Annons

Falsk fläskfilé i gräddsås

Snabb färsrätt som enkelt lagas i ugnen.

Falsk fläskfilé i gräddsås

En klassisk rätt där färsen måste stå i frysen ett par 
timmar. När färsen sedan skivas ser skivorna ut
 precis som fläskfilé, därav rättens namn.

Annons

4 personer 

500 g blandfärs
1 msk aromatkrydda
2 + 1 msk smör
200 g champinjoner, gärna skogschampinjoner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gräddsås:
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk, 3 %
1 1/2–2 msk soja
2 msk kalvfond
3 msk finhackad persilja
Garnering:
persilja
haricots verts
Servering:
rostade rotfrukter
pressgurka

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda färs och aromatkrydda. Forma färsen till
 en avlång rulle, ungefär som en fläskfilé. Lägg färsen
 på en skärbräda och låt stå i frysen, 2–3 timmar. Skär
sedan den frysta färsen i skivor.
3. Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med 2 msk smör. Lägg över i en smord ugnsform.
4. Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna 
med 1 msk smör. Salta och peppra. Lägg svampen 
i formen.
5. Gräddsås: Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull. Tillsätt persilja. Häll såsen 
i formen.
6. Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter. Garnera med persilja och kokta haricots verts. Servera med rostade rotfrukter och pressgurka.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Foto: Erik Karlsson

Prova också:

Köttfärscannelloni

Köttfärslimpa med kantarellsmak


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…