Annons

Annons

Experterna: Tre tecken på att ni borde fundera på skilsmässa

Runt 25 000 svenska par väljer varje år att skiljas. Och det finns tydliga varningssignaler att vara uppmärksam på i en relation. "Barn far inte nödvändigtvis illa av en separation om föräldrarna lyckas samarbeta", säger relationsexperten Marit Danielsson i Nyhetsmorgon på TV 4.

Magnus Abrahamsson och Marit Danielsson om tecknen på att relationen knakar i fogarna. Bild: TV 4

Marit Danielsson och Magnus Abrahamsson driver Skilsmässopodden och är författare till boken ”Lyckligt skild”. Precis som namnen antyder så handlar både podden och boken om hur man separerar på bästa sätt för alla inblandade parter. Både för vuxna och för barn.

Annons

I Nyhetsmorgon berättar de om tre tecken som kan peka på att relationen blivit dålig.

Den första punkten handlar om olösliga konflikter. Det vill säga gräl som återkommer men som inte leder någon vart.

Gilla Året Runt på Facebook

Magnus Abrahamsson menar att gräl om att fälla ner toalettringen efter sig är ett gräl som kan lösas enkelt. Men om orsaken är synpunkter på den andras personlighet och attityder så är det en annan sak.

Det kan till exempel handla om att man har olika grundsyn om hur barnen ska uppfostras.

– Jag och min ex-man hade ständiga resonemang om det här. Jag trodde vi höll på att jobba med det men egentligen handlade det om glapp i våran grundsyn som egentligen inte gick att överbrygga alls, säger Marit Danielsson.

– Och antingen så får man acceptera varandras olikheter, eller så får man gå isär eller så fortsätter man att gräla på något sätt.

Förlorad respekt en varningssignal

Den andra punkten handlar om förlorad respekt. Att man talar till sin partner på ett sätt som snarare sänker än stärker relationen.

– Det är en ganska dålig signal. Förakt ligger ju ganska långt från kärlek, säger Marit Danielsson.

Den tredje punkten handlar om närhet och romantik. Med små barn i bilden är det av förklarliga skäl kanske inte upplagt för romantik och beröring hela tiden. Problemet är om det blir ett normaltillstånd över tid.

– Då tycker jag att man ska överväga om det är ett parförhållande eller ett vänskapsförhållande som man ska ha, säger Magnus Abrahamsson.

Finns inga tidsramar att rätta sig efter

Det finns förstås inga fasta tidsangivelser på hur länge en relation får knaka i fogarna innan man ska börja fundera på att separera. Men oavsett om det handlar om månader eller år av kamp, så finns det en gräns där det kanske är bättre för alla om man går skilda vägar.

Och det gäller även om det finns barn att ta hänsyn till i sammanhanget.

– Barn far inte nödvändigtvis illa av en separation om föräldrarna lyckas samarbete, säger Marit Danielsson.

Se hela inslaget här:

Text: Henrik Högström

Läs också:

8 tecken på att du och din partner håller på att växa ifrån varandra

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…