Annons

Annons

Experternas knep mot torra ögon

Torra ögon är vanligt och besvären brukar öka med stigande ålder. Kanske är det inte just torra ögon man klagar över, utan snarare att ögonen svider, bränner, känns irriterade eller grusiga.

– Ett symtom på torra ögon kan vara att de rinner, förklarar Leif Tallstedt, överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus. Det kan synas paradoxalt men det beror på att tårarnas sammansättning kan vara felaktig, vilket kan leda till torrhet och sedan en reflexmässig överproduktion. Tårvätskan blir då vattnigare och klarar inte av att hålla kvar tårarna i ögat.

Annons

För vissa förvärras symtomen utomhus, speciellt på vintern då luften är torrare och framför allt om det blåser. Vissa inomhusmiljöer kan också vara värre än andra, exempelvis luftkonditionerade rum.

– Ögontorrhet kan också ha hormonella orsaker. Torra ögon är vanligare hos kvinnor och speciellt efter klimakteriet. Andra mer ovanliga orsaker kan vara inflammation i tårkörteln, en rad autoimmuna sjukdomar, såsom Sjögrens syndrom, eller biverkningar av vissa mediciner.

LÄS OCKSÅ: Så får du skinande rena glasögon

Hillevi Hemphälä, leg optiker och doktor i synergonomi på Lunds tekniska högskola, tillägger att torra ögon ofta kan bero på att man blinkar för lite. När man läser blinkar man bara en tredjedel så ofta som man vanligtvis gör. Då är ögonen ofta riktade nedåt och inte fullt öppna. När man sitter vid en dator är förutsättningarna sämre genom att ögonen oftast är fullt öppna och kräver fokusering på nära håll. Detta gör att ögat inte smörjs med tårvätska och man upplever att ögonen blir torra.

– Vid datorarbete är bildskärmens placering väldigt viktig. Ofta är den för högt placerad, säger Hillevi Himphälä. När blicken riktas för högt upp minskar blinkningsreflexen. Den övre kanten på skärmen ska vara i höjd med ögonen när man tittar rakt fram.

Hon förklarar också att vanliga åldersförändringar som grå starr kan göra att man lätt blir bländad och det kan ge irriterade och torra ögon eller ögontrötthet. För att minska bländningen rekommenderar hon att man inte har några synliga ljuskällor, det vill säga att man inte ser glödlampan när ljuset är tänt.

– När man är äldre bör man byta ut lampor med tygskärm och använda en metallskärm i stället. Det är också bättre att få ljuset från sidan än uppifrån. Om du till exempel sitter och läser vid köksbordet så placera en lampa vid sidan av dig.

Ögonbesvär kan också ofta vara kopplade till värk i nacke, axlar och skuldror samt även till huvudvärk. Gå till en optiker om du upplever sådana besvär för att se om det är ögonen som spökar.

Av Maria Ekström Foto: IBL-AOP

LÄS OCKSÅ: Slipp ringar under ögonen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…