter eller ha dem i koppel? Eller är det grannens ansvar att schasa iväg dem?
Vi tvingas bygga en kattbur runt vår baksida om vi ska vara just den här grannen till lags. Men vad säger lagen? Har du andra tankar? Det finns många katter i området och de flesta familjerna som bor här är helt ok med att ha en katt som hälsar på då och då.
Att låsa in våra katter fungerar inte, de blir tokiga av att vara inne en hel dag.
Ulrika

Detta är en fråga som väcker många känslor hos människor. Många tror att man har ett tillsynsansvar för både hundar och katter, men så är inte fallet. Hundar måste man ha full tillsyns över men enligt lagen får katter vistas fria ute utan uppsikt av sin ägare. Detta är även prövat i högre instanser och ger kattägare rätt att ha sina katter lössläppta ute. Jag kan förstå att folk ibland blir riktigt uppretade när en okastrerad hankatt kommer på besök och sätter sina stinkande urinmarkeringar på utemöbler, dynor och annat i trädgården. Det är inte trevligt
Men det är även viktigt med en god grannsämja, och det är bra att ha en dialog med varandra och försöka komma överens. Det gäller också som granne att inte ena dagen bjuda in gästande katter på mat eller lite kel och nästa dag försöka skrämma iväg dem. Här måste man vara konsekvent, om man inte vill att katterna ska hälsa på måste man varje gång försöka skrämma bort dem utan att skada dem. Kanske det hela löser sig nu när kylan kommer och dörrar och fönster inte står öppna. Jag tror också det är bra att du bygger en rastgård till dina katter. Det ger dina katter ett tryggt ställe att vara på samtidigt som de får möjligheten att vistas ute.

Varför kissar katten i duschen?
Jag har tre katter. En huskatt/siames, en huskatt/maincoon och en huskatt. Alla tre är kastrerade honor. Huskatten gör ibland sina behov i duschen. Det började i vintras när hon gick med krage då hon varit i slagsmål eller åkt på stryk. Jag tog det som protester för att hon inte fick gå ut, men hon har fortsatt med det. Hur får jag henne att sluta?
Monica

Din katt verkar ha hittat ett nytt toaställe! Du får göra det lite obekvämt för henne i duschen, kanske ställa en balja med vatten där eller något som tar plats. Ha det så under ett par veckor så kommer hon att gå på sin vanliga toalett igen.Visst har du en kattlåda i närheten av duschen? Om inte kan det vara idé att ställa en extra kattlåda inne i badrummet under en period. Och se till att ha flera kattlådor i bostaden, minst fyra till dina tre katter.

shutterstock_89782114

Ett tips så här i förkylningstider!
Precis som vi människor kan katter få influensa. Kattsnuva är en virussjukdom med ungefär samma symtom som vid en svår förkylning. Liksom vi tvåbenta kan de tappa aptiten när de blir förkylda. De kan också få problem med rinnande ögon och nos. Torka försiktigt ögon och nos med näsdroppar för små barn eller med fysiologisk koksaltlösning från apoteket. Kontakta veterinären om din katt inte äter och om kattens sekret blir mer tjockflytande. Ge aldrig katten medicin avsedd för människor. Den kan vara dödlig för katten!

Av Marie Flodin Foto: Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…