Annons

Annons

Fanny och Pontus – rekordunga föräldrar

Jag tror att jag är gravid”. Sms:et från dottern Fanny, 16, slog ner som en bomb hemma hos familjen Sutton. Inte minst eftersom den blivande pappan, Pontus, bara var 14 år...

Ung familj

Det är fullt hus hemma i villan i Tungelsta, söder om Stockholm.
De unga föräldrarna Fanny Ståhl, 17, och Pontus Rosenborg, 15, med lilla Melanie i knät, samsas med mormor Petra, 42, plastmorfar Anders, 40, och Fannys fem syskon Emmy, 20, Sebastian, 15, Nelly, 13, My, 8, och Elias, 7 år.
– Det är skönt att ha en stor familj, det är alltid någon som har en famn ledig för Melanie, säger Fanny och skrattar.
När det stod klart att Petra och Anders – och Pontus föräldrar Anna, 45, och Tomas, 37 år – skulle bli rekordunga mor- och farföräldrar, kunde de hålla sig för skratt.
– Det var ju inte så att man jublade precis, säger Fannys mamma Petra.
– Jag blev faktiskt lite sur först och jag var noga med att tala om för Fanny att allt inte bara är rosenrött och gulligt med en liten bebis. Det kändes viktigt att förmedla en realistisk bild.
Månaderna gick och det lilla underverket Melanie kom till världen den 24 april 2015.
Trots att Fanny bara var 16 år när hon blev gravid och senare mamma, funderade hon aldrig på abort.
– Jag var helt inställd på att behålla barnet, säger hon.
Både Fannys och Pontus föräldrar blev tagna på sängen av beskedet om Fannys graviditet. Trots det har det varit självklart för dem att stötta och på alla sätt hjälpa sina barn, för att de ska orka axla föräldrarollen.
I dag är Melanie den självklara medelpunkten i familjen och alla ”slåss” om hennes gunst.
– Hon är alldeles, alldeles underbar, säger Fannys plastpappa Anders Sutton, som har varit en del av familjen ända sedan Fanny var liten.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Ton?rsfamilj del 1

När Fanny blev gravid valde hon att hoppa av sin utbildning på gymnasiets bageri- och konditoriprogram.
– Jag mådde så himla illa av alla lukter och dofter i bageriet. Jag kunde inte vara där. I ärlighetens namn var jag också lite skoltrött.
Fanny är dock fast besluten att återuppta studierna i höst, när Melanie – som nu är elva må­nader – ska skolas in på dagis.
Pontus bor än så länge i Bollnäs i Hälsingland, där han går i nian. Varje helg och under loven reser han ner till Fanny och Melanie.
– Det är klart jag saknar att få träffa Fanny och Melanie varje dag, säger han.
Pontus var bara 14 år, när han fick reda på att hans flickvän var gravid.
– Det kändes inte helt självklart att bli pappa så tidigt. Jag kände mig inte alls redo. Första dagarna snurrade tankarna, sä­ger Pontus.
– Det var ju inte så att man tänkte ”åh, vad härligt, vi ska få barn”. Men när allt hade fått sjunka in, kände jag ett stort lyckorus.
Pontus erkänner att det var lite pirrigt att berätta den ”glada” nyheten för mamma Anna och pappa Tomas. Det tog någon vecka innan han fattade mod och vågade släppa bomben.
– Såklart tyckte de att 14 år var i yngsta laget, säger Pontus.
– De trodde inte att det skulle fungera och att jag skulle få svårt att kombinera skolan med att bli pappa, men i dag är de bara glada över att ha blivit farmor och farfar.
Pontus är för övrigt van vid småttingar, eftersom två av hans fyra syskon redan har fått barn, vid unga år.

Det är absolut ingen uppoffring

Pontus och Fanny fick kontakt via nätet och träffades första gången på en konsert med den unge superstjärnan Justin Bieber i april 2013.
Det var kärlek vid första ögonkastet. Och trots avståndet på 30 mil har kärleken hållit.
– Vi har varit ihop i nästan tre år, konstaterar Pontus stolt.
Parets dröm är att så småningom kunna skaffa en egen lägenhet, men de inser att det inte är ekonomiskt möjligt just nu.
– Jag har bara barnbidraget att leva på, säger Fanny, som tycker att det är rätt skönt att bo hemma, där hon får mycket stöttning, framför allt av sin mamma.
– När man får barn och är så här ung är det viktigt att ha vuxna i närheten, annars funkar det inte. Och mamma kan svara på alla mina frågor.
Både för mormor Petra och Pontus var det självklart att vara med under förlossningen. Men det var nära att den blivande pappan missade sitt unga livs största ögonblick.
– På torsdagen började Fanny få värkar och hon ville att jag skulle komma ner, men jag tyckte att jag kunde vänta till fredagen, då jag ändå hade planerat att åka ner.
– Men mamma tyckte att jag borde sätta mig på tåget direkt och det var tur, för annars hade jag missat hela förlossningen, säger Pontus.
När en ny liten individ gör sitt intåg förändras livet radikalt. Sådant som var självklart tidigare, som att kunna komma och gå som man vill, är inte längre lika givet.
– Det är absolut ingen uppoffring, säger Fanny och Pontus, som inte tycker att livet har ändrats speciellt mycket sedan Melanie kom.
– Det enda är att man får ta ett större ansvar i dag. Nu kan inte mina behov komma i första hand, säger Fanny. Jag är mycket hellre med Melanie än ute och dansar.
Mormor Petra fyller i:
– Om Fanny och Pontus vill unna sig en extra sovmorgon, finns det alltid någon som mer än gärna tar upp Melanie.
Petra tycker för övrigt att det är helt okej att ha sin dotter och dotterdotter boende hemma.
– Vi är så många ändå, så en person mer eller mindre gör ingen skillnad, säger hon och skrattar.

Ton?rsfamilj del 1

Petra räknar med att ha Fanny och Melanie hemma åtminstone några år till.
Fanny planerar att utbilda sig till konditor och Pontus ska till att börja med gå klart gymnasiet, som drar i gång till hösten. Hans dröm är att få jobba med spelutveckling eller programmering.
Om några år, när det förhoppningsvis har ordnat sig med bostad och jobb, räknar både Fanny och Pontus med att familjen ska utökas.
– Vi har siktet inställt på att vi ska bli en stor familj, det är ju så vi själva har vuxit upp. Vi vill ha minst två, helst tre barn.
– Men vi hade faktiskt tänkt vänta med det första tills vi hade passerat 20!

 Av Katarina Arnstad Elmblad Foto: Ulf Berglund

LÄS OCKSÅ:
Erika valde ett ovanligt sätt att bli mamma

Ellen måste äta specialmat hela livet

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…